خبر

رییس شورای متخصصان هرات: استقلال طالبان در مذاکرات صلح کاملا زیر سوال رفته است

آگاهان: طالبان یک گروه است، نه یک جریان یا حزب سیاسی، این گروه برای دامن زدن به اختلافات مذهبی و تصاحب قدرت می‌جنگند. به همین دلیل نه به قانون و اصول جنگی باورمندند و نه حتی به خواست مردم احترام دارند.

وزرت داخلۀ کشور اعلام کرد که طی یک ماه گذشته حدود ۴۰۰فرد ملکی قربانی حملات و افزایش خشونت‌ها شدند. این در حالی‌ست که هر زمان حرف و گفتگوهای مذاکرات صلح رونق می‌گیرد، خشونت‌ها از سوی طالبان نیز افزایش می‌یابد.

آگاهان امور به این عقیده هستند که طالبان با افزایش خشونت‌ها می‌خواهند در میز مذاکره از دولت و جامعه جهانی امتیازگیری نمایند تا در قدرت آینده کشور بیشتر سهیم شوند.

محمد رفیق شهیر، رییس شورای مختصصان هرات به روزنامه راه مدنیت گفت  طالبان با افزایش خشونت می‌خواهند که ساحه نفوذش‌شان را بیشتر نمایند تا در میز مذاکره از دولت امتیازگیری کنند.

شهیر با اشاره به اینکه ابزار طالبان جنگ و خشونت است افزود: طالبان از این طریق می‌خواهند برای جامعه جهانی و دولت‌های حمایت‌کننده گفتگوهای صلح بفهمانند که این گروه ساحه نفوذی گسترده‌یی دارد و از این رو در دولت آینده باید بیشتر در قدرت سهم داشته باشند.

این آگاه امور به این باور است که افزایش خشونت‌ها با گفتگوهای صلح در تناقض قرار دارد و نباید این روند ادامه پیدا کند.

او با اشاره به توافق‌نامه صلح امریکا و طالبان گفت: «طالبان بر این موضوع تاکید دارد که ما با دولت امریکا تفاهم‌نامه صلح را امضا کردیم نه با دولت افغانستان. در صورت امضای توافق‌نامه صلح با دولت سطح خشونت‌ها را کاهش خواهیم داد اما تا آن زمان جنگ ادامه دارد.»

رییس شورای متخصصان هرات با اشاره به بعد سیاسی خشونت‌ها اظهار داشت:  «در مسایل سیاسی بحث قدرت مطرح است، اگر تفنگ را از شانه‌های طالبان پایین کنیم، آن وقت طالبان از نگاه سیاسی نیز از بین خواهد رفت.»

وی به این عقیده است که با پایان جنگ، طالبان نیز پایان خواهد یافت، بنابراین طالبان در تلاش است تا به خشونت‌ها تداوم داده و به امتیاز برسند.

آقای شهیر در مورد حمایت‌های پشت پرده طالبان افزود: استقلال طالبان در گفتگوهای صلح به شدت زیر سوال رفته و طرح‌کننده اهداف طالبان تلاش می‌کنند تا طالبان را از نظر سیاسی و نظامی تقویت و مشورت دهند.

این آگاه امور در ادامه اظهار داشت که حامیان طالبان، «این گروه را تا این قسمت کار رسانیده، از این به بعد نیز حمایت خواهند کرد تا برگ برنده در دست‌شان باشد؛ اما وی از کشور یا گروهی خاصی که طالبان را حمایت می‌کنند، نام نگرفت.»

عتیق‌الله امرخیل، آگاه امور نظامی بر این عقیده است که جنگ افغانستان، جنگی تحمیلی است، چون رویکرد جنگ در کشور نامنظم می‌باشد. حکومت دارای تشکیلات مشخص، اما گروه شبه نظامی طالبان فاقد ساختار نظامی جنگی است.

او بیان داشت که در تمام جنگ‌ها، با شروع روند گفتگوهای صلح  آتش‌بس برای رسیدن به یک توافق برقرار می شود، اما ماهیت جنگ در کشور به دلیل نبود ساختار جنگی مشخص و منظم با دیگر جنگ ها متفاوت است و بدین لحاظ طالبان هدف‌شان برافروخته شدن آتش درگیری افزایش خشونت است.

این آگاه امور بیان داشت که طالبان  با استفاده از ناهمگونی در میدان جنگ به دنبال امتیازطلبی ست .

آقای امرخیل دربارۀ رفتارهای سیاسی طالبان گفت: طالبان یک گروه است، نه یک جریان یا حزب سیاسی، این گروه برای دامن زدن به اختلافات مذهبی و تصاحب قدرت می‌جنگند. به همین دلیل نه به قانون و اصول جنگی باورمندند و نه حتی به خواست مردم احترام دارند.

عتیق‌الله امرخیل اذعان نمود که طالبان با ایجاد هراس به دنبال ایجاد فاصله بین مردم و دولت است تا گمانه ناکارآمدی حکومت را بهانه‌یی برای ایجاد تفرقه نماید.

بر اساس گزارش‌ها هیات‌های مذاکره‌کنندۀ صلح روی طرزالعمل و مقدمه آن به تفاهم رسیده و قرار است به زودی روی آجندای گفتگوها کار کنند.

حکومت افغانستان، کشورها و نهادهای بین‌المللی از این موضوعات استقبال نموده و خواهان آتش‌بس فوری شدند.

مرتضی پژواک

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا