حکومت در واکنش به گفتههای ملابرادر: برنامههای طالبان برای اقتصاد، آموزش و فرهنگ چیست؟
راه مدنیت: فاطمه مورچل، معاون سخنگوی ریاستجمهوری، در واکنش به گفتههای ملابرادر غنی، معاون سیاسی طالبان در صفحۀ توییتر خود نوشته که طالبان میگویند نظام آینده افغانستان باید اسلامی باشد، اما باید از گروه طالبان پرسیده شود که برنامههای آنها برای اقتصاد، آموزش و فرهنگ افغانستان چیست؟
خانم مورچل تصریح کرد: «این بدان معناست که فقط آنها مسلمان (طالبان) هستند و ما کافر هستیم و سیستم فعلی کشور نیز غیراسلامی است».
ملا عبدالغنی برادر، معاون سیاسی طالبان در این اواخر گفته که مسوولیتهای نظام آینده، حفظ روابط عمومی، حمایت از حقوق زنان و رسانهها بر اساس اسلام و حفظ روابط خوب باهمه کشورها خواهد بود.
ملابرادر افزوده که حکومت افغانستان باید فراگیر حمایت از امکانات عمومی و حقوق زنان بر اساس اسلام باشد و آزادی بیان نباید خلاف اسلام و منافع ملی باشد.
به گفتۀ ملا برادر، جلوگیری از کشت و قاچاق مواد مخدر، روابط خوب با همسایگان و جهان همچنین ادامه کمکهای جهانی از ویژگیهای برجستۀ نظام آینده خواهد بود.
این گفتهها در حالی مطرح میشود که حمدالله محب، مشاور شورای امنیت ملی کشور، در تاریخ (۱۵قوس) در نشستی تحت نام «حل منازعات آسیای میانه» که در بحرین برگزار شده بود، اعلام کرد: حکومت افغانستان در حال گفتگو با طالبان برای یافتن راه حل سیاسی، برقراری آتشبس و شمولیت طالبان در حکومت آینده است.
آقای محب گفته بود که «ممکن است ما بتوانیم سیستمی را ایجاد کنیم که در آن همه افغانها خودشان را ببینند، نظام مورد نظر ما از افکار و عقاید همه نمایندگی خواهد کرد.»
مشاور امنیت ملی کشور در مورد چگونگی ایجاد نظام آینده جزییات نداد، اما حکومت روی بقای نظام جمهوری و طالبان همچنان روی نظام امارت تاکید دارند.
در عین حال، منابع آگاه از مذاکرات دوحه بهرسانهها خبر داده است که هیاتهای مذاکرهکنندۀ صلح فهرستهای موضوعات پیشنهادی شانرا برای پیشبرد بحث با یکدیگر تبادله کردهاند.
طبق این فهرست، نظام سیاسی که طالبان برای آیندۀ افغانستان پیشنهاد کردهاند، یک «نظام اسلامی» و بدون پیشوند یا پسوند «جمهوری/ دموکراتیک» است.
گروه طالبان همچنان خواستار تشکیل «شورای سراسری عالمان دین اسلام» در کشور شدند.
این منبع میگوید که پیشنهاد طالبان در مورد نظام آموزش و پرورش تحت عنوان «معارف اسلامی» ذکر شده است.
همچنین در این طرزالعمل آمده که در صورت عدم توافق تیمهای مذاکرهکنندۀ بر سر موضوع، این موضوع باید توسط کمیتۀ مشترکی حل گردد.
براساس گزارشها در اصول مذاکرات از هر طرف مذاکرهکنندۀ سهکاتب در نظر گرفته شده و متن مورد فیصله باید در پایان هر نشست از سوی هر تیم گفتگوهایی صلح مورد تایید قرار گیرد.
در پیوند به معلوماتی که با رسانهها شریک ساخته میشود، باید هر دو طرف توافق داشته باشند و از اظهار نظر غیرمسوولانه نیز باید جلوگیری صورت گیرد.
این در حالیست که گفتگوهای صلح بینالافغانی به تاریخ (۲۲سنبله) سال جاری در دوحه، مرکز قطر آغاز شد و بحثها درمورد نهاییسازی طرزالعمل کاری نزدیک به سهماه طول کشید و سرانجام به تاریخ (۱۲قوس) هر دو طرف اعلام کردند که روی ۲۱مادۀ طرزالعمل به توافق رسیدهاند و گفتگوها روی آجندا را آغاز میکنند.