خبر

هشدار نی از فرار خبرنگاران: حکومت هشدارها را رفع کند

راه مدنیت: مجیب خلوتگر، رییس اجرایی نی، روز پنج‌شنبه (۲۵جدی) در نشستی خبری گفت که میزان خشونت‌ها در سال۲۰۲۰ نسبت به سال۲۰۱۹ ده درصد افزایش یافته و سال گذشته میلادی حدود ۱۳۰مورد خشونت علیه خبرنگاران در این نهاد ثبت شده است.

به گفته خلوتگر، خشونت‌های ثبت‌شده شامل قتل، جراحت، بازداشت موقت، ضرب‌وشتم، توهین و سایر موارد است و نیز در سال۲۰۲۰ میلادی، یازده خبرنگار جان‌ خود را از دست داده‌اند.

خلوتگر همچنین افزود که سال گذشته میلادی ۲۰خبرنگار زخمی شده و ۳۳مورد خشونت فزیکی علیه خبرنگاران صورت گرفته است.

نی با انتقاد از روند رسیدگی به پرونده‌های خشونت توسط حکومت، تاکید می‌کند که رسیدگی حکومت به این پرونده‌ها فقط شامل پرکردن یک فورم کاغذی بوده است.

او می‌گوید با کشته شدن یک خبرنگار – که مشخص نیست توسط چه کسی کشته شده است – حکومت باتوجه به سیاست‌های کنونی، آن را به پای طالبان ختم می‌کند.

او به‌صراحت بیان کرد که نی یا حمایت‌کننده رسانه‌های آزاد، از روند رسیدگی حکومت به پرونده‌های خشونت علیه خبرنگاران راضی نیست و اگر عملکرد حکومت کافی می‌بود، امروز شاهد افزایش خشونت‌ها نمی‌بودیم.

خلوتگر با اشاره به قتل‌های زنجیره‌یی علیه خبرنگاران تاکید کرد که حکومت باوجود آگاهی از این تهدیدها، به خبرنگاران و رسانه‌ها گفته است که در معرض خطر هستند، قاعدتاً حکومت برای ارایه هشدار نیست؛ بل برای رفع آن است «وقتی حکومت هشدار می‌دهد، مثل یک گروه تروریستی می‌ماند. فقط فرقش این است که حکومت هشدار می‌دهد که دیگران شما را می‌کشند و طالبان هشدار می‌دهد که من شما را می‌کشم.»

رییس اجرایی نی باورمند است که حکومت دارای تمام امکانات و تجهیزات لازم برای تأمین امنیت خبرنگاران است؛ اما عمده‌ترین مشکل نبود اراده در آن است.

وی با بیان این‌که قتل‌های هدفمند پیامدهای مخرب دارد، افزود: این روند تبعات بدتری را برجا می‌گذارد و جامعه رسانه‌یی هم‌اکنون شاهد فرار خبرنگاران از کشور است. درعین‌حال این قتل‌ها باعث خودسانسوری رسانه‌ها نیز شده که می‌تواند عنصر ویرانگری در راستای آزادی بیان باشد.

در نشست حدود یک ماه پیش خلوتگر با مسعود اندرابی، وزیر داخله و معاون امنیت ملی، آن‌ها وعده داده بودند که یک رهنمود کلان امنیتی به رسانه‌ها بدهند تا مطابق به آن، پالیسی امنیتی برای تأمین امنیت خبرنگاران اتخاذ شود؛ اما با وجود سپری شدن یک ماه از این وعده تاکنون خبری از آن نیست.

نی از مقام‌های ارشد امنیتی و شخص رییس‌جمهور جداً خواست تا به جامعه رسانه‌یی اطمینان دهند که از ترورهای هدفمند علیه خبرنگاران جلوگیری خواهد شد. به گفته این نهاد درصورتی‌که این اطمینان داده نشود، شاهد افزایش فرار خبرنگاران از کشور خواهیم بود.

این در حالی است که اخیراً وزارت اطلاعات و فرهنگ از ثبت ده‌ها مورد تهدید علیه خبرنگاران خبر داده است. هم‌زمان با ثبت این تهدیدها، شمار زیادی از خبرنگاران وظیفه خود را ترک و از کشور فرار کرده‌اند.

مهدی حسینی

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا