ترمپ شکست داعش را به رییسجمهور غنی تبریک گفت
بسمالله نادری
راه مدنیت: محمداشرف غنی، رییسجمهور با دونالد ترمپ رییس جمهوری ایالات متحده امریکا در پایگاه نظامی بگرام دیدار کرد. در این دیدار رییسجمهور ترمپ از پیشرفت نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان در امر مبارزه با تروریزم ستایش نمود و شکست داعش را در شرق افغانستان به رییسجمهور غنی تبریک گفت.
سپس رییسجمهور غنی و آقای ترمپ در جمع سربازان امریکایی در بگرام حضور یافتند و در سخنرانیهایشان از فداکاریهای این نیروها و نیروهای امنیتی و دفاعی افغان ستایش کردند. همچنان آنان پیشرفتهای اخیر نیروهای هر دو کشور را در شکست دشمن به ویژه داعش و القاعده چشمگیر و موفقیتآمیز خواندند.
روسای جمهور دو کشور تاکید کردند که اگر طالبان متعهد به یک موافقتنامه صلح هستند، باید آتشبس را قبول کنند. میخواهیم در افغانستان صلح پایدار برقرار گردد باید لانههای تروریستان در بیرون از این افغانستان از بین برده شوند.
رییسجمهور در این دیدار مشارکت افغانستان و امریکا را استثنایی خواند و گفت: در ۱۸ سال گذشته هماهنگیهای نزدیک و مشارکت پایدار میان افغانستان و ایالات متحدۀ امریکا، دستاوردهای مشترک در امر مبارزه با تروریزم داشته است.
اولین سفر به افغانستان
دونالد ترمپ، رییسجمهور امریکا روز پنجشنبه در سفری از پیشاعلامنشده، وارد افغانستان شد. ارگ ریاست جمهوری گفته است کاخ سفید چهار ساعت پیش از رسیدن به کابل مقامات ارشد افغانستان را از جریان سفر ترمپ اطلاع دادهاند. بهدلیل امنیتی معمولا سفر مقامات ارشد خارجی بهخصوص رییسجمهور امریکا برنامه سفر او به افغانستان اعلان نمیشود.
کاخ سفید گفته، این سفر با هدف سرکشی به نظامیان امریکایی به مناسبت عید شکرگزاری صورت گرفته است. ترمپ در جریان این سفر در پایگاه نظامیان امریکایی در بگرام که بزرگترین پایگاه این کشور در افغانستان است، حضور یافته است.
به گفته خبرنگاران همراه ترمپ، ورود رییسجمهور امریکا به افغانستان دو ساعت پیش انجام گرفته، اما به دلایل امنیتی، خبرنگاران اجازه انتشار این خبر را نداشتهاند و تنها پس از پایان دیدارها، مجوز انتشار خبر صادر شده است.
خبرنگاران همچنین نوشتهاند که پیش از فرود طیاره حامل ترمپ، تمام چراغهای داخل طیاره خاموش شده و گوشیهای همراه و دیگر تجهیزات خبرنگاران که ممکن بوده سیگنالی صادر کنند به طور موقت خاموش و در اختیار نیروهای امریکایی قرار داده شده است.
تیم رسانهیی همراه ترمپ نیز حتی هنگام ورود طیاره حامل ترمپ از مقصد اطلاعی نداشته و تنها دو ساعت پیش از رسیدن به افغانستان، از مقصد اطلاع یافته است. ترمپ سال گذشته نیز در سفری مشابه و به صورتی کاملا امنیتی وارد عراق شد. او بعدا گلایه کرد که با گذشت سالها از حمله به عراق، امریکا همچنان مجبور است برای سفر به این کشور شرایط امنیتی شدیدی اتخاذ کند.
گفتگوهای صلح
ترمپ در سخنرانی کوتاه خود در پایگاه نظامی بگرام گفت: گروه طالبان میخواهد توافق کند، حالا خواهیم دید که این توافقی واقعی خواهد بود یا نه. ولی میخواهند توافق کنند. آنها میخواهند توافق کنند، تنها به این دلیل که شما عملکرد فوقالعادهیی دارید. از شما و از سربازان افغان تشکر میکنم.
او همچنین گفت: گروه طالبان اکنون برخلاف گذشته با برقراری آتشبس موافق است. ما میگوییم که باید آتشبس باشد، اما آنها میگفتند نمیخواهند آتشبس کنند. حالا آنها میخواهند آتشبس کنند. معتقدم که همینطور میشود.
