31 میلیون افغانی درآمد یگانه باغ وحش کشور
باغ وحش کابل یکی از مکانهای تفریحی برای شهرندان کابل است، مردم در روزهای رخصتی بیشتر برای تفریح به این مکان می آیند و همراه با خانوادههایشان حیوانات را تماشا میکنند.
انواع زیادی از حیوانات در این باغ وجود دارد که توجه بازدیدکنندگان را به خود جلب میکند. 40 درصد حیوانات باغ وحش کابل از داخل افغانستان است و 60 درصد آن از کشورهای دیگر میباشد.
این باغ وحش روزانه میزبان بیش از 1000 نفر بازدیدکننده است. در روزهای رخصتی تعداد این بازدید کننده گان حتی به 8000 هزار هم میرسد. تکت این باغ برای بزرگسالان 20 افغانی و برای اطفال 10 افغانی در نظر گرفته شده است.
32 نفر در بخش نگهداری و 6 نفر دیگر در بخش اداری این باغ در حال فعالیت هستند که با درنظرداشت بزرگی باغ وحش تعداد کارمندان آن بسنده نیست.
عزیزگل ثاقب؛ رییس باغ وحش کابل با اشاره به تغییراتی که اکنون در نگهداری حیوانات این باغ آمده گفت: در گذشتهها حیوانات را در قفسهای بسیار محکم و کانکریتی نگهداری میکردند، اما اکنون این قفسها طوری دیزاین شده که آب، خاک، سبزه و تمام چیزی که در جنگلات وجود دارد در این قفسها نیز باشد تا حیوان احساس زندانی بودن و ناراحتی نکند.
وی تصریح کرد: بعد از تلاش بسیار که در قسمت بهتر ساختن وضع باغ وحش داشتیم در سال 2005 توانستیم عضویت “سازارک” سازمان همکاری باغ های وحش جنوب آسیا را بگیریم.
آقای ثاقب در گفتگو با روزنامه راه مدنیت شرح داد که عضویت در این سازمان باعث پیشرفت بیشتر باغ وحش گردید و ما توانستیم در مدت بسیار کم، ظرفیت و کیفیت کار خود را بالا ببریم.
رییس باغ وحش کابل خاطر نشان ساخت که در سال 2007 ما توانستیم 1.3 میلیون دالر کمک سازمان اقتصادی ایکو را به باغ وحش جلب نماییم و با این کمک باغ وحش کابل را تا پل آرتل توسعه دادیم.
آقای ثاقب افزود: در سال 2009 از طریق سازمان سازارک باغ وحش کابل را عضو سازمان “وازا” سازمان باغهای وحش جهانی ساختیم.
وی با اشاره به اینکه باغ وحش در سال گذشته میزبان 700هزار تماشاچی بوده است گفت: پارک شهر هم مربوط به باغ وحش است و با درآمدی که از آنجا نیز جمع شده بود سال گذشته باغ وحش جمعن 31 میلیون افغانی درآمد داشت.
آقای ثاقب افزود:« 50 هزار از بازدیدکنندگان پارسال شاگردان مکاتب و یا محصلان دانشگاهها بودند. ما از کسانی که بهخاطر سیر علمی میآیند پول نمیگیریم و آنها تنها با مکتوب رسمی که از نهادهای مرجعشان میآورند اجازه ورود به باغ وحش را میگیرند.»
به گفته وی، ناامنیها، حرکتهای مدنی و سایر مناسبات ملی مستقیمن به درآمد باغ تاثیر دارد و باعث کاهش درآمد این باغ میشود.
آقای ثاقب از برنامههای روی دست داشته برای بهبود وضعیت باغ وحش خبر داد و گفت: تصمیم داریم که دیوارهای باغ را خوب دیزاین کنیم و تصاویر حیواناتی را روی آن رسم نماییم که در حال انقراضاند تا مردم آنها را بشناسند.
آقای ثاقب دیجیتلی ساختن سیستم تکتفروشی و ساختن آبشارها و ایجاد سهولت برای تماشاچیان را از برنامههای اداره باغ وحش خواند و از مردم خواست تا در قسمت حفظ منابع طبیعی و سرسبز نگه داشتن پارکها با آنها همکار باشد.
آقای ثاقب خاطرنشان ساخت که کشور قطر نیز وعده سپرده است تا یک جوره شیر و 10دانه آهوی عربی به باغ وحش کابل کمک نماید.
به گفته برخی از بازدیدکنندگان باغ وحش، دیدن حیوانات به آنها احساس آرامش میدهد و اطفال با دیدن این حیوانات شناخت بیشتری از آنها پیدا میکنند.
محمد عیسی یکی از بازدیدکنندگان این باغ است. وی میگوید فضای باغ وحش بهترین فضاست. روزانه مردم زیادی به دیدن حیوانات میآیند و از دیدن آنها لذت میبرند.
باغ وحش کابل روزانه میزبان تماشاچیان زیادی است. شاید یکی از دلایلی که مردم بیشتر به باغ وحش میآید سهولتهای بیشتر در مقابل هزینه کمتر باشد. در باغ وحش علاوه بر حیوانات، میتوان به سامان بازی اطفال هم دسترسی داشت.
هدف اصلی از ایجاد باغ وحش در شهرها مقاصد علمی و یا هم جلوگیری از انقراض بعضی از حیوانات اهلی و وحشی میباشد. باغ وحش کابل نیز با امکانات کمی که در دسترس دارد امکانات لازم را برای پژوهشهای علمی یا سیر علمی برای دانشآموزان یا محصلان مهیا میسازد.
باغ وحش کابل در سال 1346 تاسیس شده و سردار محمد نادر فرزند محمد ظاهر شاه اولین رییس افتخاری این باغ بوده است. از آن زمان تا کنون تغییرهای زیادی در این باغ رونما گردیده، اما جنگهای داخلی کابل، باعث شد آسیبهای زیادی به باغ وحش کابل وارد شود.
یک دیدگاه