غنی: صلح تنها با دعوتشدن نمیآید
راه مدنیت: پنجمین کنفرانس مبارزه با فساد امروز چارشنبه (19سرطان 1398) در ارگ ریاست جمهوری با حضور رییسجمهور غنی و شماری از نمایندههای کشورهای خارجی برگزار شد.
محمداشرف غنی رییسجمهور در این نشست روی پروسه صلح با گروه طالبان، مبارزه با فساد اداری و برگزاری انتخابات ریاست جمهوری سخنرانی کرد.
رییسجمهور غنی در این نشست گفت: صلح تنها با دعوت شدن نمیآید و کار عملی میخواهد. پروسه صلح آن طوری که شهروندان افغانستان میخواهند انجام خواهد شد. همه مردم در سراسر کشور آماده انجام صلح هستند و این برنامه باید به خواست مردم به سر برسد. او گفت: قیمت جنگ برای شهروندان افغانستان معلوم است و هیچ شکی وجود ندارد که در افغانستان صلح آمدنی است.
این اظهارات آقای غنی در حالی بیان میشود که روز گذشته سومین دور گفتگوهای صلح میان سیاسیون، جامعه مدنی و روزنامهنگاران افغان با نمایندههای گروه طالبان در قطر به کار دو روزه خود با نشر اعلامیه هشت مادهیی یایان داد. آقای غنی این نشستها را برای ایجاد فضا مناسب گفتگوهای بینالافغانی مناسب خوانده تاکید دارد که آوردن صلح در کشور کار آسان نیست که یک شبه آورده شود.
رییسجمهور غنی افزود: صلح در کشور بدون قربانی ممکن نیست. مردم افغانستان در کنار همکاران بینالمللی خود در طول سالهای گذشته این قربانی را دادهاند. افغانستان دیگر به عقب برنمیگردد و این را همه مردم افغانستان و کشورهای منطقه میدانند.
او کارکرد حکومت وحدت ملی برای ایجاد صلح و ثبات در کشور را موثر خوانده گفت: حکومت افغانستان در پنجسال گذشته گامهای بلندی برای ایجاد صلح در کشور برداشته است که آمدن گلبدین حکمتیار یکی از این دستآوردهاست. او خطاب به گروه طالبان گفت: تمام پیششرطها برای انجام گفتگوهای بینالافغانی با گروه طالبان برداشته شده است. این گروه حالا میتواند هرزمانی بخواهند بیایند و صلح کنند.
آقای غنی باور دارد که زمان صلح با گروه طالبان فرا رسیده است و این گروه اگر بخواهد میتواند با حکومت افغانستان مستقیم گفتگو کند و فرصتهای بهدست آمده را از دست ندهند. او گفت: در هجده سال گذشته چنین فرصتها برای آوردن صلح در افغانستان فراهم نشده بود.
به گفتۀ رییسجمهور غنی، برنامههای صلح حکومت یا جریانهای سیاسی کشور با افراد گروه طالبان باید در یک چارچوب معیاری باشد و از تجربه جهانی در این بخش خوب استفاده شود. افغانستان دیگر کشور سابق نیست و باید این روند دستآوردهای هجده سال مردم افغانستان را از بین نبرد.
مبارزه با فساد
او از مبارزه جدی حکومت وحدت ملی در امر مبارزه با فساد اداری یاد کرده گفت: در پنج سال گذشته که او مدیریت افغانستان را به عهده داشت بدون شک که کارهای زیادی در این بخش انجام داده است. او از دیگر نهادهای دولتی و غیر دولتی خواست که در کار مبارزه با فساد اداری حکومت را همکاری نمایند.
آقای غنی اظهار کرد که مبارزه با فساد در افغانستان بسیار پیچیده است و آن کار یک نفر و یک نهاد نیست. باید همه دست به دست هم داده کار جدی در این بخش انجام دهند. فرصتهای زیادی در سالهای گذشته وجود داشت که باید در امر مبارزه با فساد اداری از آن استفاده میشد، اما این فرصتها مفت از دست مردم افغانستان رفت و هزینههای زیادی نیز به هدر رفت.
آقای غنی از همکاریهای جامعه جهانی بهخصوص اتحادیه اروپا در کار مبارزه با فساد اداری سپاسگذاری کرده و از آنان خواست که در کنار مردم افغانستان باشند.
ریاست جمهوری کشور گفته است ناامنی، فساد اداری، مواد مخدر و فقر، چهار مشکل اساسی افغانستان در پانزده سال اخیر بوده است که با گذشت هر سال، گستردهتر شده و ابعاد تازهتری پیدا میکند. در این میان اما پدیده «فساد اداری» تهدیدی به مراتب جدیتر از سه پدیدۀ دیگر به حساب میرود؛ زیرا بخش عمدهیی از ناامنیها، افزایش کشت و تولید مواد مخدر و کندی در بهبود وضعیت اقتصادی و معیشت مردم، به فساد اداری برمیگردد.
در آخرین مورد، کمیته مستقل مشترک نظارت و ارزیابی مبارزه با فساد اداری گفته است دادستان کل کشور پروندههای وزیران متهم به فساد اداری را تا پایان پیگیری نکرده است. براساس گزارش این نهاد، پرونده ۶ وزیر پیشین به دادگاه فرستاده شده اما از نتیجه نهایی این پروندهها خبری نیست. از این میان تنها پرونده یکی از آنها پیگیری شده است. این تنها یک نمونه از فساد اداری در ردههای بلند دولتی در افغانستان است.
انتخابات ریاست جمهوری
رییس جمهور غنی در این نشست از برگزاری چهارمین انتخابات ریاست جمهوری نیز خبر داده گفت: افغانستان امسال برگزار میشود و هیچ مانع سر راه این انتخابات وجود ندارد. این اظهارات در حالی بیان میشود که افغانستان قرار است تا چند ماه دیگر چهارمین دور انتخابات را برای انتخاب چهارمین رییسجمهور برگزار نماید.
او خطاب به نهادهای انتخاباتی گفت: انتخابات ریاست جمهوری باید در وقت و زمان خودش و براساس معیارهای تعریفشده برگزار شود. مردم افغانستان نباید برگزاری انتخابات را به دیدۀ شک و تردید بنگرند. وی افزود: در قسمت انتخابات نباید هیچ نوع شک و شبهه وجود نداشته باشد، این وظیفۀ ملی، وجیبۀ قانونی و تعهد اخلاقی ماست.
انتخابات ریاست جمهوری که قرار است تا چند ماه دیگر برگزار شود بدون شک با مشکلات و دشوارهای جدی مواجه است. شورای نامزدان که مرکب از ۱۲ نامزد انتخابات ریاست جمهوری افغانستان هستند، اعلام کرده رییس جمهوری از بودجه دولتی برای مبارزات انتخابات استفاده میکند و زمینه تقلب را نیز برای خود فراهم کرده است.
به باور آنان، آقای غنی باید از قدرت کنار برود تا افغانستان شاهد یک انتخابات شفاف میان نامزدان ریاست جمهوری باشند. آنان هشدار دادهاند که اگر آقای غنی کنار نرود پیکارهای انتخاباتی را تحریم خواهند کرد.
بسمالله نادری