صالح: پروژههای جداسازی «شیعه و سنی» ناکام شده است
امرالله صالح؛ معاون اول ریاستجمهوری میگوید: پروژههاییکه برای ایجاد خط فاصل میان شیعه و سنی در افغانستان روی دست گرفته شده بود، با وصف مصرف میلیاردها دالر ناکام مانده است.
راه مدنیت: آقای صالح روز یکشنبه (۹سنبله) که در مراسم عاشورای حسینی سخنرانی میکرد، افزود که گرامیداشت از عاشورای حسینی بهمعنای مبارزه با یزیدها و شمرهای امروزی است.
او در بخشی از سخنان خود گفت:«پروژههایی که ما را جدا بسازند، خوشبختانه در افغانستان یک رسم ناکام بوده و با وصف مصرف میلیاردها دالر ناکام مانده و این همان همبستگی، همدلی، باهمی و اعتقاد بینهایت عمیق در این خاک است که آن را تغییر داده نتوانستند.»
معاون اول ریاستجمهوری همچنان خاطرنشان کرد که مردم افغانستان با الهامگیری از حادثۀ کربلا در برابر پدیدههای بد ایستادگی کنند.
به گفتۀ امرالله صالح، تجمع و گردهماییها برای گرامیداشت از حادثه کربلا نشان میدهد که مردم با جوهر این رویداد آشنا استند؛ فرقی نمیکند که اهل سنت است یا فقه جعفری. وقتی بحث عدالت و پیام انسانی ژرف چهارده قرن پیش بهمیان میآید، همۀ یکیاند و از یک ریشه آب میخورند.
او با اشاره به اتحاد و همبستگی مردم افزود که بعضی از کشورهای نزدیک افغانستان با وصفیکه دارای ثبات و نظامهای قوی هستند اما آنها امنیت مراسم عاشورا را به خاطر گروههای تروریستی مثل داعش نمیگیرند، بل بهخاطر اختلافات فرقهیی مراسم عاشورا تامین امنیت میکنند. «اختلافات فرقهیی به حدی در بعضی این کشورها عمیق است و با تمام نیرویی که حتا بعضیشان اتمی است، توانایی مخلوط کردن این دو تفکر را ندارند که ریشه از یک دریا میگیرند.»
امرالله صالح معتقد است که اتحاد و همبستگی شیعه و سنی، نشاندهنده قوت مردم افغانستان و نسل جدید امروز است.
معاون اول ریاستجمهوری همچنان در خصوص مذاکره با طالبان خاطرنشان کرد که بحث امروزی خط سرخ نیست، بل مساله آینده و کثراتگرایی است؛ تکثر و تنوع در افغانستان به حدی بزرگ شده که هیچ گروهی توانایی به عقب راندن آن را ندارد.
همزمان با نزدیک شدن مذاکرات بینالافغانی، نگرانیها در مورد احیای امارت طالبانی در افغانستان بیشتر شده است. هرچند خشونت گروه طالبان زیاد شده، اما در چند ماه اخیر شمار زیادی از شهروندان کشور از هیات مذاکرهکننده خواستهاند تا در دفاع از نظام جمهوریت و حفظ دستآوردهای هجده سال گذشته تلاش کنند.