عفو بینالملل: نشست ژنو حقوق بشر را در اولویت قرار دهد
راه مدنیت: عمر ورایچ، رییس سازمان عفو بینالملل برای جنوب آسیا در آستانۀ برگزاری نشست ژنو گفت که با توجه بهوضعیت کنونی افغانستان، جامعۀ جهانی باید به گونۀ کامل به محافظت از دستآوردهای ۱۹سالۀ اخیر و وضعیت شکنندۀ حقوق بشر این کشور متعهد بماند. وی افزود که نشست ژنو باید مسالۀ حقوق بشر را در اولویت کاریشان قرار دهند.
آقای ورایچ تاکید داشت که افغانستان در یک لحظۀ حساس قرار دارد و در کنار گفتگوهای صلح، خشونت همچنان ادامه دارد و صدها غیرنظامی جان میدهند.
وی در ادامه تصریح کرد: «اکنون حمایت از حقوق بشر در هیچ کدام از برنامههای سیاسی جا داده نشده و ویرویس کرونا نیز با وجود سیستم ضعیف افغانستان رو به گسترش است.»
رییس سازمان عفو بینالملل در جنوب آسیا به این باور است که در حال حاضر زمان کاهش کمکهای حامیان بینالمللی و یا عقبنشینی آنها نیست.
او علاوه کرد: «بودجۀ بینالمللی برای پیشرفت افغانستان محدود است، اما امر مهم این است که طی دو دهۀ گذشته در زمینۀ حقوق بشر افغانستان شاهد پیشرفت بودیم و این بسیار حیاتی است. اما کارهای بیشتری باید انجام شوند.»
آقای ورایچ تاکید کرده که حکومت افغانستان نیز باید تعهد مداوم خود را در دفاع از حقوق بشر، حفاظت از آزادی بیان و حمایت از اقلیتها نشان دهد.
به گفتۀ این سازمان، مدافعان و فعالان حقوق بشر افغانستان همچنان با تهدید، آزار و اذیت و حملاتی روبرویند.
او میگوید: «نشست ژنو باید حکومت افغانستان را وادار کند که به تعهد خود عمل کند و تعهدات مالی را برای کمک به گسترش مکانیزم در سراسر این کشور انجام دهد.»
این سازمان اظهار داشت که باوجود مصرف میلیونها دالر برای بهبود وضعیت دسترسی به عدالت، هنوز هم سیستم عدلی و قضایی افغانستان ضعیف و پاسخگوی شرایط کنونی این کشور نیست.
عفو بینالملل از اشتراککنندگان نشست ژنو خواسته که به بهبود سیستم قضایی افغانستان متعهد شوند تا بتواند از قربانیان، حمایت فوری کند و مجرمان را به محاکمه بکشاند.
در عین حال این سازمان گفته براساس آمارها وضعیت زنان و دختران در افغانستان در مقایسه با زمان حاکمیت طالبان بسیار بهبود یافته و حدود ۳.۳میلیون دختر مکتب میروند و زنان در سیاست، اقتصاد و مسایل اجتماعی دخیل هستند.
در عین حال، صدیق صدیقی، سخنگوی ریاست جمهوری با اشاره به افزایش خشونتها اظهار داشت که طالبان، خلاف اهداف مشترک مردم، دولت و جامعۀ جهانی، خشونتها را افزایش داده و روند گفتگوهای صلح را با ناامیدی روبهرو کرده است.
به گفتۀ وی، هرچند رویکرد گروه طالبان خشن و جنگطلبانه است، اما دولت همچنان به تلاشهایش برای برقراری صلح و ختم خشونت در کشور ادامه میدهد.
این در حالی است که از مذاکرات صلح دوحه دوماه سپری شده و هیاتهای مذاکرهکننده پیشرفتی در این مذاکرات نداشتهاند.