تحلیل

گزارش شش‌ونیم؛ تریبون داعش؟!

سرمقاله/ نزدیک به دو ماه است که مسوولیت رسیدگی به ناامنی‌های کابل به عهده امرالله صالح، معاون نخست ریاست جمهوری افتاده است. اینکه او از پس این مسوولیت تا چه حد موفقانه برآمده است، بماند به قضاوت خودش که ناکامی‌ها در برقراری امنیت را «لکۀ ننگ بر چهره دولت» خوانده است.
اما دیروز صبح امرالله صالح در گزارش شش‌ونیم خود اظهاراتی غیرمسوولانه و غیرحرفه‌یی از نشانی داعش داشت گویا که این گروه تروریستی با ارسال نامه‌یی هشدار داده که درصورت اعدام اعضای داعش توسط دولت، کابل مسلخ‌گاه شیعیان کابل خواهد شد.
این اظهار نظرهای صالح از این جهت غیرمسوولانه و خلاف ارزش‌های ملی است که قانون اساسی تمام اتباع کشور را فارغ از دین، مذهب، باور، رنگ، جنسیت و قوم شهروندان دارای حقوق و وجایب برابر به حساب می‌آورد و دولت را مکلف به تامین خدمات و رفاه برابر برای همگان بدون داوری بر مبنای قوم و مذهب یا دیدگاه تبعیض‌آمیز می‌نماید.
صالح چنان ناسنجیده در صفحه فیسبوک خود نوشته که گویا فراموش کرده وی در جایگاه معاونت نخست ریاست جمهوری به نمایندگی از احاد ملت تکیه زده و مسوولیت او اجرای وظایفی است که بر طبق قانون اساسی باید فارغ از هرگونه داوری‌ها باشد.
حتا اگر داعش آن نامه تهدید به قتل یک مجموعه از مردم را به نهادهای امنیتی فرستاده باشد، باز هم موقف و جایگاه معاون نخست رییس‌جمهوری ایجاب نمی‌کرد که اول آن را پیش از اقدام‌های عملی برای کاهش تهدیدهای طالبان و داعش علنی می‌کرد و دوم اگر موقف دولت مبنی بر اعلام و آگاهی‌رسانی به مردم از تهدیدهای آتی می‌بود، تهدید به یک جماعت، تهدید علیه کل ملت دانسته می‌شد و نه صرف به یک گروه و جماعت خاص.
داعش از روزی که بر سر زبان‌ها افتاده، نشان داده که برای همه خطر و تهدید است، نه یک قوم و گروه مذهبی خاص. این گروه بی‌شمار جنایت‌هایی را در ولایت‌های جنوبی و مشرقی و در کابل علیه همه گروه‌های مذهبی و قومی مرتکب شده که از فجایع آن هیچ شهروندی در امان نیست. داعش در ولسوالی اچین و شینوار افراد حکومتی و غیرحکومتی را ترور کرد و جمعیت یک روستا را در هنگام نماز جنازه به خاک و خون نشاند، مگر آن روستانشینان شیعه بودند؟ داعش مسوولیت حمله بر دانشگاه کابل که یک مرکز ملی برای دانشجویان از همه اقوام کشور است را پذیرفت، هرچند حکومت طالبان را مقصر آن حادثه دانست، آیا مسلخ شیعه بود؟
چرا دور برویم. در روزی که آقای صالح خبر از احتمال مسلخ شدن شیعیان در برابر اعدام احتمالی اعضای داعش می‌دهد، داعش مسوولیت موشک‌پراکنی بر کابل را بر عهده می‌گیرد که اغلب در مناطق غیر شیعه‌نشین اصابت کرده است. داعش مسوولیت ترور خبرنگاری در شهر جلال‌آباد را بر عهده گرفته که شیعه نیست. همه فجایع ناشی از داعش و گروه‌های تروریستی نشان می‌دهد که همه مردم قربانی جنایت‌ها و حمله‌های تروریستی است.
در همه کشورها دیده می‌شود که مرگ یک شهروند یا قرار گرفتن یک شهروند در معرض تهدید زنگ خطر کل دستگاه حاکمه آن کشور به صدا در می‌آید و همه مقام‌های رسمی تهدید و مرگ یک شهروند را تهدید علیه کل کشور و حاکمیت نظام تلقی می‌کنند. بنابراین در شرایطی که همه مردم از حمله‌های انتحاری و تروریستی گروه‌های تروریسی آسیب دیده و هیچ کس در امان نیست، از مقام‌های کشوری انتظار می‌رود که در عمل و اظهارنظرشان خطرهای تروریستی و تهدید به قتل عام را رنگ و بوی قومی و مذهبی ندهند. در عوض حکومت با آسیب‌شناسی از وضعیت و به تناسب تهدیدهایی که علیه یک گروه مذهبی و قومی است، تدابیر امنیتی بیشتری برای حفاظت از آن گروه انجام دهند تا گروه‌های تروریستی که در پی ایجاد شکاف مذهبی و قومی و ایجاد گسست میان مردم و دولت است، به این اهداف شوم خود دست نیابند.
دوم، سخنان صالح در گزارش شش‌ونیم از این جهت غیرحرفه‌یی است که حکومت تریبون دشمن را در دست گرفته و به نمایندگی از دشمن اهداف و نیات دشمن را آن هم به زبان و لحن خود دشمن برای مردم قرائت می‌کند. این مساله هم نشان‌دهنده ضعف و هم بی‌تدبیری و کوته‌نظری مسوولان را نشان می‌دهد و بی‌باوری و جنگ روانی را در میان مردم تشدید می‌کند و افزون بر این، اعتماد عمومی هم میان مردم و هم اعتماد عمومی به دولت و سازمان‌های امنیتی حکومت را از بین می‌برد؛ زیرا سخنان صالح آن‌چنانی که خودش می‌گوید به هدف اطلاع‌رسانی بوده تلقی نمی‌شود، بل آدرس دادن یک گروه مذهبی و قومی به دشمنان کشور دانسته می‌شود و همین مساله سبب می‌شود که گروه‌های تروریستی جمعیت‌هایی که آسیب‌پذیری بیشتری دارند را مورد هدف قرار دهند.
بنابراین سخنان غیرمسوولانه و غیرحرفه‌یی معاون نخست ریاست جمهوری از آدرس حکومت هم سبب خلق بی‌اعتمادی عمومی و هم سبب ایجاد شکاف و گسست‌های اجتماعی می‌شود که پیامد آن بسیار خطرناک خواهد بود و اهداف حکومت در تحقق امنیت و رفاه را از بین می‌برد و حتا موجودیت دولت را به خطر مواجه می‌کند.
خوب است که مقام‌ها باید مراقب باشند، در شرایطی که گروه‌های تروریستی مثل طالب و داعش در پی ایجاد شکاف و بهره‌برداری از گسست میان مردم و دولت است، از سخنان غیرمسوولانه به هدف تفکیک و دسته‌بندی شهروندان دست بردارد و بیشتر درصدد ایجاد وحدت و همدلی مردم باشد تا نظام جمهوری و حاکمیت مردم در برابر قرائت کاذب و سوءاستفاده به نام «حاکمیت الهی» حفظ شود.

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا