در نشست جنوا؛ ایران: افغانستان را از طریق چابهار با جهان وصل میکنیم/ روسیه: نگران امنیت شمال هستیم
راه مدنیت: محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجۀ ایران در نشست جنوا که برای کمک به افغانستان در چهارسال آینده برگزار شده بود گفت که ۲۲هزار دانشجوی افغان در دانشگاههای ما مشغول تحصیل هستند و همچنین ما افغانستان را از طریق بندر چابهار به جهان وصل میکنیم.
آقای ظریف مدعی است: «خط آهن هرات-خواف در روزهای آینده افتتاح میشود، نیروگاه های ما برای مردم افغانستان تامین میکند و میخواهیم در زمینۀ انرژی اقدامات بیشتری انجام دهیم».
وی در این نشست اظهار داشت: «ما با وجود جنگ اقتصادی امریکا علیه کشورمان، بیش از سه میلیون افغان را میزبانی کردیم و آنها از اقلام غذایی، حمل، نقل و خدمات درمانی و یارانهیی برخوردار هستند.
او در ادامه تصریح کرد که چهارصد و ۷۰هزار دانشآموز افغان در مکاتب ما درس میخوانند. وی بر ادامه کمکهای کشورش برای رشد اقتصادی و علمی افغانستان تاکید کرد.
وزیر خارجۀ ایران همچنین نسبت به عملکرد امریکا انتقاد کرد که با اقدامات یکجانبه، همسایههای افغانستان را از روند صلح دور نگهداشته است.
همچنین آقای ظریف پایان نیافتن جنگ در افغانستان را تراژیدی خواند و بر «خروج مسوولانه» نیروهای خارجی از افغانستان تاکید کرد. او گفت در مذاکرات صلح افغانستان سازمان ملل باید نقش اصلی را داشته باشد و ایران در این زمینه کمک خواهد کرد. آقای ظریف گفت ایران میزبان سه میلیون مهاجر افغان است.
از سویی هم، سرگی لاوروف، وزیر خارجه روسیه در این کنفرانس ضمن اینکه برقراری آتشبس فوری را ضروری دانست، گفت که آنها نگران وضعیت بد امنیتی افغانستان هستند که ممکن است به آسیای مرکزی سرایت کند.
وی اعلام کرد: «از همه جوانب در دوحه میخواهیم که به سرعت به موافقت برسند».
او افزود: «ما به گفتگوهای بینالافغانی متعهد هستیم.» روسیه به حمایت و کمکهای خود در بخشهای مختلف در افغانستان ادامه خواهد داد.
در این کنفرانس آمریکا قول کمکی ۶۰۰میلیون دلاری برای افغانستان طی سال آینده را داد که نیمی از آن مشروط به مذاکرات صلح با طالبان در دوحه خواهد بود.
مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا گفت که پیشرفت این مذاکرات بر میزان و ابعاد حمایت آینده بینالمللی از افغانستان اثر خواهد داشت و واشنگتن سال آینده آن را مرور خواهد کرد.
این کنفرانس مطرح شد که تصمیم دونالد ترمپ، رییسجمهور این کشور برای کاهش شمار نیروهای آمریکایی در افغانستان «به معنی تغییر سیاست» آمریکا نیست.
در پایان، محمد حنیف اتمر، وزیر خارجه افغانستان، از حمایتهای بینظیر جامعه جهانی با درنظرداشت همهگیری کرونا، سپاسگذاری و از شروط حامیان افغانستان برای ادامه کمکها، استقبال کرد.
آقای اتمر گفت دولت افغانستان پاسخگوی کمکهای بینالمللی خواهد بود.
نشست جنوا با محوریت افغانستان روز دوشنبه (۳قوس) با میزبانی افغانستان، فنلند و سازمان ملل متحد در کشور سوییس برگزار شد و روز سهشنبه (۴قوس) یاپان یافت. در این نشست دوروزه نزدیک به ۱۰۰کشور و سازمان بینالمللی اشتراک کردند. گفتنیاست که در این نشست، پیرامون روند صلح، اتصال منطقهیی، معضل پناهندگان، مبارزه با فساد و موثریت کمکها صحبت شد.