ادامه حضور امریکا خبر از ادامه جنگ با طالبان میدهد
آگاهان: حضور نظامی امریکا حتا درصورت ادغام طالبان و حکومت نیز ادامه خواهد یافت
در تازهترین اظهارنظرهای مقامات امریکایی، جنرال مارک میلی، رییس ستاد مشترک ارتش گفته است وزارت دفاع امریکا طرحهای عقبنشینی از افغانستان را تصویب کرده و فقط دو پایگاه بزرگ و یک پایگاه ماهوارهیی را در این کشور را حفظ میکند. براساس گزارشها از زمان امضای توافقنامۀ امریکا و طالبان تاکنون ۱۰پایگاه نیروهای امریکایی در افغانستان بسته شده؛ ولی تعداد پایگاههای موجود امریکا و موقعیت آنها مشخص نیست.
آگاهان امور به این نظر هستند که حفظ دو پایگاه نظامی در افغانستان هنوز از ادامه جنگ خبر میدهد و همچنین اداره بایدن به دیدگاه رسیده که خروج نیروهای امریکایی به آن پختگی نرسیده و به جای خروج عجولانه، به خروج عاقلانه و مسوولانه میاندیشد.
جنرال صدیقی ساحل، آگاه امور نظامی به صحبت با روزنامه راه مدنیت با اشاره به گفتههای مقامات امریکایی مبنی بر حفظ دو پایگاه نظامیشان در افغانستان تاکید داشت که حفظ یا عدم حفظ پایگاههای نظامی بستگی به موقعیت جیوپولیتیک افغانستان در منطقه، رابطه تعریف نشده آن با کشورهای مستقل المنافع، تخاصم و تقابل با ایران و همچنین برنامههای استراتژیک امریکا در قبال افغانستان، دارد.
او علاوه کرد که این امر از نقطه نظر سیاسی، اپاراتفی و استخباراتی به سه موضوع مهم بستگی دارد، شامل این که امریکا میخواهد به جهان ثابت کند در افغانستان شکست نخورده؛ پالیسییی که اداره امور خارجۀ امریکا در دوران اوباما و ترامپ در قبال آسیا و رسیدن به آبهای گرم و استفاده از اقتصادهای کشورهای اسیایی داشتند و مهمتر از همه اینکه امضای توافقنامه بین امریکا و طالبان در قسمت حفظ یا عدم حفظ پایگاه بیتاثیر نیست.
آقای ساحل در ادامه تصریح کرد که این احتمال نیز وجود دارد با ادغام طالبان و حکومت، به این پایگاهها مشروعیت داده شود.
همچنین این آگاه امور نظامی دربارۀ رفتار امریکا در قبال افغانستان گفت که رفتار پیچیده و دوگانه امریکا در منطقه نشان داده که میتواند «در یک زمان» نیروهای مخالف حکومت را نیز از نظر امکانات، تخنیک، تجهیز و حمایت نمایند. همچنین در حال حاضر تمام مصارف و تجهیزات حکومت نیز از طرف امریکا پرداخت میشود.
به گفته وی همچنان امریکا ناگزیر است، برای کسب توافق بین حکومت و طالبان، آنان را به دور یک میز بیاورد تا موقعیت و جایگاه امریکا در جهان حفظ و احساسات مردم افغاتسان نیز فروکش کنند. افغانستان بهعنوان یک کشور مصرفی و با نابود شدن زیرساختهایش در چند دهه جنگ، به شدت نیاز به حمایت بینالمللی دارد.
همچنین این آگاه نظامی تاکید داشت: زمانیکه امریکا از نظر ترتیبات حقوق بینالملل افغانستان را دور میزند و با طالبان توافق میکند؛ در واقع مشروعیت افغانستان را زیر سوال قرار میدهد.
او در اخیر صحبتهایش خاطرنشان کرد که پالسی دوگانه امریکا و توافق با طالبان، گمانهزنیهای زیادی در پی داشته و باید منتظر ماند که آیا گفتگوهای دوحه به صلح ختم میشود یا دوباره جنگ را برای چند سال دیگر شعلهور خواهد کرد.
محمد صالح ریگستانی، آگاه نظامی به روزنامه راه مدنیت گفت: «به نظرمن با آمدن تیم جو بایدن، خروج عجولانه امریکا تبدیل به خروج عاقلانه و مسوولانه خواهد شد.»
به گفته وی، اداره ترامپ دربارۀ خروج نیروهایش خیلی عجولانه تصمیم گرفته، حتی این موضوع منجر به این شد که با طالبان علیه نظام فعلی، یکدست شوند.
او به این عقیده است که دونالد ترمپ به دلیل ویژگی رفتاری که دارد مشورتهای نظامیانش را نادیده گرفته و صرف به وعدههای انتخاباتیاش بدون درنظرداشت، شرایط فعلی و اهدافی که در افغانستان داشتند، اکتفا کند.
آقای ریگستانی تاکید داشت که تیم جو بایدن به این دیدگاه رسیده که خروج نیروهای امریکا از افغانستان به آن پختگی لازم نرسیده واگر خروج عجولانه صورت گیرد، امکان دارد که دوباره منافع امریکا از خاک افغانستان تهدید شود.
وی به این باور است که امریکا دو پایگاهش را به هدف حمایت از نیروهای افغانستان و مبارزه با تروریزم حفظ خواهد کرد.
در عین حال این آگاه امور نظامی با اشاره در مورد گفتگوهای صلح گفت که حفظ پایگاه نظامی امریکا بر تشدید جنگ خواهد انجامید، چون طالبان تاکنون به این عقیده بوده که مساله افغانستان راه حل نظامی دارد.
او میگوید که حفظ پایگاه این پیام را برای طالبان نیز میرساند که باید به جنگ ادامه دهد.
همچنین آقای ریگستانی علاوه کرد که این موضوع را نیز نباید فراموش کنیم که گمانهزنیهای وجود داشت که طالبان و امریکا بر این توافق کرده تا حضور شماری از نیروهای امریکایی برای مبارزه با ترورزیم حفظ شود و حکومت آینده طالبان در مورد آن تصمیمگیری کند.
این آگاه امور تاکید کرد که طالبان این را درک کرده که به دلیل نگرانی از حضور داعش و القاعده، امریکا افغانستان را به صورت کامل ترک نخواهد کرد.
مرتضی پژواک