خبر

دومین جشنوارۀ سراسری ادبیات کودک‌ونوجوان با ۴۰‌هزار کتاب

راه مدنیت: مرکز معلومات افغانستان پس از یک‌سال تلاش، دومین جشنوارۀ سراسری ادبیات کودک‌ونوجوان «توانا» را روز چهارشنبه ۲۱ حوت برگزار کرد.

این مرکز، به تاریخ یازده برج جدی ۱۳۹۷خورشیدی، دومین فراخوان عمومی مسابقۀ داستان‌نویسی را به زبان‌های پشتو و فارسی اعلام کرد.

مرکز معلومات پوهنتون کابل با نشر اعلامیه‌یی نوشته است «این مرکز با راه‌اندازی جشنواره سراسری، فرصتی برای نویسندگان فراهم ساخت تا با گام گذاشتن در دنیای ادبیات داستانی و درک لذت نوشتن، استعداد و خلاقیت‌های ادبی‌شان را تقویت بخشند و در کنار آن، داستان‌های برتر ادبی در حوزه ادبیات کودک و نوجوان تولید شوند و در دسترس کودکان قرار گیرد.

این مرکز، حمایت و تشویق نویسندگان افغان برای نوشتن کتاب کودک ‌در قالب داستان‌های جذاب و دل‌چسپ با پیام‌های آموزشی که از نظر فرهنگی مناسب و ویژۀ کودکان باشد، تهیۀ کتاب با مفاهیم صلح، هم‌دیگر‌پذیری، تحمل، مهربانی، برابری جنسیتی ‌به زبان ساده و قابل فهم برای کودکان‌ ۹ تا ۱۸ساله که در محیط جنگ بزرگ می‌شوند و نیز کمک به کودکان برای تقویت و توسعۀ زبان و مهارت‌های یادگیری از طریق خواندن را از اهداف کلی این جشنواره خوانده است.

در این جشنواره، بیش از ۲۶۰نویسنده از سراسر کشور در این مسابقه ثبت نام کرده و بیش از هشتاد نفر آثار داستانی خود را به جشنواره فرستاده بودند.

در اعلامیه آمده است که مرکز معلومات افغانستان در مشورت و هم‌آهنگی با هیات داوران و کارشناسان حوزۀ ادبیات داستانی، معیار و مکانیزم مشخصی برای تامین شفافیت و ارزیابی دقیق آثار وضع کرده بود که پس از ارزیابی نهایی، در مجموع پنج اثر برگزیده به زبان پشتو و پنج اثر برگزیده به زبان فارسی دری حایز مقام و جایزۀ نقدی شناخته شدند.

مرکز معلومات افغانستانACKU  افزوده است که با احترام به ارزیابی هیات داوران، ده اثر برگزیدۀ این جشنواره را پس از ویرایش فنی، رسامی و صفحه‌آرایی به زبان‌های فارسی دری و پشتو در چهل‌هزار جلد منتشر کرده است.

آثار برنده

«گنجشکک طلایی» اثر مطواع کبیر، «جادوی دوستی» اثر سارا آرمان، «آرزوهای شیرین» اثر خانم سلسله شفیع، «لالایی» اثر فیروزه نوری، «توس و معلم مهربانش» اثر احمدنوید امینی به زبان فارسی دری، «د فیلو او توتی کیسه» اثر اسماعیل ساپه، «دلمر دالی» اثر مینه نظری، «نیمگری ماشوم» اثر رنا زرمتی، «د توپان شپه» اثر صالح محمد کوهسار و «د ځلا خوبونه» اثر هیله هدایی به زبان پشتو، اثرهایی‌اند که از سوی داوران برندۀ این جشنواره شناخته شده‌اند.

آثار شایسته

غولارها اثر رحیمه رضاپور، پسر جنگلی اثر زینب اخلاقی، قهرمان مکتب اثر فاطمه مروج مهر، شایسته و پریزد اثر الهام امیری، سفید روی و ماه روی اثر عابده محمدی، آرزوی بزرگ  اثر ثریا محتسب‌زاده، دختری از جنس مهربانی اثر تهمینه حمید، آرزوی یک کودک اثر ظاهر مجاب، گل مادر شهزاده نصیبت شود اثر لعل پادشا، ماه گل و گادی جادویی اثر گل چمن رحمانی،  کېک ورک شو! اثر عبدالجمیل ممتاز، د نظیفې نانځکه اثر طیبه آرین، له کلی تـر نړۍ اثر سید فخرالدین هاشمی، د رڼا په لټه اثر ولوله لغمانی، دروا او اومپړاس اثر لامه‌وال، په تیارو کې ورکه ښکلا اثر تهمینه عزیزی، د ځنګل نه تر لندنه اثر ناجیه نوری، بدهوډونو ښې کیسې جوړوی اثر راضیه نوری، دحقیقی ژوند راز اثر صفی‌الله همراز وښوونځی او مینه ناکه انجلی اثر شکرالله احمدی، آثاری‌اند که عنوان شایسته را دریافت کرده‌اند.

گفتنی است که صدیق‌الله بدر، آرش ننگیال و وفا سمندر آثار پشتو و دکتور حمیرا قادری، حسین حیدربیگی و سیامک هروی این آثار داستانی را ارزیابی و داوری کردند.

مرکز معلومات افغانستان، نهاد غیرانتفاعی بوده و بیش از دو دهه است که بخشی از فعالیت‌هایش را وقف ترویج فرهنگ کتاب‌خوانی، تقویت ادبیات کودک و سوادآموزی کرده است. 

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا