دو کارخانه تولید سمنت در کشور ساخته میشود
راه مدنیت: وزارت معادن و پطرولیم، امروز چهارشنبه (۴ جدی) قرارداد شش پروژ استخراج و تولید مواد ساختمانی را با پنج شرکت خصوصی امضا کرد.
عنایتالله مومند، سرپرست وزارت معادن و پطرولیم، گفت: بر اساس قرارداد، این شرکتها در ولایتهای مرکزی مثل بامیان، پروان و میدانوردک اقدام به استخراج مواد ساختمانی از جمله ریگ و جغل خواهند کرد. به گفته آقای مومند در این پروژهها در حدود ۸۰ تا ۹۰ میلیون افغانی سرمایهگذاری خواهد شد.
در حال حاضر مواد ساختمان یکی از عناصر مهم در آبادانی کشور پنداشته میشود. شرکتهای قراردادی، مواد ساختمانی را از منابع طبیعی کشور استخراج میکنند. به گفته مسوولان، استخراج ریگ، جغل و سنگهای تعمیراتی و تزئینی قیمتی از جمله مواد این قراردادها است.
آقای مومند میگوید: براساس برنامههای جدید، استخراج معادن اولویتبندی شده است و همچنین استخراج مواد ساختمانی و تولید آن از اولویتهای وزارت معادن و پترولیم است.
با آغاز کار این پروژهها، برای حدود ۲۵۰ نفر به صورت مستقیم و برای بیش از ۵۰۰ نفر به صورت غیرمستقیم زمینۀ کار فراهم خواهد شد.
در همین حال سرپرست این وزارت میگوید که گفتگو درباره پروژههای تولید سمنت در داخل کشور نهایی شده و قراردادهای آن به کابینۀ حکومت فرستاده شده است. به گفته وی بهزودی این قراردادها در جلسه کابینه منظور خواهد شد.
در حال حاضر افغانستان سالانه در حدود ۳ میلیون تُن سمنت وارد میکند. تنها ۵ درصد سمنت موردنیاز کشور در داخل کشور تولید و ۹۵ درصد آن از کشورهای همسایه وارد میشود.
در حال حاضر دو کارخانه تولیدکننده سمنت داخلی قادر به رفع نیازمندیهای کشور نیستند. شرکت تولید سمنت غوری ۵درصد نیاز سمنت کشور را رفع میکند و قادر به مدیریت بازار و رقابت با سمنت وارداتی از کشورهای همسایه نیست.
این وزارت در حالی از ساخت دو کارخانه تولیدی سمنت خبر میدهد که افغانستان بزرگترین واردکنندۀ سمنت در منطقه است. این دو کارخانه در ولایتهای بغلان و سمنگان ساخته میشود و ظرفیت تولید آن ۲ میلیون تن خواهد بود. برای ساخت این کارخانهها در حدود ۳۰۰میلیون دالر امریکایی سرمایهگذاری خواهد شد.
این کارخانهها افزون بر مفاد دیگر، برای در حدود ۵ هزار نفر زمینه کار فراهم خواهند کرد.
به گفته مسوولان این وزارت، با تکمیل کار این کارخانهها، افغانستان خواهد توانست حدود ۲۰۰ میلیون تن سمنت تولید کند و از این جهت ۷۰ تا ۸۰ درصد نیازمندیهای داخلی سمنت مرفوع خواهد شد.
سید طاها فضل