رییسجمهور: زمری «پیکان» بازداشت شود/ در مبارزه با فساد جدیتریم
بسمالله نادری
راه مدنیت: محمداشرف غنی، رییسجمهور افغانستان در کنفرانس سالانه مبارزه علیه فساد اداری با صحبت درباره دستآوردها و چالشهای مبارزه با فساد اداری، از کمکهای جهانی سپاسگزاری کرد و گفت: افغانستان و جامعۀ جهانی شرکایی هستند که میخواهند فساد را ریشهکن کنند. در این نشست آقای غنی خواستار بازداشت فوری زمری پیکان، فرمانده پیشین پولیس نظم عامه شد.
آقای غنی گفت: هر پیشنهاد معقول، مؤثر و قابل پیمایش از طرف جامعۀ جهانی به عنوان انتقاد تلقی نمیشود، به حیث یک اقدام مثبت و کارا بین دو شریک بنیادی که منافع مشترک داریم و آینده ما بر اساس همکاری در مبارزه با تروریزم بینالمللی و هم با شبکههای جرمی و خاصتاً فساد اداری است.
رییسجمهور میگوید که حکومت وی در پنجسال گذشته از رهگذر تقنینی، عدلی و قضایی و بسترسازی در بخش مبارزه با فساد اداری دستآوردهایی داشته است؛ اما هنوز هم چالشهایی در این مسیر وجود دارد.
محمداشرف غنی، گفت: برای مبارزه مؤثر با فساد اداری، کار مشترک و هماهنگ در بین ادارههای مسوول نیاز است.
او افزود: هماهنگی بین ادارات ما در این قسمت ضعیف و بنیادی است. تداخل وظیفوی هنوز هم مشکلی جدی در تطبیق برنامهها است. مشکلات جدی در بخش مداخله سرتاسری افراد غیرمسوول در بخش عواید وجود دارد. مشکل بنیادی ما این است که مدیریت پروژهها و برنامهها ضعیف است.
رییسجمهور غنی گفت: بر اساس یافتههای ادارۀ سربازرس ایالات متحده امریکا برای بازسازی افغانستان، از جملۀ ۱۰۲ شاخص تعهدشده، ۸۲ شاخص بهطور کامل تطبیق شده است.
همچنین آقای غنی گفت: مرکز عدلی و قضایی مبارزه با جرایم سنگین فساد اداری بیش از یک هزار قضیه را رسیدگی کرده است که در پیوند به آن ۲۰۰ تن محکوم شدهاند. در میان این افراد حدود ۷۰ تن مقامات عالیرتبه دولتی شامل معینان، جنرالان، والیان و سایر اعضای بلندرتبه دولتی هم هستند.
رییسجمهور تاکید کرد که مبارزه با فساد در کوتاهمدت و بهتنهایی توسط حکومت، موفق نخواهد بود؛ مگر اینکه حکومت، نهادهای مدنی و مردم در این بخش کار مستمر و هدفمند انجام دهند.
در حالی که رییسجمهور تأیید میکند مبارزه با فساد در این کشور دستآوردها و مشکلاتی داشته است؛ سفیر امریکا میگوید که با فساد اداری آنگونه که باید، مبارزه نشده است.
جان بس، سفیر ایالات متحده امریکا در کابل، در این نشست گفت: افغانستان برخی دستآوردهایی در بخش مبارزه با فساد داشته است؛ اما فساد اداری تنها گزینهیی در افغانستان است که نمایندگان ایالات متحده امریکا را مأیوس میکند و این پدیده بزرگترین مانع فراراه موفقیت افغانستان است.
سفیر بس با اشاره به توافق احتمالی صلح گفت: این موافقه میتواند ناکام شود؛ زیرا دولت ما، دولتهای دیگر، سایر نهادهای مالی بینالمللی آماده نیستند به آن کمک مالی لازم ارائه کنند؛ به این علت که دولتها، نهادها و سکتورهای خصوصی ما اعتماد خود را از دست دادهاند.
پیکان بازداشت شود
محمداشرف غنی در کنفرانس سالانه مبارزه علیه فساد اداری خواستار بازداشت فوری زمری پیکان، فرمانده پیشین پولیس نظم عامه شد.
رییسجمهور گفت: به علت عدم بازداشت آقای پیکان، شهرت افغانستان و اراده سیاسی ما روزانه زیر سوال میرود. او خطاب به وزیر داخله گفت: بازداشت این افراد یک دستور است و در اولین فرصت باید عملی شود.
وی افزود: ما تحمل عدم اجرای اوامر مرکز عدلی و قضایی را نداریم. آقای غنی مدعی شد که آقای پیکان یک نهاد سراسری را (نظم عامه) به منبع فساد تبدیل کرده بود.
وزارت داخله کشور درباره اینکه چرا تاکنون آقای پیکان را بازداشت نکرده، ابرازنظر نکرده است. پولیس نظم عامه افغانستان در سال ۱۳۸۸ ایجاد و هدف آن جلوگیری از حملات انتحاری و بمبگذاریهای کنار جاده اعلام شد. مرکز عدلی و قضایی مبارزه با فساد اداری در آن زمان گفته بود، آقای پیکان به جرم سوءاستفاده از صلاحیت وظیفوی و فراهم کردن زمینه کشتن یک نفر، به جرم غفلت وظیفوی توسط دادگاه به زندان محکوم شده است.