مشرانوجرگه: امریکا استقلال سیاسی حکومت را زیر سوال میبرد
راه مدنیت: نمایندگان مردم در مشرانوجرگه از آزادی یازده جنگجوی طالب از زندان بگرام توسط امریکاییها انتقاد کرده و گفتهاند: این اقدام امریکاییها، استقلال سیاسی افغانستان و حکومت را زیر سوال میبرد.
برخی منابع نزدیک به طالبان از آزادی ۱۱تن از اعضای این گروه در بدل رهایی سه مهندس هندی خبر دادهاند.
سید اکبر آقا، از منابع نزدیک به گروه طالبان و از فرماندهان پیشین این گروه، با بیان این خبر گفته است که ۱۱تن از اعضای گروه طالبان، امروز یکشنبه (۱۴ میزان) در برابر سه مهندس هندی از زندان بگرام رها شدند.
به گفته برخی منابع، طالبان رهاشده از اعضای مهم این گروه بوده و شیخ عبدالرحیم، والی پیشین طالبان برای کنر و مولوی عبدالرشید بلوچ، والی پیشین طالبان برای نیمروز نیز در میان رهاشدگان حضور دارند.
این در حالی است که سه مهندس هندی رهاشده، مهندسانی استند که در سال ۲۰۱۸ میلادی هنگامی که برای یک استیشن برق در ولایت بغلان کار میکردند، ربوده شدند. یکی دیگر از این مهندسان، در ماه مارچ گذشته رها شده بود. تاکنون حکومتهای افغانستان، هند و گروه طالبان بهگونه رسمی در اینباره چیزی نگفتهاند.
فضلهادی مسلمیار، رییس مجلس سنا، در جلسه عمومی روز سهشنبه گفت: باید روشن شود که آیا حکومت از این اقدام نیروهای امریکایی اطلاع داشته است یا خیر. امریکاییها باید به قوانین افغانستان احترام بگذارند و محاکم افغانستان نیز از چنین اقدماتی اطلاع داشته باشند.
شمار دقیق طالبهای زندانی در زندانهای افغانستان مشخص نیست، اما هر از گاهی گفته شده که بسیاری از این افراد پس از رهایی از زندان، دوباره به جبهه جنگ علیه دولت بازگشتهاند. بارها گزارش شده که زندانیان آزادشده دوباره برای طالبان خدمات جنگی انجام میدهند.
مقامات در غزنی میگویند شواهدی در دست دارند که بیشتر طالبان زندانی که از زندانها آزاد شدهاند، دوباره به صف جنگجویان طالبان پیوستهاند.
محمدعلی احمدی، معاون سابق ولایت غزنی از رهایی طالبان زندانی انتقاد کرده و گفته بود: بیشتر شورشیانی که به ناامنیها در این ولایت دامن میزنند، کسانی هستند که از زندانها آزاد شدهاند.
نگرانی اصلی این است که این زندانیان در راهاندازی حملات انتحاری، تهاجمی و تخریبی دست دارند و آزادی آنها منجر به تقویت جبهات گروه طالبان می شود.
در زندان بگرام، زندانیهایی نگهداری و انتقال داده میشوند که از خطوط مقدم جنگ یا در عملیات نیروهای امریکایی، بازداشت شدهاند.
رییس سنای افغانستان خواستار وضاحت بیشتر از این اقدام امریکاییها شده و گفت: امریکاییها باید از کارکردشان در داخل خاک افغانستان برای حکومت و مردم جزییات ارایه کنند که این عملشان را با کدام موارد قانونی انجام دادهاند.
مسلمیار گفت: اگر زلمی خلیلزاد، نماینده امریکا برای صلح این کشور با طالبان در اسلامآباد، با طالبان این معامله را انجام داده؛ خلاف ارزشهای دیپلماتیک است و باید به حکومت افغانستان در قبال این کارش، پاسخ بگوید.
محمد اکبری، سناتور ولایت انتصابی مشرانوجرگه از رییسجمهور غنی و وزارت امور خارجه خواست که در مورد آزادسازی این اعضای ارشد گروه طالبان برای شهروندان کشور معلومات ارایه کنند. به باور او، این اقدام حکومت امریکا حاکمیت ملی و حقوقی کابل را زیر سوال میبرد.
امریکا از هجدهسال پیش به اینسو در پایگاه بگرام در ولایت پروان چندهزار طالب را زندانی کرده که از میدانهای جنگ دستگیر کرده بود.
تعداد زیادی از این زندانیان از آغاز پروسه انتقال که در زمان حکومت حامد کرزی آغاز شد و مدیریت آن را محمداشرف غنی، رییسجمهور داشت، آزاد شدهاند.
بسمالله نادری