سازمان دیدبان حقوق بشر: ۱۴درصد مردم افغانستان به انترنت دسترسی دارند
سازمان دیدبان حقوق بشر با انتشار گزارش تازه خود از کاهش چشمگیر دانشآموزان دختر در عصر کرونا و خشونتهای اخیر در افغانستان، ابراز نگرانی کرد.
راه مدنیت: این سازمان نتایج تحقیق خود درباره رخصتی مکاتب با شیوع ویروس کرونا در کشورهای مختلف جهان را طی یک گزارش منتشر کرد.
در گزارش اخیر این سازمان، کاهش دسترسی دانشآموزان به تحصیل در افغانستان بهخصوص دختران نگرانکننده خوانده شده است.
سازمان دیدبان حقوق بشر گفته است: دختران افغان که از تحصیل بازماندهاند، سهبرابر دخترانی هستند که تحصیل متوسط دارند و بازماندن آنها از تحصیل باعث ازدواج زیر سن ۱۸سالگی آنها شده است.
بربنیاد این گزارش، مکاتب دخترانه افغانستان پیش از فراگیر شدن ویروس کرونا، با چالشهایی مواجه بود و درعینحال با افزایش خشونتها، شیوع ویروس کرونا و کاهش کمکهای بینالمللی، تعداد دانشآموزان در بسیاری از ولایتهای افغانستان کاهش یافته است؛ در این میان، کمتر از ۳۶درصد دانشآموزان را در افغانستان دختران تشکیل میدهد.
در گزارش سازمان دیدبان حقوق بشر بیان شده است که درحالحاضر با بدتر شدن وضعیت دانشآموزان نسبت به گذشته، آموزش اینترنتی برای تعداد کمی از آنان مهیا شده است.
شماری از مصاحبهشوندگان در گزارش سازمان دیدبان حقوق بشر، گفتهاند که دختران خارج از مکاتب، به علت مصروفیت بیشازحد خانوادهها، در انزوای اجتماعی قرار گرفتهاند و دسترسی کمتر به اینترنت دارند.
این سازمان، با توجه به مصروفیتهای دختران در خانوادهها، نشان داده است که ۱۸٫۷ساعت در روز مصروف حفاظت از کودکان، حفاظت از دیگران، پختوپز و پاککاری خانهها هستند؛ حال آنکه مردان روزانه ۵٫۶درصد مصروف این کارها هستند.
سازمان دیدبان حقوق بشر در این گزارش به نقل از آمار بانک جهانی درباره افغانستان، گفته است که تنها ۱۴درصد مردم این کشور به اینترنت دسترسی دارند و در کشوری با ۵۵درصد جمعیت زیرخط فقر، بسیاری از خانوادهها نمیتوانند از اینترنت استفاده کنند. از جانبی هم تنها ۳۰درصد زنان و ۵۵درصد مردان کشور باسوادند و به این علت، بسیاری از خانوادهها نمیتوانند به فرزندانشان در فراگرفتن درسها، کمک کنند.
این در حالی است که با شیوع ویروس کرونا در جهان، مسوولیت حفاظت از کودکان بهطور چشمگیر در سراسر جهان افزایش یافته که این امر، اکثر زنان را از کار و درآمد باز داشته است.