خبر

پاییز رسیده، باغ خالی شده است

از بیست و ششمین سالروز شهادت قهار عاصی در پنجشیر یاد بود به عمل آمد

فرهاد فرامرز

«پاییز رسیده، باغ خالی شده است» عنوان برنامه‌یی بود که در ولایت پنجشیر- روستای ملیمه (زادگاه عاصی)، برای یاد بود از عاصی، از سوی نهاد فرهنگی «نسل روشنگر» برگزار شده بود.

در این برنامه شمار زیادی از شاعران، نویسند‌گان، فرهنگیان و فرهنگ‌دوستان اشتراک ورزیده بودند.

مصمم شریفی، مسوول ماه‌نامۀ روشنگر ضمن خوش‌آمد گویی به مهمانان برنامه، تدویر چنین برنامه‌هایی را از مسوولیت‌های این نهاد دانست.

 او هم‌چنان اظهار داشت: عاصی باید برای نسل‌های امروزی درست شناسانده شود. او معرفی قهار عاصی در کتاب‌های معارف را ناقص دانسته و گفت: معلوماتی که در کتاب‌های معارف در مورد عاصی درج شده ناتکمیل بوده و حتا تصویری که از عاصی در آن‌جا به چاپ رسیده، ناقص و غیرواقعیست. شریفی از بزرگان فرهنگ و ادب و به‌ویژه از محمدعلم ایزدیار معاون مجلس سنای کشور خواست تا در این زمینه با مسوولانه معارف صحبت نماید.

پس از آن، آقای «ایزدیار» صحبت نموده از گسترش برنامه‌های فرهنگی در پنجشیر که در این اواخر از سوی نهادهای فعال در این ولایت برگزار می‌شوند، اظهار خوشبینی کرده و افزود: راه‌اندازی چنین برنامه‌هایی سبب پویایی جامعه می‌شود.

وی با نگاهی گذرا به شعر و زندگی زنده‌یاد عاصی گفت: عاصی تنها شاعر عاشقانه‌ها نبود، عاصی شاعر عشق و حماسه بود، شعر او عصیان آدمی را در برابر بی‌عدالتی به جوش می‌آورد.

محمد افسر رهبین از شاعران شناخته‌شدۀ کشور، نیز از سخنرانان برنامه بود، او از خاطراتش با عاصی گفت و دردها و رنج‌های مشترکی که داشته‌اند.

 او گفت نخستین نقد مدون را که به شکل کتاب نیز منتشر شد، وی زیر عنوان «چریکی در خیابان شب» در سال۱۳۸۰ نگاشته و چاپ کرده است.

او گفت: به باورمن عاصی یک چشمۀ همیشه‌جوشان شعر بود، کم‌تر شاعر هم‌روزگار عاصی را سراغ داریم که در اندک زمانی، صاحب چندین اثر باشد. 

او گفت: کارهای عاصی در زمینۀ شعر، عاری از کاستی نبود، اما آنچه را که عاصی توانست به نسل هم‌روزگار خودش و نسل‌های بعد از خودش عرضه بکند، راه نو، شگرد نو و پرداخت و بافت نو در شعر بود. به باور من، عاصی در دوقالبِ غزل و دوبیتی خیلی موفق عمل کرده است.

جاوید فرهاد سخنران دیگر برنامه بود. او عاصی را «روح سرکش شاعرانگی» دانست و آمیزه‌یی از جوشش و کوشش و شاعرانگی مفرط.

او گفت: عاصی یک سر و گردن متفاوت‌تر از شاعران هم‌نسلش بود. فرهاد پرداخت‌های عاصی در زمینه شعر سپید و نیمایی را ناموفق خواند و گفت: عاصی دارای شاعرانگی مفرط بود، خیلی‌ها تنها در لحظه سرودن شعر شاعرند، عاصی (به تعبیر فروغ فرخزاد) شاعرانه زیست می‌کرد و شاعرانه نگاه می‌کرد و شاعرانه ارایه می‌کرد.

او در نقد یک عده که خیلی از شعرهای عاصی را حماسی محض می‌دانند، گفت: به نظر من آن عده شعرهای عاصی، در میان حماسه و رگه‌های تفکر حماسی قرار دارند. او اظهار داشت: شعر حماسی محض را می‌توانید در شاهنامۀ فردوسی جستجو کنید، نه در شعرعاصی.

برنامه با سخنان ضیا سپاهی که به نمایندگی از خانوادۀ عاصی صحبت کرد و شعرخوانی شاعران، به پایان رسید.

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا