«ایران برای حفظ نفوذ در دولت آینده افغانستان، از طالبان پشتیبانی میکند»
منبع: تسک اند پروپوز/ ترجمه: جواد دروازیان
گزارش اخیر آژانس اطلاعاتی دفاعی امریکا درباره ایران میگوید، ایران همچنان از طالبان برای مقابله با نفوذ ایالات متحده در افغانستان حمایت میکند.
بر اساس این گزارش پنتاگون، یکی از اهداف ایران در افغانستان عبارت از افزایش نفوذ در دولتی است که بهعنوان بخشی از مصالحه سیاسی طرفین جنگ در آینده تشکیل شود.
در این گزارش آمده است: «تهران بهدنبال بازگرداندن دوباره طالبان به قدرت نیست، بل هدف آن حفظ نفوذ با استفاده از این گروه در دولت آینده افغانستان است.
یک مقام ارشد اطلاعات دفاعی در جلسه نشر این گزارش «دیا» درباره ایران گفت، ایران دقیقا مانند سایر نزدیکان خود، به طالبان نیز پشتیبانی مالی و آموزشی ارایه کرده است.
وی افزوده که این گزارش نشان نمیدهد کمکهای ایران به طالبان رو به افزایش است تا رو به کاهش.
در گزارش دیا آمده است، باوصفی که ایران و طالبان در سال 1998 تقریبا تا مرز جنگ نزدیک شدند، اما روابط دو طرف از زمان حمله ایالات متحده به افغانستان به طور قابل توجهی گرم شده است.
ناوی کمدر گفت: «ایران حداقل از سال 2007، هنگامی که نیروهای ناتو محموله تسلیحاتی این کشور را گرفت که برای طالبان فرستاده شده بود، از طالبان پشتیبانی مادی میکند.
ربکا ربریچ، سخنگوی پنتاگون، افزود: پشتیبانی ایران شامل سلاحهای کوچک، مواد منفجره، خمپاره، آرپیجی، مسلسلهای سنگین و موشکهای 107میلیمتری است و علاوه بر آن آموزش در مورد تاکتیکهای جنگی گروههای چریکی و استفاده از سیستم تسلیحاتی.»
یک مقام ارشد دولت افغانستان به تسک اند پروپوز گفت: «اکنون سطح حمایت ایران از طالبان پایین است، اما در صورت افزایش تنش ایران با ایالات متحده، میتواند کمکهای خود را بیشتر کند.»
مایکل کوگلمن، از محققان افغانستان در مرکز بینالمللی وودرو ویلسون در واشنگتن دیسی گفت: «کمکهای ایران به طالبان به اندازه پاکستان زیاد و ثابت نبوده است.»
کوگلمن به تسک اند پروپوز میگوید: «اسلامآباد بسیار بیشتر از پیش گام برداشته است و همه چیز اعم از معالجه طبی و همین طور پشتیبانی نظامی هم میکند.»
او گفته است، پشتیبانی ایران اگرچه کم است، ولی نباید دست کم گرفته شود. از جمله این موارد، به نیروهای طالبان کمک کرد تا در فراه، ولایتی در مرز با ایران حمله بزرگ انجام دهند.»
در این زمینه موفق به گرفتن اظهار نظر دولت ایران نشدیم.
سخنگوی طالبان، ذبیحالله مجاهد با صدور بیانیهیی، کمک ایران یا پاکستان به طالبان را رد کرد.
مجاهد به تسک اند پروپوز گفت: «تبلیغات در این بخش کوششی برای بدنام کردن طالبان است که ما همیشه قطعا آن را رد کردهایم.» «مبارزات ما به حمایت و پشتیبانی ملت ما ادامه مییابد و به کمک کشورهای خارجی احتیاجی نداریم.»
در تاریخ 31 ماه می یک بمبگذار انتحاری به کاروان ایالات متحده در کابل حمله کرد و چهار تن را زخمی نمود. اگرچه طالبان در ابتدا مسوولیت این واقعه را به عهده گرفتند، لیکن مایک پمپئو وزیر امور خارجه امریکا ادعا کرد که این حمله بخشی از یک کارزار ایران علیه ایالات متحده و متحدان آن بوده است.