آغاز ثبت رسمی شکایات انتخاباتی ریاست جمهوری
راه مدنیت: مسوولان در کمیسیون شکایات انتخاباتی گفتهاند که از امروز دوشنبه (۲جدی) ثبت شکایات و رسیدگی به شکایات نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری را آغاز کردهاند. بر اساس قانون انتخابات، نامزدان انتخابات ریاست جمهوری حق دارند که شکایاتشان را در انتخابات ریاست جمهوری در این کمیسیون ثبت کنند تا به آن رسیدگی شود.
کمیسیون شکایات انتخاباتی باید تا ۱۵روز به شکایات نامزدان انتخابات ریاست جمهوری رسیدگی کند و نتایج کارش را به کمیسیون انتخابات ارایه نماید تا کمیسیون بتواند نتایج نهایی انتخابات را اعلان کند.
انتخابات ریاست جمهوری در ششم ماه میزان برگزار شده بود که بهدلیل مشکلات تخنیکی و سیاسی این نهاد تا سه ماه نتوانسته بود که نتایج ابتدایی انتخابات را اعلان کند.
نتایج ابتدایی انتخابات ریاست جمهوری روز گذشته از سوی کمیسیون انتخابات اعلام شد.
بر اساس این نتایج، محمداشرف غنی، رییس جمهوری فعلی با اخذ بیش از پنجاه درصد آرا در صدر فهرست و عبدالله عبدالله، رییس اجرایی در رتبه دوم قرار گرفته است. بر اساس نتایج ابتدایی رییس تیم انتخاباتی دولتساز بیش از ۹۲۳هزار رای (۵۰.۶۴ درصد) و عبدالله عبدالله، رییس تیم انتخاباتی ثبات و همگرایی بیش از ۷۲۰هزار رای (۳۹.۵۲ درصد) به دست آوردند.
دین محمد عظیمی، معاون کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی میگوید با توجه به اوضاع و اعتراضهای موجود، بدون شک رسیدگی به شکایات بر این نتایج اثر خواهد گذاشت. تیم انتخاباتی عبدالله عبدالله خواهان باطل شدن ۳۰۰هزار رای است که به باور آنها معتبر نیست.
حامیان این تیم مانع روند بازشماری آرا از سوی کمیسیون انتخابات در هفت ولایت شده بودند و سرانجام پس از یک نشست با کمیسیون رسیدگی به شکایات، دست از اعتراض برداشته و پس از تکمیل شدن بازشماری آرا در این ولایات، روز گذشته نتایج ابتدایی اعلام شد.
نحوه رسیدگی به شکایات انتخاباتی
بر اساس اطلاعات کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی، پس از پایان روند ثبت شکایات، دفاتر ولایتی این نهاد برای پانزده روز به شکایات ثبتشده رسیدگی خواهند کرد. اگر شاکیان به تصمیمها و فیصلههای دفاتر ولایتی اعتراض داشته باشند سه روز فرصت استینافطلبی خواهند داشت.
دفتر مرکزی کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی در کابل نیز در پانزده روز به قضایای استینافی رسیدگی خواهد کرد.
محمد قاسم الیاسی، سخنگو و منشی کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی میگوید این روند حدود ۳۷ تا ۳۹روز را در برخواهد گرفت. پس از تکمیل رسیدگی به شکایات انتخاباتی، نتایج نهایی انتخابات از سوی کمیسیون مستقل انتخابات اعلام خواهد شد.
در صورتی که کمیسیون رسیدگی به شکایات بخشی از آرا را باطل کند و هیچ نامزدی اکثریت ( ۵٠درصد+١) را بهدست نیاورند انتخابات به دور دوم خواهد رفت. بنا به ماده شصت و یکم قانون اساسی افغانستان رییسجمهور با کسب اکثریت بیش از پنجاه درصد آرای رایدهندگان از طریق رایگیری آزاد، عمومی، سری و مستقیم انتخاب میشود.
نامزدان معترض
نتایج ابتدایی انتخابات ریاست جمهوری را تنها محمداشرف غنی رییس تیم دولتساز که تاهنوز این نتایج به سود اوست قبول دارد و دیگر نامزدان افغانستان ریاست جمهوری مدعی هستند که این نتایج درست نیست و به آرای پاک مردم افغانستان دستبرد شده است.
عبدالله عبدالله رهبر تیم انتخاباتی ثبات و همگرایی که براساس اعلام نتایج اولیه انتخابات ریاستجمهوری با کسب ۳۹٫۵۲ درصد آرا را کسب کرده در یک نشست خبری تصریح کرد که در صورت باطل شدن آرای غیر قانونی و تقلبی تیم او برنده انتخابات خواهد شد.
عبدالله عبدالله ضمن ابراز مخالفت با نتایج اعلامشده و متهم کردن کمیسیون انتخابات به تقلب به نفع اشرف غنی گفت: ما با تمام قدرت از رأی مردم دفاع میکنیم؛ هیچ شکی نیست که براساس آرای پاک مردم، ما برنده هستیم؛ تیم ثبات و همگرایی پیروز انتخابات است.
وی با اشاره به ۳۰۰هزار رأی مورد اختلاف خاطرنشان کرد: انتظار داشتیم کمیسیون انتخابات آرای پاک را از آرای ناپاک جدا سازد، اما کمیسیون با عاملان تقلب همدست شد و جواب قانعکنندهای به ما ارائه نکرد.
رهبر تیم ثبات و همگرایی افزود: از کمیسیون شکایات انتخابات انتظار داریم که براساس قانون انتخاباتی ۳۰۰هزار رأی را که بایومتریک نیست یا خارج از زمان رأیدهی به سیستم وارد شده، از آرای پاک مردم جدا و بازشماری آرایی را که در زمان عدم حضور ناظران ما و دیگر نامزدان بررسی شده، آغاز کند.
روز گذشته نیز زهره بیان شینواری رییس کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی در واکنش به مخالفتها به نتیجه انتخابات با تأکید بر ابتدایی بودن نتایج از نامزدان و طرفداران آنها خواست تا از پیشداوری خودداری کنند.
آگاهان میگویند: اگر از پیشداوریها جلوگیری نشود افغانستان با یک بحران جدی رو به رو خواهد شد.
در همین حال شماری دیگر از نامزدان انتخابات ریاست جمهوری گفتهاند که نتایج ابتدایی دقیق نیست و کمیسیون انتخابات به نفع تیم دولتساز کار کرده است.
طاها فضل