گفتگوهای صلح امریکا با گروه طالبان تابستان امسال و در حالی که تصور میشد توافقی قریبالوقوع در پیش است، در پی وقوع یک انفجار مرگبار در کابل فرو پاشید. در آن انفجار که گروه طالبان مسوولیتاش را بر عهده گرفت، یک نظامی امریکایی هم کشته شد.
پس از آن ترمپ گفت: روند صلح با گروه طالبان مرده است. با این وجود در هفتههای اخیر گزارشهایی از احیای دوباره این گفتگوها مطرح شده بود. گروه طالبان در یک سال گذشته نُه بار با زلمی خلیلزاد نماینده امریکا در امور صلح با این گروه در قطره مذاکره کرده است.
حالا امریکا با حکومت افغانستان یکجا تلاش دارند تا مدیریت گفتگوهای صلح میان گروه طالبان را به پیش ببرند. حکومت افغانستان پیش از این گفته بود تا زمانی که مدیریت این گفتگوها بهدست خود افغانها نباشد به صلح واقعی در کشور دست پیدا نخواهد کرد.
رییسجمهوری امریکا همچنین با رییسجمهور غنی هر دو تأکید کردند که اگر طالبان متعهد به یک توافق صلح باشد باید آتشبس را قبول کند. حکومت افغانستان گفته است تا زمانی که گروه طالبان به آتشبس تن ندادهاند گفتگوهای صلح با این گروه انجام نخواهد شد.
در این دیدار، روسای جمهوری افغانستان و امریکا اعلام کردند که اگر میخواهیم در افغانستان صلح پایدار برقرار شود باید پایگاههای تروریستها در خارج از کشور از بین برده شوند. افغانستان همواره تاکید کرده است که پایگاه تروریستان در بیرون از افغانستان و تروریستان در بیرون از کشور حمایت مالی و تجهیزاتی میشوند.
در این دیدار ترمپ از پیشرفتهای نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان در امر مبارزه با تروریزم ستایش کرد و شکست داعش در شرق افغانستان را به غنی تبریک گفت.
بعد از آن طالبان خواستار از سرگیری دوباره مذاکرات شد، ولی در این مدت دیداری در این زمینه میان دو طرف انجام نشد، اما اکنون نشانههای از سرگیری مجدد آن وجود دارد.
کاهش تعداد سربازان امریکایی
ترمپ در سخنرانیاش در پایگاه بگرام همچنین تأیید کرده است که قصد دارد تعداد نیروهای امریکایی در افغانستان را به ۸۶۰۰ نفر کاهش دهد. امریکا در حال حاضر بین ۱۲ تا ۱۳ هزار نیروی نظامی در افغانستان دارد. بر اساس پیمان امنیتی که پنجسال پیش میان افغانستان و امریکا امضا شد امریکا در افغانستان پنج پایگاه نظامی در افغانستان دارد.
ترمپ ضمن دفاع از تصمیمش برای کاهش حضور نظامی در سوریه، گفته است که به اندازه کافی نیرو در سوریه باقی مانده است تا واشنگتن بتواند بر منابع نفتی این کشور مسلط باشد.
به نقل از روزنامه نیویارک تایمز، ترمپ اگرچه به شمار نیروهایی که قرار است افغانستان را ترک کنند اشارهیی نکرد اما افزود: ما میخواهیم تا زمانی که توافق حفظ شود و پیروزی کامل در افغانستان بهدست آید در این کشور بمانیم.
دیدار آقای غنی با مارک مایلی
رییسجمهور غنی دو ساعت پیش از سفر ترمپ به افغانستان با جنرال مارک مایلی، رییس ستاد مشترک ارتش امریکا دیدار کرد و این مقام بلندپایه امریکایی از احتمال رسیدن به یک توافق صلح با گروه طالبان در آینده نزدیک به رییسجمهور غنی خبر داده است.
به نقل از خبرگزاری رویترز، آقای مایلی این اظهاراتش را روز گذشته در اولین سفرش به افغانستان ابراز کرده است. آقای مایلی در ادامه گفتههایش تاکید کرده که اکنون بیش از هر زمان دیگری فرصت دست یافتن به یک نتیجه موفقیتآمیز از مذاکرات صلح در افغانستان وجود دارد و ممکن است در آینده نزدیک اتفاق بیفتد.
او اضافه کرد: فکر میکنم فرصت رسیدن به یک نتیجه مثبت از طریق مذاکرات بیش از هر زمان دیگری است. من در ۱۸ سال گذشته عمیقا درگیر مساله افغانستان بودهام. رییس ستاد مشترک ارتش امریکا تصریح کرده که تا رسیدن به یک نتیجه مثبت هنوز زمان باقی مانده است؛ او تاکید کرد که بارها اتفاق افتاده که در شرایط این چنینی طرفها پا پس کشیدهاند.