حکومت در نشست بینالافغانی آلمان و قطر شرکت نمیکند
راه مدنیت: سدر حالی که قرار است نشست بینالافغانی قطر به تاریخ 7 و 8 جولای به میزبانی آلمان و قطر در دوحه برگزار شود، ارگ ریاست جمهوری گفته که حکومت در این نشست شرکت نخواهند کرد.
صدیق صدیقی؛ سخنگوی ریاست جمهوری گفت: در نشست بینالافغانی دوحه حکومت هیچ نمایندهیی نخواهند داشت.
نشست بینالافغانی در حالی میان نمایندههای گروه طالبان و برخی از سران احزاب سیاسی و جهادی برگزار میشود که روز گذشته محمداشرف غنی، رییسجمهور گفته بود که از برنامههای صلح در افغانستان حمایت میکند، اما بر سر نیروهای امنیتی افغانستان به هیچ عنوان معامله نخواهد کرد.
گفته میشود 64 نفر از سیاسیون افغان به گونه انفرادی برای شرکت در نشست بینالافغانی دوحه دعوت شدهاند. موردی که حکومت در مورد چگونگی برگزاری این نشست و نیز افراد دعوتشده در آن اظهار بیخبری کرده است.
از دفتر حامد کرزی؛ رییسجمهور اسبق و هیچ کدام از نامزدان انتخابات ریاست جمهوری آینده نیز دعوت نشدهاند. این افراد در نشست مسکو اشتراک کرده بودند. با این وجود، تاهنوز مشخص نیست چه کسانی از سیاسیون در این نشست شرکت خواهند کرد؛ اما شورای عالی صلح میگوید که اعضای این شورا در نشست بینالافغانی قطر اشتراک خواهند داشت.
عطاالرحمان سلیم، معاون شورای عالی صلح گفته است که در نشست بینالافغانی قطر بهشمول خود آقای سلیم 64تن از سیاستمداران افغان شرکت میکنند. او مشخصا در مورد اینکه چه کسانی در این نشست شرکت خواهند کرد چیزی نگفته؛ اما بیان داشته که شرکتکنندگان این نشست اعضای شورای عالی صلح، برخی مقامهای دولتی، نمایندگان جامعه مدنی و فعالان زن هستند که به گونه انفرادی دعوت شدهاند.
زلمی خلیلزاد از برگزاری این نشست استقبال کرده و گفته است امید دارند این نشست بتواند زمینه گفتگوهای میان افغانها فراهم شود. از گروه طالبان هم گفته که در این نشست شرکت میکند؛ ولی در مورد اینکه چه کسانی از افراد این گروه در نشست تنظیمشده شرکت خواهند کرد، چیزی نگفتهاند. نمایندگان طالبان نیز شامل همین 64 نفریاند که از سوی برگزارکنندگان نشست بینالافغانی قطر دعوت شدهاند.
سهیل شاهین؛ سخنگوی گروه طالبان در قطر گفته که افراد اشتراککننده در این نشست از آدرس خودشان دعوت شدند و هیچ نهادی در این نشست نماینده نخواهد داشت. ظاهرا شورای عالی صلح افغانستان نیز در این نشست نماینده ندارد. شورای عالی صلح تنها نهادی است که از آدرس حکومت برای گفتگوهای صلح در کشور کار میکند و تاهنوز این شورا موفق نشده که در نشستهای صلح با گروه طالبان اشتراک کنند.
حکومت اما میگوید از همه تلاشها برای ایجاد گفتگوهای صلح میان گروه طالبان و حکومت استقبال میکند و تمام جرییات نشستهای قطر میان نماینده امریکا و گروه طالبان با حکومت شریک شده است و کابل از جزییات همه این نشست ها آگاه است. افغانستان پس از چند دهه جنگ تازه افق گفتگوهای صلح با گروه طالبان دیده میشود.
شماری از آگاهان این فرصت را برای ایجاد صلح در کشور یک گام مهم خوانده میگویند: حکومت سیاسیون و کشورهای دخیل در مسایل کلان سیاسی افغانستان باید از این فرصت بهگونه جدی و اساسی استفاده کنند تا فرصت دستآمده به ارزان از دست نرود.
حسن حسيني؛ استاد دانشگاه میگوید: صلح با گروه طالبان به سادگي انجام نخواهد شد؛ زيرا هماهنگي ميان دستههاي مختلف اين گروه وجود ندارد تا نگاه واحد به صلح داشته باشند، افزون برآن گروه طالبان مجري دستوراتي ميباشد كه از سوي بادارانشان داده ميشود. از همین رو گفتگوهای امریکا و طالبان و در آینده نشست بینالافغانی نیز نتیجه نخواهد داشت.
وي به اين باور است كه ناديدهگرفتن حكومت در مذاكرات صلح نيز در حقيقت طرحهاي پشت پردهیي است كه از بيرون به خورد اين گروه داده ميشود. حسيني در ادامه گفت: حكومت با تمام نارساييها از سوي تمام كشورهاي جهان جز گروه طالبان به رسميت شناخته شده و ناديدهگرفتن آن در مذاكرات صلح از سوي هر گروه و يا اطراف دخيل در قضاياي افغانستان مضحك خواهد بود.
احمد سعیدی؛ دیپلمات پشین افغان در پاکستان باور دارد که غربیها و بهخصوص امریکا برای پایان بخشیدن به وضعیت کنونی راه دشوار و نامطمینی را پیش روی دارند. آنان حداقل در این راستا بایستی حکومت افغانستان و اسلامآباد را با خود همنوا گردانند. درغیر این صورت حتا اگر طالبان یا بخشی از آنان بهصورت صوری هم در نشست بینالافغانی حضور پیدا نمایند، روند استقرار صلح راه بهجایی نخواهد برد. همچنین با عدم انسجامی که در ساختار احتمالی قدرت در افغانستان بهوجود خواهد آمد تامین امنیت بسیار امری دشوار به نظر میرسد.
آقای سعیدی میگوید: افرادی که خودشان در این نشست دعوت شدند باید بهگونه جدی در این نشست اشتراک کنند و زمینه برای اشتراک نمایندگان حکومت در گفتگوهای صلح نیز فراهم شود. در غیر آنصورت این نشستها به نتیجه نخواهد رسید.
سید طاها فضل