آیا تاکنون طالبانی باقی مانده که بتوان با آنها مذاکره کرد؟
منبع: فارین پالیسی/ نویسنده: کولم کوئین/ مترجم: شریفه عرفانی
گزارشها مبنی بر ایجاد شکاف میان طالبان، برای دولت افغانستان که «کاملا آمادۀ گفتگوست» دردسرساز میشود. با نزدیکشدن گفتگوهای صلح، ممکن است طالبان دچار شکاف شود. با افزایش قطعیشدن مذاکرات صلح بین دولت افغانستان و طالبان، اختلافات داخلی گروه شبهنظامی ]طالبان[ امید به حلوفصل ]اختلافات[ را کمرنگتر خواهد کرد.
بر اساس اظهارات منابعی به رویترز، مذاکرات را میتوان از این ماه آغاز کرد و رییسجمهور اشرف غنی خواهد توانست به گفتگوهای قریبالوقوع با طالبان دست یابد. در یکی از بیانیههای ریاست جمهوری آمده است: «آتشبس، آزادی زندانیان و کاهش خشونت روند آغاز مذاکرات را تسریع کرده؛ دولت کاملا آماده است.»
زلمی خلیلزاد، نماینده ایالات متحده، اخیرا پس از دیدار با رهبران طالبان در دوحه و اسلامآباد، به کابل سفر کرده است. براساس گزارشات منتشرشده وزارت امور خارجه امریکا، هدف از جلسات وی «دستیابی به توافق بین طرفهای افغانستان و همچنین اقدامات لازم و عملی بعدی برای آغاز مذاکرات بینالافغانی به صورت ملایم است.»
اکنون که آیندهیی بدون ایالات متحده برای نخستینبار تقریبا پس از دو دهه در شرف امکان است، پاسخ این پرسش که «آیا طالبان میتواند از یک گروه شورشی به یک بازیگر سیاسی تبدیل شود؟» کار دشواری است.
گزارشهایی مبنی بر وجود گروههایی متلاشی در میان چهرههای ارشد طالبان در خارج از افغانستان حاکی از آن است که شکلگیری جبههیی متحد برای هدایت هر نوع مذاکره در معرض تهدید است. رادیو اروپای آزاد از ظهور گروهی به نام «حزب ولایت اسلامی» یا «حزب سرپرستی اسلامی» متشکل از اعضای ارشد طالبان خبر میدهد. در اول جنوری از سوی تیم ناظر، گزارشی به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارائه شد مبنی بر اینکه «حداقل یک گروه از میان گروههای ارشد طالبان» «گروهی مخالف با هرگونه توافق صلح احتمالی» تشکیل شده است.
رخنه ویروس کرونا در میان طالبان
بر اساس گزارش لین اودونل و میرویس خان در فارین پالیسی، پس از مرگ احتمالی ملا هیبتالله، رهبر ارشد طالبان بر اثر ویروس کرونا، نبرد بر سر جانشینی نیز در میان طالبان در حال وقوع است. بنا به گزارشها طالبان علنا مرگ آخوندزاده را انکار کرده است؛ در همین حال، ملا محمدیعقوب؛ پسر جاهطلب ملاعمر، بنیانگذار طالبان به دنبال تحکیم قدرت است، درحالیکه سایر رهبران ارشد به علت ویروس کرونا آسیب دیدهاند.
طالبان تضعیفشده براثر اختلافات داخلی، میتواند برای دولت افغانستان مزیت به شمار آید؛ اما نه به این معنا که نداند با چه کسی مذاکره خواهد کرد.
یکی از مقامات دولت افغانستان گفت: «ما نیاز داریم با طالبانی متحد روبرو شویم؛ اما مشکل واقعی اکنون این است که تا دو سال پیش، رهبری مرکزی، جهاد را به پایان شر «اشغالگران» مرتبط میدانست؛ اما اکنون مساله صرفا قدرت است و اینکه چه کسی در چه جایگاهی قرار خواهد گرفت. ]اکنون[ مساله در حد پول و قدرت تنزل یافته است.»
لینک اصلی را می توانید اینجا ببینید:
https://foreignpolicy.com/2020/06/10/will-there-still-be-a-taliban-to-negotiate-with/