کمیسیون شکایات انتخاباتی: ۸۷۰ محل باید بازشماری شود
راه مدنیت: مسوولان در کمیسیون شکایات انتخاباتی گفتهاند در نتیجه بررسی شکایتها در مورد نتایج ابتدایی انتخابات ریاست جمهوری، تا اکنون بازشماری بیش از ۸۷۰ محل لازمی دانسته شده است.
به گفته آنان، این محلها باید بهگونه عاجل از سوی کمیسیون انتخابات مورد بازشماری قرار گیرد. بر اساس قانون، کمیسیون شکایات حق دارد که در مورد محلهای مشکوک دستور بازشماری را به کمیسیون انتخابات بدهد.
محمدقاسم الیاسی، کمیشنر کمیسیون شکایات انتخاباتی گفت: این محلات مربوط به ۲۰ تا ۲۱ ولایت است که قبلا بازشماری نشدهاند. پس از تصمیم این نهاد در مورد بازشماری محلات، کمیسیون انتخابات مکلف است هرچه زودتر زمینۀ بازشماری را در محلات تشخیصشده فراهم بسازد.
آقای الیاسی افزود: برای اینکه این فیصله نیمبند بازشماری است، یعنی زمانی که بازشماری شود، بعداً فیصله نهایی میشود در همان سطح ولایت، به همین خاطر هرچه زودتر کمیسیون انتخابات، ولایتی که فیصله به بازشماری دارد، زودتر بازشماری را تمام کنند تا این فیصله جامۀ عمل به خود بگیرد.
هنوز در مورد شکایتهای کابل، هلمند و ننگرهار هیچ فیصلهیی صادر نشده و کمیسیون شکایات انتخاباتی بیشتر شدن رقم محلاتی را که به بازشماری نیاز خواهند داشت، ممکن میداند.
علی افتخاری، یک سخنگوی کمیسیون انتخابات، روز جمعه (۲۰ جدی) گفت این کمیسیون طی نامهیی رسمی از کمیسیون شکایات انتخاباتی در مورد محلاتی که به بازشماری نیاز دارند، خواستار معلومات شده است.
به گفتۀ آقای افتخاری، زمانی که کمیسیون شکایات معلومات این محلات را با تفکیک ولایات و مراکز برای کمیسیون انتخابات فرستاد، روند بازشماری آغاز خواهد شد.
او افزود: به لحاظ تخنیکی و لوژیستیکی ما هیچ مشکلی نداریم، تمام آمادگیها برای ۳۴ ولایت از طرف کمیسیون گرفته شده است.
سمیرا رسا، سخنگوی بنیاد انتخابات آزاد و عادلانۀ افغانستان (فیفا) نیز میگوید: از رهگذر قانونی و کارشیوههای انتخاباتی، کمیسیون شکایات صلاحیت دارد که دستور بازشماری، تفتیش و ابطال آرای محلات را صادر کند.
خانم رسا افزود: حالا که کمیسیون شکایات انتخاباتی در مورد بازشماری تعدادی از محلات دستور داده، امیدوار استیم کمیسیون انتخابات به زودترین فرصت در این مورد با کمیسیون شکایات انتخاباتی همکاری کند و این پروسه را پیش ببرد.
کمیسیون شکایات انتخاباتی تاکید دارد که در نتیجۀ بررسیها و بازشماری آرا ممکن در نتیجۀ انتخابات ریاست جمهوری تغییراتی به میان آید. این کمیسیون تایید کرده است در جملۀ ۶۵درصد شکایاتی که بااعتبار شناخته شده، هشتهزار شکایت جدی وجود دارد و همچنان بیش از ۳۲۷۰شکایت، جرایم انتخاباتی تشخیص شده است.
دستور قانون
کمیسیون انتخابات، ۶ میزان ۱۳۹۸ انتخابات ریاست جمهوری را برگزار کرد. انتخابات ریاست جمهوری، یکی از انتخاباتهای مهم و سرنوشتساز ملی است که به منظور احراز مقام ریاست جمهوری افغانستان، در هر پنجسال یک بار برگزار میگردد.
بر مبنای قانون اساسی و قانون انتخابات، هر شهروند کشور که واجد شرایط باشد، میتواند خود را برای احراز این پست مهم، کاندیدا بسازد. کاندیدای این پُست برای رسیدن به کرسی ریاست جمهوری باید بیش از پنجاه درصد کل آرای قانونی را کسب نماید. هرگاه چنین واقع نشود، دو تن از کاندیدای مقام ریاست جمهوری که بیشترین رای را به دست آوردهاند، در دور دوم انتخابات باهم رقابت کرده و رایدهندگان نیز برای انتخابات دور دوم رای میدهند.
بر اساس نتایج ابتدایی انتخابات ریاست جمهوری که از سوی کمیسیون انتخابات اعلان شده، محمداشرف غنی نامزد کرسی ریاست جمهوری توانسته بیش از پنجاه درصد آرا را بهدست بیاورد. بر اساس قانون اگر هیچ نامزدی نتواند آرای قانونی را بهدست بیاورد انتخابات باید به دور دوم برود.
بسمالله نادری