خبر

ابراز امیدواری وزیر امور خارجه امریکا برای آغاز گفتگوهای بین‌الافغانی

راه مدنیت: امریکا تلاش دارد تا روز یک‌شنبه (9سنبله) هفته آینده با سران گروه طالبان برای آغاز گفتگوهای بین‌الافغانی به توافقی دست پیدا کند.

مایک پمپئو، وزیر امور خارجه امریکا، ابراز امیدواری کرده است که دو طرف تا اول سپتامبر (یکشنبه آینده) به توافقی دست یابند.

 این خبر در حالی نشر می‌شود که متن توافق‌نامه صلح میان امریکا و سران گروه طالبان نهایی شده و اکنون دو طرف در حال تطبیق متن‌های پشتو، دری و انگلیسی این توافق‌نامه هستند تا تفاوتی میان این نسخه‌ها باقی نماند.

قرار است امروز چهارشنبه (6سنبه) زلمی خلیل‌زاد نماینده امریکا برای صلح افغانستان برای در میان گذاشتن جزئیات و متن توافق‌نامه امریکا با سران طالبان با رهبران حکومت وحدت ملی، به کابل بیاید. موضوع صلح افغانستان وارد مرحله حساس و سرنوشت‌ساز شده و در حال حاضر همه در انتظار خبرهای تازه از این مذاکرات هستند.

منابعی در قطر گفته‌اند که پس از امضای این توافق، مذاکرات بین‌الافغانی شروع خواهد شد و طی آن درباره یک آتش‌بس دایمی و همه‌جانبه، نقشه راه برای آینده افغانستان از جمله بر سر نظام سیاسی، حقوق زنان و قانون اساسی گفتگو خواهد شد. این خبر در حالی نشر می‌شود که حکومت همواره از حفظ دست‌آوردهای هجده‌ساله شهروندان افغانستان تاکید کرده است.

امریکا و سران گروه طالبان گفته‌اند نتایج رسمی مذاکره در برابر رسانه‌ها و نمایندگانی از کشورهای چین، روسیه و همچنین سازمان ملل متحد اعلام خواهد شد. قرار است دو کشور ضمانت‌کننده این توافق میان امریکا و گروه طالبان باشند. مواردی که به خواست گروه طالبان انجام شده است.

مذاکره‌کننده اصلی

توافق میان امریکا و سران گروه طالبان قرار است زمینه را برای آغاز گفتگوهای بین‌الافغانی فراهم کند. حکومت افغانستان و گروه طالبان که از هجده‌سال به این‌سو باهم درگیر جنگ هستند قرار است به یک آتش‌بس برای آغاز شریک ساختن گروه طالبان به قدرت باشند. حکومت افغانستان همواره تاکید کرده که طرف گروه طالبان حکومت افغانستان است و این گروه باید با حکومت گفتگو کنند.

ارگ ریاست‌جمهوری از آمادگی حکومت برای مذاکره با گروه طالبان خبر داده و اعلام کرد که فهرست نهایی هیات مذاکره‌کننده با این گروه نیز مشخص شده است. به نقل از دفتر رسانه‌یی ریاست جمهوری، ارگ منتظر پیشرفت بیشتر در مذاکرات صلح است.

این در حالی است که رییس‌جمهور غنی اخیرا در یک مصاحبه ابراز داشت من از کسانی نیستم که به عذر و زاری پیش طالب بروم، به عزت به قوت و قدرت به پیش‌شان برای مذاکره می‌روم و همراه‌شان مذاکره جدی می‌کنم. سخنگوی ریاست جمهوری می‌گوید که حکومت برای مذاکره با گروه طالبان آماده است و لیست هیأت مذاکره‌‌کننده آماده شده و منتظر پیشرفت‌های بیشتر در این مرحله اند.

حکومت افغانستان به‌ گونه قاطع از اکثریت مردم افغانستان نمایندگی می‌کند و به صلحی باورمند است که منافع مردم در آن حفظ شود و هیچ آسیبی به نظام جمهوری نرسد.

به گفته او، افغانستان محور اصلی گفتگوهای صلح بوده و حکومت به گونه مشترک با امریکا در این مورد کار کرده است.

با امریکایی‌ها مذاکره نمی‌کنیم

همزمان با نزدیک شدن امریکا و گروه طالبان برای امضای توافق‌نامه صلح، سخنگوی  این گروه گفته است که ما در مورد مسایلی مانند شکل حکومت در افغانستان یا بحث انتخابات با امریکایی ها مذاکره نمی‌کنیم؛ زیرا این مسایل ربطی به آن‌ها ندارد. ذبیح‌الله مجاهد گفته است بحث ما با امریکایی‌ها در مورد خروج کامل نیروهای امریکایی از افغانستان و این مساله است که از خاک افغانستان تهدیدی متوجه آن‌ها نشود.

مجاهد تصریح کرد: زمانی که نیروهای خارجی از افغانستان خارج شوند ما  بعد از خارجی‌ها از جنگ افغانستان خارج می‌شویم و فرصت پیدا می‌کنیم که مسایل بین‌الافغانی را مطرح کنیم. در بحث بین‌الافغانی هم چیزی به عنوان حکومت افغانستان را به رسمیت نمی‌شناسیم؛ زیرا اداره بر سر اقتدار در کابل از نظر شرعی، قانونی و تاریخی دارای مشکل می‌دانیم.

