مقاله

راه‌کارهای موثر در جلوگیری از حادثات ترافیکی

امیر اطلس مهدوی؛ استاد دانشگاه

چکیده: همه‌ساله نزدیک به ۱٫۲ ﻣﯿﻠﯿﻮن ﻧﻔﺮ در ﺟﻬﺎن ﺟﺎن ﺧﻮد را ﺑﻪ ﻋﻠﺖ ﺣﻮادث ﺗﺮاﻓﯿﮑﯽ از دﺳﺖ ﻣﯽ­دﻫﻨﺪ و بیش از ۵۰ میلیون نفر دیگر مجروح می­شوند. ۹۰درصد موارد مرگ ناشی از حادثات ترافیکی، ﻣﺮﺑﻮط ﺑﻪ ﮐﺸﻮرﻫﺎی ﺑﺎ درآﻣﺪ ﮐﻢ ﯾﺎ ﻣﺘﻮﺳﻂ اﺳﺖ و بنابر آمارهای وزارت صحت عامه، بعد از حملات انتحاری و انفجاری، بیشترین قربانیان  مربوط به حادثات ترافیکی است. در این مقاله عوامل تاثیر‌گذار در بروز حوادث ترافیکی از قبیل (راننده، محیط یا جاده و وسایط نقلیه) به بحث گرفته و در پایان، راه حل و عوامل موثر در جلوگیری از حادثات ترافیکی را برمی‌شماریم.

مقدمه: حادثه امری اجنتاب‌ناپذیر است. اگر نگاهی به تاریخ آغاز زندگی انسان داشته باشیم، می­بینیم که حوادث طبیعی و مصنوعی همواره با بشر بوده و هر چقدر زندگی بشر به‌سمت پیشرفت و به اصطلاح، تمدن پیش می‌رود، گسترده­تر می­شود. از جمله این حوادث، حوادث ترافیکی است. حادثه نه تنها سلامت جسمی انسان را تهدید می­‌کند بل با تحمیل فشار اقتصادی موجب ویرانی کانون خانواده و مسبب بروز بیماری­‌های روحی و روانی در انسان‌ها است. هدف کلی این مقاله، اطلاع‌­رسانی و رسیدن به اهداف زیر است:

  1. کاهش میزان بروز حوادث ترافیکی.
  2. کاهش میزان مرگ و میر ناشی از حوادث ترافیکی.
  3. کاهش میزان معلولیت­های ناشی از تصادف ترافیکی.
  4. کاهش بار مالی ناشی از حوادث ترافیکی.

تعریف حادثه ترافیکی: در یک تعریف کوتاه می­‌توان گفت که حادثه ترافیکی به حادثه‌­یی گفته می­‌شود که وسیله نقلیه در ایجاد آن دخالت داشته باشد.

علل بروز حوادث ترافیکی: به­‌صورت کلی سه عامل در بروز حوادث ترافیکی (راننده، وسایط نقلیه و محیط یا جاده) نقش مهم و اساسی دارند. جهت روشن شدن موضوع شرح کوتاهی در مورد عوامل مسبب حوادث ترافیکی می­‌دهم:

الف– وسایط نقلیه: وسایل نقلیه امروزی عمومآ ماشین‌دار هستند و به همین دلیل سرعت عمل آن‌ها بیشتر است. دلایل گوناگونی در بروز تصادف وجود دارد. دلایل عمده عبارتند از: فرسودگی وسایط نقیله، حمل بیش از حد (مثلآ نشستن سه الی چهار نفر روی موترسایکل یا حمل بار زیاد توسط وسایط بارکش و… )، تاخیر در معاینات و یا عدم معاینات فنی (که مقصر اصلی این بخش صاحب واسطه نقلیه و یا هم اداره ترافیک است)، فرسودگی تایرها و… .

ب–  محیط یا جاده: شرایط محل رانندگی (هوای بارانی یا برفی)، عدم وجود علایم هشداردهنده، نصب نامناسب سرعت‌گیر و… .

ج– راننده: رانندگی در زمان عصبانیت، عدم مهارت لازم در رانندگی، سرعت زیاد، رانندگی در وقت خستگی، استمعال مواد مخدر و مشروبات الکلی در زمان رانندگی، استفاده از تلیفون همراه در هنگام رانندگی و… با مطالعه این سه عامل می­‌توان گفت که نقش راننده نسبت به دو عامل دیگر مهم‌­تر است.

نقش دولت در پیش­‌گیری از حادثات ترافیکی: به یقین اولین و اساسی­‌ترین گام پیش‌گیری در حوادث ترافیکی به بحث آموزش و آگاهی مردم از حادثات ترافیکی ارتباط دارد و ارگان‌های مسوول دولت در این زمینه، باید نقش خود را به درستی بازی نمایند. مهم­‌ترین گروهی که نیاز به آموزش در آن‌ها بیشتر احساس می­‌شود، کودکان و نوجوانان هستند.

آموزش از دوره ابتدایی و در سنین ۶ الی ۱۴ سالگی بیشترین تاثیر را دارد. از آنجایی که رفتار غلط بزرگترها یا والدین الگوی مناسبی برای یادگیری رفتار صحیح نزد کودکان نیست، باید همزمان با این آموزش‌­ها که به کودکان داده می­‌شود، والدین نیز آگاه‌ شوند.

مثال روشن این آموزش‌­ها را باید در طرح­هایی نظیر کارتون­‌های پولیسی درنظر گرفته شود تا اطفال با مشاهده آن در مورد حادثات ترافیکی معلومات لازم را به دست آورند. در کنار نقش آموزش که یکی از مسوولیت­‌های دولت در پیش‌­گیری از حوادث ترافیکی است می­‌توان موارد ذیل را نیز یادآوری نمود:

  1. تطبیق درست و یک‌سان قانون ترافیک جاده بالای همه شاملین ترافیک به شمول کارمندان ارگآن‌های دولتی.
  2. استفاده مناسب و درست از وسایط نقلیه دولتی در هنگام عبور و مرور از جاده.
  3. نصب تاسیسات ترافیکی در محل‌های مناسب آن.

نتیجه­‌گیری و پیشنهادات: در بالا موارد مهم و اساسی را که در بروز حادثات ترافیکی دخیل بودند مورد مطالعه قرار دادیم بناً می­توان راهکارهای ذیل را جهت کاهش حادثات ترافیکی ارایه نمود:

  1. با در نظرداشت اینکه دادن آگاهی و معلومات مهم­ترین نقش در جلوگیری از حادثات ترافیکی دارد بناً لازم است که در همکاری به نهادهای تحصیلی، وزارت امور داخله (قوماندانی اکادمی پولیس شهید ستر پاسوال عبدالرازق و قوماندانی تحصیلات عالی رهبری پولیس) در تفاهم با وزارت معارف یک مضمون تحت عنوان ترافیک جاده در نصاب تعلیمی وزارت معارف گنجانیده شود.
  2. برگزاری سمینارهای کوتاه‌مدت جهت دادن آگاهی و معلومات در مورد ترافیک جاده و آگاه ساختن شهروندان کشور در مورد ترافیک جاده و خسارات ناشی از حادثات ترافیکی.
  3. ساختن برنامه­‌های معلوماتی در رسانه­‌ها خصوصاً در رسانه­‌های دولتی در قالب کارتون­ برای آگاه ساختن اطفال در مورد ترافیک جاده و عوامل مسبب حادثات ترافیکی.
  4. از آنجا که یکی از عوامل در بروز حادثات ترافیکی راننده است، باید برای راننده­‌ها موارد ذیل ابلاغ گردد:
  • اﺳﺘﻔﺎده از وﺳﺎﯾﻞ ﻣﺤﺎﻓﻈﺖ‌ﮐﻨﻨﺪه از ﺟﻤﻠﻪ ﮐﻤﺮﺑﻨﺪ اﯾﻤﻨﯽ، ﮐﻼه اﯾﻤﻨﯽ و ﺻﻨﺪﻟﯽ ﻣﺨﺼﻮص اطفال در هنگام رانندگی.
  • ﺣﯿﻦ راﻧﻨﺪﮔﯽ ﺑه‌ﻮﯾﮋه در ﻣﺴﯿﺮﻫﺎی ﻃﻮﻻﻧﯽ ﺑﻪ ﻣﺤﺾ اﺣﺴﺎس ﺧﺴﺘﮕﯽ و ﺧﻮاب‌آﻟﻮدﮔﯽ در ﻣﺤﻞ ﻣﻨﺎﺳﺒﯽ ﺗﻮﻗﻒ و اﺳﺘﺮاﺣﺖ کنید.
  • در ﻣﺤﻞﻫﺎی ﭘﺮﺟﻤﻌﯿﺖ، ﻣﺎﻧﻨﺪ ﻣﺮاﮐﺰ ﺧﺮﯾﺪ، مکاتب، ﭘﺎرک‌ها و… ﺑﻪ ﻋﺎﺑﺮان ﭘﯿﺎده ﺗﻮﺟﻪ کنید.
  • به علایم  ترافیکی توجه کنید.
  • ﻫﺮﮔﺰ در ﺣﺎل راﻧﻨﺪﮔﯽ ﺑﺎ ﺳﺮﻧﺸﯿﻨﺎن وسیله نقلیه خود ﮔﻔﺘﮕﻮ ﻧﮑﻨﯿﺪ. ﻫﻤﭽﻨﯿﻦ ﺗﻮﺟﻪ داﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﯿﺪ ﮐﻪ ﺧﻮردن و آﺷﺎﻣﯿﺪن و اﺳﺘﻔﺎده از ﺗﻠﻔﻦ ﻫﻤﺮاه در ﺣﯿﻦ راﻧﻨﺪگی عمل بسیار خطرناک است.
  • آهسته و با احتیاط رانندگی کنید. هرگز با عصبانیت رانندگی نکنید.
  1. جاده یا محیط نیز در بروز حادثات ترافیکی نقش دارد پس لازم است در قسمت جاده‌­ها نیز توجه جدی صورت گرفته و جاده‌­ها با در نظرداشت معیارهای روز و مهندسی ترافیک اعمار گردد.
  2. کنترول و معاینات دقیق تخنیکی وسایط نقلیه از طرف اداره محترم ترافیک، خصوصاً در زمان تمدید جواز سیر آن.
  3. جلوگیری از سرعت زیاد وسایط نقلیه که موجب بروز حادثات ترافیکی می­‌گردد.
  4. توجه و دقت لازم در هنگام توزیع جواز رانندگی، در صورت عدم دقت و توجه لازم و توزیع جواز رانندگی برای افرادی که واجد شرایط نیستند موجب تشدید حادثات ترافیکی می‌گردد.

منابع و ماخذ:

  • نجاتی، خلیل­‌الله، حقوق ترافیک،کابل، ۱۳۸۶٫
  • حسین­لو، منصور ، بهبود جریان ترافیک با استفاده از نرم‌افزار شبیه‌ساز، تهران،۱۳۸۷٫
  • علوی، سیدعلی، ﺳﺎﻣﺎﻧﺪﻫﯽ ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﺗﺮاﻓﯿﮏ در ﻧﻈﺎم ارﺗﺒﺎط ﺷﻬﺮی، تهران،۱۳۷۶٫
  • شهیدی، محمدحسن، ﻧﻘﺶ ﻃﺮاﺣﯽ و ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﺣﻤﻞ و ﻧﻘﻞ و ﺗﺮاﻓﯿﮏ در ﮐﺎﻫﺶ آﻟﻮدﮔﯽ ﻫﻮای ﺷﻬﺮی، تهران،۱۳۶۸٫
  • قدیر افشاری، مریم، پیش‌گیری از حوادث ترافیکی، تهران،۱۳۹۳٫
  • Multi-Agent Model Predictive Control Of Signaling Split In Urban Traffic Networks, De Oliveira, L., & Camponogara, E.
  • Validation of Road Vehicle and Traffic Emission Models, Smit, R., Ntziachristos, L., & Boulter.

نوشته‌های مشابه

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا