نی: در ۱۹سال گذشته ۱۳۲خبرنگار به قتل رسیدهاند
راه مدنیت: نهاد حمایتکنندۀ رسانههای آزاد افغانستان (نی) میگوید در ۱۹ سال گذشته، ۱۳۲مورد قتل خبرنگاران به ثبت رسیده. این در حالیست که صدها دوسیه لتوکوب، بازداشت و توهینوتحقیر علیۀ خبرنگاران نیز وجود دارد.
احمد نصیر نوری، مسوول این نهاد به رادیوی آزادی گفت: در نتیجۀ دادخواهی نهادهای حامی خبرنگاران، وضعیت ۱۱۵مورد قتل خبرنگاران روشن شده و حکومت گفته است که ۱۷مورد دیگر آن تحت بررسی قرار دارد.
به گفتۀ آقای نوری، با توجه به گزارش حکومت افغانستان، از میان ۱۱۵مورد قتل خبرنگاران به ۳۰مورد آن رسیدگی صورت گرفته. عاملان ۲۸مورد از قتلها در جنگ با نیروهای امنیتی کشته شدند، ۸مورد تحت کشف نیروهای امنیتی قرار دارد و عامل برخی موارد دیگر آن مخالفان مسلح دولت، بهویژه طالبان هستند.
او افزود از آغاز سال جاری میلادی تا به حال بیش از ۷۵مورد خشونت علیۀ خبرنگاران به ثبت رسیده که ۵مورد آن قتل است.
به گفته وی: «از جنوری۲۰۲۰ تا بهحال ۵مورد رخ داده، یک مورد در غور، یک مورد در هلمند و ۳مورد هم در کابل. در مجموع بیش از ۷۵مورد خشونت که شامل قتل، زخمیشدن، حمله به رسانه، توهین و تحقیر و لتوکوب، ربوده شدن از سوی مخالفان مسلح و بازداشت میشود.»
این در حالیست که در سال ۲۰۱۹ میلادی ۱۱۵مورد خشونت علیۀ خبرنگاران در افغانستان به ثبت رسیده بود.
آقای نوری میگوید با آن که در سالهای اخیر موارد رسیدگی به پروندههای خشونت علیۀ خبرنگاران بیشتر شده، اما افغانستان هنوز هم در جمع کشورهایی قرار دارد که بیشترین آمار خشونت علیه خبرنگاران را دارد.
با این حال کمیتۀ جهانی مصونیت خبرنگاران در گزارش تازه اش، میگوید که افغانستان در ردۀ پنجم کشورهایی قرار دارد که پروندههای قتل خبرنگاران در آنها بیسرنوشت میماند.
بربنیاد این گزارش سومالیا، سوریه، عراق، سودان جنوبی و افغانستان پنج کشوری استند که ادامۀ جنگها در آنها سبب شده اند تا به رویدادهای خشونت در برابر خبرنگاران درست رسیدهگی نشود.