او گفت: ما طی هجده‌سال گذشته از نام یک امارت مبارزه کرده‌ایم و بنابراین باید به عنوان یک نظام مطرح باشیم و می‌خواهیم مسایل را با طرف‌های افغان که طی هجده سال گذشته در مخالفت با ما قرار داشتند و در کنار اشغالگران بودند حل کنیم و راه گفتگو را با آن‌ها ترجیح می‌دهیم.

وی با اشاره به اظهارات دونالد ترمپ رییس‌جمهور امریکا مبنی بر این‌که حضور استخباراتی امریکا در افغانستان ادامه می یابد، عنوان کرد: ترمپ هم در بحث مذاکره به خاطر افکار عمومی و برخی جنگ‌طلبان امریکایی ملاحظاتی دارد اما در توافق ما با آن‌ها تاکید شده که به جز سفارت و سطح دیپلماتیک، حضور امریکایی‌ها در افغانستان تحت هیچ عنوانی قابل پذیرش نیست.

وی اضافه کرد: ترجیح ما این است که تمام طرف‌های افغان در میز مذاکره برای تشکیل یک حکومت اسلامی همه‌شمول به توافق برسند و در صورتی که برخی طرف‌ها موافق چنین چیزی نباشند در برابر آن‌ها اقدام قاطع صورت خواهد گرفت که البته این اقدام قاطع هم به معنای بازگشت به گذشته و تکرار جنگ‌های داخلی نخواهد بود.

آمادگی وزارت صلح

وزارت دولت در امور صلح گفته است که هیات پانزده ‌نفری گفتگوکننده با گروه طالبان برای مذاکرات سرنوشت‌ساز آمادگی می‌گیرند.

ناجیه انوری سخنگوی این وزارت گفت: هدف این است که آن‌ها (هیئت مذاکره‌کننده) آمادگی کامل داشته باشند. روی مواردی که در آنجا  گفتگوهای صلح) بحث می‌شود، آماده باشند و بتوانند بحث‌ها را به شکلی که توقع مردم و دولت افغانستان است، به پیش ببرند.

تا هنوز نام‌های اعضای هیات پانزده‌ نفری صلح اعلام نشده، اما گفته شده که در برنامه‌یی که در وزارت دولت در امور صلح ادامه دارد، نادری نادری رییس کمیسیون اصلاحات اداری و خدمات ملکی، فوزیه کوفی عضو پیشین مجلس نمایندگان و عطاءالرحمان سلیم معاون شورای عالی صلح نیز در ترکیب این هیات حضور دارند. حکومت افغانستان چشم به راه نتیجه مذاکرات صلح امریکا و طالبان است تا زمینه برای دیدار این هیئت با طالبان فراهم شود.

احزاب سیاسی

گفتگوهای صلح امریکا با سران گروه طالبان و نشست بین‌الافغانی یکی از مسائل کلان سیاسی افغانستان است. احزاب سیاسی که محرک اصلی یک نظام سیاسی در کشورها نقش بازی می‌کنند، اما در این بازی کلان سیاسی افغانستان حضور کم‌رنگ دارند. در حال حاضر برخی احزاب سیاسی در باره هیات گفتگوکنندۀ صلح دیدگاه‌های متفاوتی دارند. حزب جنبش ملی افغانستان می‌گوید، هیات باید همه‌شمول باشد تا از یک آدرس قوی وارد مذاکره با گروه طالبان شود.

بشیر احمد ته‌ینج سخنگوی این حزب گفت، حکومت باید نام اعضای هیات را با مردم شریک کند. مردم باید بدانند که کی‌ها از آدرس‌شان با گروه طالبان مذاکره می‌کنند.

وی گفت: هیات باید طوری تهیه شود که همه‌جانبه و همه‌شمول باشد، تنها از حکومت نمایندگی نکند؛ بل از احزاب سیاسی و جریان‌های مدنی نمایندگی کند تا از آدرس قوی وارد مذاکره با طالبان شود. اما حزب اسلامی به رهبری گلبدین حکمتیار می‌گوید، برای مدیریت روند صلح باید یک شورای مقتدر ایجاد شود. افغانستان پیش از این تجریه شورای عالی صلح را دارد که کارکرد آن را ناکام عنوان می‌کند.

فضل غنی حقمل سخنگوی این حزب گفت: «در این شورا هم رییس‌جمهور و سران احزاب سیاسی کشور حضور داشته باشند تا بتوانند که پروسه صلح را به شکل درست مدیریت کند و هم در تعیین هیات نقش خود را ایفا کنند و این‌که چگونه مذاکرات به پیش برده شود این شورا باید برای‌شان مشوره بدهد.

این در حالی است که سهیل شاهین؛ سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر به رادیو آزادی گفته است که این گروه با این هیات به عنوان یکی از طرف‌های گفتگوهای بین‌الافغانی دیدار خواهد کرد نه به عنوان نماینده حکومت.

بسم‌الله نادری

نوشته‌های مشابه

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا