تحلیل

زردنگاری رسانه‌یی و جای خالی قانون

رسانه‌های گروهی و به‌تبع آن فضای مجازی در کشور ما هر هفته یک بحث برای چرخش روان مردم دارند، اما این بحث‌ها به صورت عمده از نوع زرد و روان‌آزارند. خبر آزار و اذیت جنسی بیش از ۵۰۰ کودک و نوجوان در مکاتب ولایت لوگر از این دست خبرها بود که از هفته پیش تا کنون در فضای مجازی و رسانه‌یی کشور تکثیر می‌شود.

والی لوگر این گزارش را رد کرده، وزارت معارف هم این گزارش را به این گستردگی رده کرده و شواهد کافی نیز در اختیار رسانه‌ها قرار نگرفته که مبین این رسوایی باشد.

این رسوایی حالا کاذب یا درست، تبدیل به سرگرمی کاربران فیسبوکی و فضای مجازی شده و مرتب دست به دست می‌شود. از آن طرف علاوه بر این‌که چنین گزارش‌های خام، عزت و شرف یک ملت را به بازی می‌گیرد، امنیت روانی مردم را نیز با قبیح‌ترین شکل ویران می‌سازد.

فرض را بر این بگیریم که بخشی از این گزارش واقعیت داشته باشد و اسناد و مدارکی هم وجود داشته باشند، آیا با دست‌به‌دست کردن در فضای مجازی و تبدیل کردن آن به یک مضحکه، چیزی از اصل مساله کاسته می‌شود؟

گفته می‌شود که شماری از قربانیان پس از نشر گزارش‌ها توسط والدین‌شان به قتل رسیده‌اند- هرچند این بخش از گزارش نیز توسط نهادهای مسوول به شدت رد شده است- اما بر فرض اگر این مورد واقعیت داشته باشد، علاوه بر مجرمان و جنایت‌کاران، چه کسی در مرگ این اطفال و نوجوانان مسوول است؟

آیا منابعی که مساله را رسانه‌یی ساخته‌ و رسانه‌هایی که این گزارش را منتشر کرده‌اند، به پیامد اجتماعی و مهم‌تر از همه به پیامد انسانی‌اش فکر کرده بودند؟

رسانه‌های گروهی بدون در نظر گرفتن مسوولیت اجتماعی‌شان، پیوسته در فکر افزایش مخاطب از طریق نشرات و خبرهای زردند. لشکر فیسبوکی که در مورد فعالیت‌های فیسبوکی‌شان هیچ گونه آگاهی ندارند نیز در عقبه این رسانه‌ها قرار گرفته، نشر و بازنشر این گزارش‌ها روزها و هفته‌ها ادامه می‌یابد.

اکثر این گزارش‌ها یا به لحاظ پرنسیب‌های کاری مسلکی ناقص‌اند یا بر اساس معیارهای منافع و امنیت ملی دچار مشکل‌اند و یا هم به عمد یک جانب گزارش توسط رسانه‌های زردنگار نادیده گرفته می‌شود. سرانجام با آبروی یک جماعت و یک ملت بازی شده، جان آدم‌ها قربانی می‌شوند و بدتر از همه روان اجتماعی جامعه به شدت آسیب می‌بیند.

در این میان جای قانون به‌شدت خالی است که در این مورد نهادهای عدلی و قضایی و سکتوری مسوولیت عام و تام به دوش دارند.

واقعیت قضیه این است که چنین گزارش‌هایی باید پس از تایید اداره‌های مسوول، در نظر گرفتن جان قربانیان و روان اجتماعی جامعه یا به عبارت کوتاه در نظر گرفتن «مسوولیت اجتماعی» مساله، منتشر گردند تا به جای اثرهای منفی و زشت و برای بهبود جامعه کاری از آن ساخته باشد.

در جنجال آزار و اذیت جنسی کودکان و نوجوانان دانش‌آموز در لوگر باید نهادهای مسوول و نهادهای عدلی قضایی به تمام جوانب قضیه رسیدگی کرده و برای این رسم زشت زردنگاری، پاسخ و راهکار موثری ارایه کنند.

سید اصغر اشراق

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا