در اعتراض شورای نامزدان: کمیسیون باید امانتدار مردم باشد
راه مدنیت: شورای نامزدان انتخابات ریاستجمهوری از نهادهای عدلی و قضایی خواست که افراد متهم به شکستن فقل مرکز بررسی نتایج دیجیتلی کمیسیون انتخابات را مورد پیگرد قانونی قرار دهد. این نامزدان انتخابات ریاستجمهوری گفتند: کمیسیون انتخابات نمیتواند امانتدار مردم باشد.
کمیسیون انتخابات دربارۀ شکستهشدن این قفل، گفته است: چند نیروی امنیتی یکشنبه شب برای گرمشدن به این دهلیز رفتهاند؛ اما به مرکز اطلاعات آسیبی نرسیده است. این کمیسیون گفت که آنان قفل کردن اتاقهای مربوط به دیتاسنتر را بهگونه جدی انجام داده و نیروهای امنیتی، فقط خودشان را به دهلیز این مرکز گرم میکردند.
تیم انتخاباتی عبدالله عبدالله نیز گفته است: باور دارد که این یک حملۀ سازماندهیشده برای تقلب بوده است و خواهان به تعلیق درآمدن وظایف کسانی است که دست به این کار زدهاند. شورای نامزدان به کمیسیون انتخابات هشدار داد که افغانستان را از این بیشتر به بحران نبرد.
آنان مدعی هستند که یک سال پیش به کمیسیون انتخابات از به میانآمدن چنین دستبردهایی هشدار داده بودند اما از سوی این نهاد جدی گرفته نشده است؛ موردی که افغانستان را به بحران خواهد برد.
در پی شکستهشدن نوار پلاستیک در دهلیز مرکز بررسی نتایج دیجیتلی کمیسیون انتخابات، رییس مجلس نمایندگان نیز در نشست عمومی روز (چهارشنبه، ۱عقرب) مجلس، خواستار فراخواندهشدن مسوولان وزارت داخله، از جمله سرپرست وزارت داخله و معین ارشد امنیتی این نهاد به مجلس شد.
میررحمان رحمانی، گفت: این رویداد به هیچوجه قابل پذیرش نیست و این دو مسوول وزارت داخله، که به گفتۀ او زیردستانش دست به این کار زدهاند، باید در اینباره پاسخ بگویند.
علی احمد عثمانی، رییس تیم انتخاباتی عبدالله عبدالله در اینباره گفت: افراد دخیل در این واقعه بعد از تحقیق، باید به نهادهای عدلی و قضایی معرفی شوند. اما، قبل از تحقیق هم ما درخواست داشتیم کسانی که ممکن است با وجود آنها شرایط تحقیق فراهم نباشد به حالت تعلیق دربیایند.
اعضای این دستۀ انتخاباتی، حبیبالرحمان ننگ، رییس دبیرخانه کمیسیون مستقل انتخابات را در شکستن قفل این مرکز مقصر میداند، اما آقای ننگ در این باره چیزی نمیگوید.
در همین حال، شماری از نهادهای ناظر بر روند انتخابات میگویند: اگر این مسله بهگونۀ شفاف بررسی نشود، پیامدهای منفی خواهد داشت.
یوسف رشید، رییس اجرایی بنیاد انتخابات آزاد و عادلانه افغانستان اظهار داشت: ما در یک مرحلۀ حساس انتخاباتی قرار داریم، امکان دارد هرگونه اشتباه که در این قسمت رخ بدهد، از طرف هر کسی که باشد، پیامد بسیار منفی را در قسمت انتخابات داشته باشند.
رحیمه ظریفی، یک عضو کمیسیون مستقل انتخابات، پس از چاشت روز گذشته گفت: هیاتی در حال بررسی این رویداد بوده و تاکنون بررسیها پایان نیافتهاست.
احمدولی مسعود، نامزد انتخابات ریاستجمهوری که در نشست امروز صحبت میکرد گفت: شورای نامزدان طرفدار ایجاد بحران نیست و خواهان اعلام هرچه عاجل انتخاباتِ ۶ میزان اند؛ نتایجییی که بر اساس آرای پاک مردم باشد. شماری از کشورها در تلاش تکرار سناریوی ۲۰۱۴ هستند. او گفت که دفتر یوناما تاهنوز موضع روشن پیرامون انتخاباتِ ۶ میزان نداشته است.
شهاب حکیمی، نامزد دیگر انتخابات ریاستجمهوری گفت: نتیجهیی که بر اساس تقلب اعلام شود، مورد پذیرش ما نیست. رییس جمهور که رای پاک مردم افغانستان را دارد ما از او حمایت میکنیم و از حکومت دو سره دیگر خبری نیست. هر کسی که بر اساس رای بایومتریک شده بلندترین آرا را گرفت، برندهی انتخابات اعلام شود.
عنایتالله حفیظ، نامزد دیگر انتخابات ریاستجمهوری می گوید کمیسیون انتخابات بدون حضور داشت ناظران نامزدان حق بازشماری آرا را ندارند. این در حالیست که گفته میشود کمیسیون بدون حضور ناظران نامزدان و نهادهای ناظر شمارش آرا را آغاز کردند.
رویا حسینی