تحلیل

عصر کرونا و ضرورت بسیج ملی

کرونا به‌عنوان پیام‌آور مرگ، جهان را در معرض خاموشی و تهدید جدی قرار داده است. از چین تا امریکا، همه نقاط جهان با این چالش مهم مواجه‌اند.

 کرونا با همه رویداهای مرگ‌بار دیگر تفاوت دارد. جنگ، مهاجرت‌های گسترده، خشک‌سالی، تحریم، قحطی، حوادث طبیعی و… در جهان تجربه شده است اما وقتی در گوشه‌یی از جهان یکی از رویدادهای فوق اتفاق می‌افتاد، کشورهای زیادی می‌توانستند با کمک و همکاری جلو فاجعه را بگیرند.

 همچنین اگر حوادثی مانند بیجاشد‌گان داخلی، سیلاب، زلزله و جنگ در یک نقطۀ کشور بوده، نقاط دیگر می‌توانستند به یاری بخش‌های آسیب‌دیده برسند.

اما اکنون کرونا به‌صورت یک خطر فراگیر، همه نقاط را در معرض خطر و تهدید قرار داده است. همه کشورهای جهان مصروف مراقبت و جدال با این پدیده‌اند. همه امکانات برای مقابله با این پدیده بسیج شده است.

بنابراین باتوجه به فراگیری، وسعت و گسترد‌گی کرونا؛ دولت‌ها در یک آزمون بزرگ قرار گرفته‌اند.

همکاری کشورها

باتوجه به این که همه کشورها در معرض  شیوع کرونا قرار دارند، پیام‌های مشترک و ایجاد روحیه جمعی برای مبارزه علیه کرونا امیدبخش است. در عصر کرونا به جای تقابل و رقابت‌های جدی باید فضای تعامل، همکاری و تبادل تجربه‌ها مطرح باشد.

اکنون اولویت برای همه کشورهای جهان نجات جان انسان‌ها وایجاد فضای مصوون برای همه بشریت است. استفاده از همۀ ظرفیت‌های کشورها برای کمک‌رسانی به همدیگر مهم است. هیچ کشوری نمی‌تواند در برابر کرونا بی‌تفاوت یا بی‌طرف باشد، زیرا کرونا همه نقاط جهان را هدف قرار داده است.

مدیریت جهانی

سازمان ملل و نهادهای معتبر بین‌المللی اکنون می‌توانند نقش مهم هماهنگی، حمایوی و کمک‌رسانی داشته باشند.

ظرفیت و امکانات کشورهای مختلف جهان برای مقابله بااین پدیده متفاوت است. قرنطین شدن شهرها فرصت‌های کاری را از مردم گرفته است. این امر در کشورهای  فقیر، زیان‌ها و مشکلات بزرگی را خلق می‌کند. از همین جهت در کنار رسیدگی به موضع صحی باید حمایت از افراد نیازمند نیز با امکانات مناسب در راس برنامه‌های کشورها و نهاد‌های بین‌المللی قرار گیرد.

 جهان در عصر کرونا بیش از هر وقت دیگر به همکاری و همیاری ضرورت دارد. مردم فقیر و نیازمند در کشورهای مختلف اکنون روزهای سخت و دشواری را سپری می‌کنند. فقر نیز یک تهدید بزرگ برای کشورها است.

توقف جنگ و خشونت

 مبارزه علیه کرونا در کشورهایی که درگیر جنگند با دشواری‌ها و خطرهایی همراه است. نیروهای امنیتی باید فرصت بیشتری برای مدیریت وضعیت عمومی در حالات خاص داشته باشند. در شرایط جنگی این نیروها مصروف خط اول جنگ خواهند شد. کرونا تهدیدی برای همه طرف‌های جنگ است. از همین جهت توقف خشونت‌ها می‌تواند فرصت را برای  مدیریت مبارزه علیه کرونا فراهم کرد.

در افغانستان نیز  طالبان باید نشان دهند که چه مقدار به سرنوشت مردم باور دارند. خطر کرونا متوجه همه است. توقف خشونت‌ها سبب می‌شود در همه نقاط کشور کمک‌رسانی به مردم صورت گیرد.

حکومت در کنار مردم

حکومت در موضوع کرونا  با تمام توان در کنار مردم است. تمام تدابیر لازم را برای مقابله با این پدیده به کار گرفته شده است. نشست‌های فوق‌العاده کابینه، نشست‌های کمیته مبارزه  با کرونا و فعالیت برای آگاهی عامه همگی در راستای نجات جان مردم صورت گرفته است.

 افغانستان از یک سو در حال جنگ با ترویستان است، از سوی دیگر با بازگشت گسترده هموطنان خود مواجه است. درعین حال خطر سیلاب‌ها از اثر بارندگی نیز وجود دارد. با تمام مشکلات، حکومت به شکل هماهنگ و موثر موضوع را مدیریت می‌کند. ولایت‌های آسیب‌پذیر مانند هرات مرکز اصلی توجه حکومت است.

 در سایر ولایات نیز تخصیص‌های لازم صورت گرفته است.

حالا وقت مدیریت اوضاع است. هماهنگی، سرعت عمل و همکاری مردم در تطبیق قرنطین، آگاهی عامه و رعایت توصیه‌های وزارت صحت عامه مهم است.

 در سال۱۹۷۱ افغانستان با خشک‌سالی شدید همراه شد. هزاران تن به دلیل بی‌تفاوتی قشر سیاسی تلف شدند. هنوز قصه‌های آن روزهای تلخ از سوی مردم بازگو می‌شود.

  اما در شرایط فعلی حکومت مسوولانه عمل کرده و از همه امکانات برای مدیریت وضعیت استفاده می‌کند. بیکاری افراد غریب‌کار، رخصتی مکتب‌ها و مراکز آموزشی، مسوولیت‌ها را بیشتر کرده است.

 چگونگی حمایت از افراد بیکار و مستحق از برنامه‌های مهمی است که باید برای آن تدبیر سنجیده شده و گام‌های عملی برداشته شود.

 بسیج ملی برای کمک‌رسانی

 مساجد در افغانستان یکی از هسته‌های اصلی برای هماهنگی به شمار می‌رود. علمای کرام، بزرگان محل و جوانان با اتحادیه‌های فعال مردمی و هیات‌های امنا می‌توانند نقش مهم را در جمع‌آوری کمک‌های مردمی، شناسایی افراد نیازمند و توزیع به آنان ایفا کنند. در صورت تداوم قرنطین و شیوع کرونا بدون بسیج ملی مقابله به عوارض جانبی این پدیده دشوار است.

رسانه، فرهنگ، آموزش

رسانه‌های کشور امروز نقش اساسی را دارند. مردم از طریق رسانه‌ها وضعیت را تعقیب می‌کنند. مقابله با ترس جمعی و فضای ناامیدی از عصر کرونا تنها از طریق برنامه‌های آموزنده رسانه‌ها ممکن است. همچنان آگاهی‌دهی با شیوه‌های مختلف از طریق رسانه‌ها در جلوگیری از شیوع کرونا مهم است.

کارشناسان با مهارت روان‌شناسی می‌توانند خانواده‌ها را در این حالت راهنمایی کنند.

 همچنین وزارت‌های معارف، وزارت فرهنگ و تحصیلات عالی نقش مهمی در ارایه برنامه‌های فرهنگی و آموزشی از طریق رسانه‌ها دارند.

داکتران و سربازان خط اول

داکتران، پرستارها و سربازان نیروهای امنیتی به دلیل حضورشان در همه نقاط شهر، در خط اول مبارزه علیه کرونا قرار دارند. آنان بیشتر از هروقت دیگر نیاز به حمایت‌های معنوی و مادی دارند. هرچند تدابیر تشویقی برای داکتران در نظر گرفته شده؛ بهتر است تمام عوامل درگیر با این پدیده از حمایت‌های معنوی و مادی برخوردار شوند. وظیفه همه است تا آنان را تشویق و حمایت نمایم.

تاجران و سیاسیون

 تاجران کشور و قشر سیاسی که امکانات بهتری دارند باید از طرق مختلف در این حالت در کنار مردم باشند. کمک‌های نقدی، مواد غذایی و تحت پوشش قراردادن افراد مستحق از کارهای مهم است.

 افغانستان و جهان باید از عصر کرونا عبور کنند. شاید هفته‌های سختی در راه باشد، اما عبور از این فصل سخت فقط با همکاری‌های مشترک ممکن خواهد بود.

نوشته‌های مشابه

‫2 دیدگاه ها

  1. با سلام وحرمت ، نکات جالب ، مسولیت ها ومکلفیت های هر شهروند و مسؤلین در تمام عرصه ها را جناب مرتضوی برجسته ساختند، که لازم است همه کته گوری های جامعه دست بدست هم داده علیه مصیبت کرونا کوید ۱۹ متحدانه مبارزه نمایند . دقیق و همه جانبه است ، آرزو میکنم مبارزه با دشمن مشترک کرونا ویروس ما را متحد بسازد که برمصیبت جنگ نیابتی و تحمیلی نیز فایق آئیم ، اما خواست ما از آقای مرتضوی این است که از تمام امکانات فقط با سازماندهی ورهبریت سالم است که جامعه را از این بلای بد نجات داده میتوانیم، لطفن این کته گوری ها را که مشخص ساختید با امکانات ریاست جمهوری که در اختیار دارید سازماندهی نمایید ، بدون یک اداره موظف ، مسول و با صلاحیت سازماندهی و رهبریت ممکن نیست بر این دشمن در حال رشد فایق آمد زیرا از یکطرف مردم گوسفندی و سال فهم هستند واز جانب دیگر رهبریت به دسپلین وهنر رهبریت ضرورت دارد. موفق باشید بر هرنوع ویروس کرونا !

  2. تبصره جالب وجامع بود،
    مردم،حکومت ،نهاد های ملی وبین المللی درراستای مبارزه باکرونا باید بسیج شود.

    آنچه را که آقای مرتضوی پیشنهاد کرده ضرورت جامعه بشریت است .

دکمه بازگشت به بالا