مخالفت کمیسیون حقوق بشر با رهایی متهمان به جنایت جنگی
کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در یک گزارش تازه میگوید که بر اساس عرف حقوق بشردوستانۀ بینالمللی، زندانیانی که به جرم جنایت جنگی متهمند، نباید پیش از مذاکرات صلح یا حتا پس از آن آزاد شوند.
راه مدنیت: این کمیسیون امروز یکشنبه (۲۹سرطان) با نشر گزارشی، ابراز نگرانی کرد که مشکلات موجود در روند تبادله زندانیان، آغاز مذاکرات بینالافغانی را با تأخیر انداخته است.
در گزارش این کمیسیون آمده که صلح برای بهبود وضعیت حقوق بشر و حفاظت از افراد ملکی ضروری است اما باید حقوق و منافع قربانیان در روند صلح نباید نادیده گرفته شود.
کمیسیون مستقل حقوق بشر در گزارش خود گفته است: «بر اساس عرف حقوق بشردوستانه بینالمللی، کمیسیون به این نظر است که زندانیانی که به جرم جنایت جنگی یا جنایت علیه بشریت محکومند یا هنوز محاکمهشان در مورد این جرایم جریان دارد، پیش از مذاکرات صلح یا حتا پس از آن، آزاد نشوند.»
این کمیسیون، با بیان این که نباید مسأله رهایی زندانیان مانع مذاکرات بینالافغانی شود، تأکید کرد که لازم است هر دو طرف اطلاعات بیشتری را در اختیار مردم قرار دهند و نیز جانب طالبان و حکومت، اطلاعات کاملی از وضعیت زندانیان فعلی منتشر کنند.
کمیسیون مستقل حقوق بشر همچنان پیرامون زندانیان آزادشده، ابراز کرد که زندانیان آزادشده باید توسط یک مرجع بیطرف و ثالث نظارت شوند تا از فعالیتهای مجرمانۀ آنها جلوگیری شود.
در این گزارش به ۵۹۲زندانی طالب که اخیرا میان حکومت و طالبان جنجالبرانگیز شد، اشاره شده است و این کمیسیون از حکومت افغانستان خواسته تا اطلاعات این زندانیان را در اختیار عموم مردم قرار دهد.
«از آنجاییکه کمیسیون به طور منظم بر محلات سلب آزادی نظارت میکند، از دولت میخواهد که امکان نظارت کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان را بر این ۵۹۲زندانی طالب فراهم کند تا وضعیت حبس و نحوه برخورد با آنان بررسی شود.»
کمیسیون مستقل حقوق بشر همچنان از گروه طالبان خواسته تا در مورد وضعیت زندانیان حکومت که در اسارتشان استند، به مردم افغانستان معلومات دهد و یا زمینۀ نظارت از آنها را فراهم سازد.
با این همه، حکومت افغانستان تاکنون بیش از چهارهزار زندانی طالب را از بند آزاد کرده و گروه طالبان نیز حدود ۷۰۰زندانی حکومت را در چندین ولایت کشور آزاد نموده است.
با اینکه روند تبادله زندانیان میان دو طرف با مؤفقیت پیش رفته اما آزاد نکردن نزدیک به ۶۰۰زندانی طالب، جنجالبرانگیز شده است.