فضلی: همکاری کشورهای آسیای میانه الگوی خوبی است
فضلمحمود فضلی؛ رییس ادارۀ امور ریاستجمهوری میگوید که شیوع ویروس کرونا، مردم و دولت افغانستان را به امتحان گرفت، اما همکاری میان کشورهای آسیای میانه یک الگوی بینظیر بود و نشان داد که همه مسایل به هر اندازه که بزرگ باشد، با تعامل میتوان حل کرد.
راه مدنیت: بهتازگی کنفرانس ویدیویی بینالمللی تحت عنوان «تاثیرات همهگیر کرونا بالای آسیای میانه: درسهای ضروری، بحران کرونا و چشمانداز تحول» بهمیزبانی دولت اوزبیکستان برگزار شد و در این کنفرانس، فضلمحمود فضلی به نمایندگی از دولت افغانستان اشتراک و سخنرانی کرد.
فضلی افزود که ویروس کرونا ما را به امتحان گرفت، اما همکاری میان کشورهای آسیای میانه یک الگوی بینظیر است؛ الگوییکه نشان داد همه مسایل به هر اندازه که بزرگ باشند، با تعامل میتوان حل کرد و این همکاری میان ما ناشی از ریشههای مشترک تاریخی میباشد.
بهگفتۀ رییس ادارۀ امور، در حالیکه بحران در وضعیت همهگیرشدن بود، کشورهای آسیای میانه مرزهای خود با افغانستان را باز نگه داشتند و تجارت، ترانزیت و حمل و نقل جریان داشت.
او تاکید کرد که کشورهای آسیای میانه بهویژه قزاقستان در تامین امنیت غذایی مردم افغانستان در یک شرایط نقش مهمی را ایفا کرد و مدل آسیای میانه از نظر امنیت غذایی تاثیرات مثبتی در سطح جهانی به نمایش گذاشت.
به باور فضلی، «پذیرفتن و تصدیق بیماری همهگیر یک عمل سیستماتیک بوده و کنار آمدن با آن عملیتر از آن بود. در نتیجه، منطقه آسیای میانه در مقایسه با سایر نقاط جهان شاهد میزان مرگومیر کمتر بود.»
وی افزود که شدت تاثیر اجتماعی و اقتصادی کوید-۱۹ زیاد است؛ اما در این منطقه شدت این تاثیرات نسبتا کمتر بود. «ما در افغانستان اقدامات خاص خود را در برابر این بحران داشتیم که باعث کاهش شیوع بیماری کرونا گردید و نیز از طولانی شدن بحران جلوگیری کرد. باید یادآوری نموده و بپذیریم که در برخی از موارد پسمانیهایی نیز وجود داشت.»
رییس ادارۀ امور با اشاره به سروی اخیر سازمان IFC تصریح کرد که تنها ۳۷درصد از کسبوکار و تجارتها باقی ماندند و این سروی نشان داد که حداقل ۶۴درصد از کارگران به آسیبپذیری بالایی مواجه شدند.
او تاکید نمود که به دلیل اقدامات پیشگیرانۀ دولت افغانستان، این کاهش پیشبینی شد و دولت موفق شد قبل از آنکه آسیبهای بیشتری وارد شود، بر آن غالب گردید.
فضلمحمود فضلی همچنان برنامههای حکومت را در امر مبارزه با بحران کرونا طی هفت محور به اشتراککنندگان این کنفرانس بینالمللی ارایه کرد.
رییس اداره امور بیان کرد که شکوفایی افغانستان با آینده آسیای میانه ارتباط مستقیم دارد. «ما باید از این فرصت استفاده کرده و روابط تاریخی خود را جاییکه افغانستان به عنوان چهارراه انتقال کالاها، مردم، افکار و فرهنگ بین آسیای مرکزی و جنوبی و فراتر از آن عمل میکرد، احیا و دوباره بهدست آوریم.»
آقای فضلی با این سخن که دولت افغانستان در زمینههای مختلف از انرژی و مخابرات گرفته تجارت و ترانزیت کار کرده، به اعضای کنفرانس اطمینان داد که مردم و دولت افغانستان مصمم هستند تا ارتباطات منطقهیی را به یک مفهوم سودمند برای تمامی مردم منطقه تبدیل کند.