رییسجمهور: شاهتوت را به بزرگترین منبع آبی در کابل تبدیل میکنیم
راه مدنیت: قرار داد ساخت پروژۀ بند شاهتوت میان اشرفغنی، رییسجمهوری و نریندرا مودی، نخستوزیر هند بهصورت مجازی امضا شد.
رییسجمهور غنی امروز سهشبنه (۲۱دلو) در این مراسم گفت: «در مدیریت آبهای کشور موفق بوده ایم، گامهای عملی یکی پس از دیگری برداشته میشود. بعد ازبندهای سلما، کمالخان، شورابک، فاز دوم کجکی، شاهو عروس و اکنون نوبت بند شاهتوت است.» همچنان آقای غنی تاکید کرد که این بند را به بزرگترین مبنع تامین آب برای شهروندان کابل تبدیل خواهیم کرد.
همچنین او در بخشی از صحبت هایش افزود کرد که نیروهای امنیتی و مردم افغانستان در خط نخست مبارزه با تروریزم و هراسافگنی و دفاع از امنیت منطقه و جهان قرار دارند.
طبق گفتههای رییس جمهور، جنگ و ناامنی در کشور باید از طریق گفتگو حل و کشورهای جهان باید از این روند به صورت جدی حمایت کنند.
همچنین وی بر تلاش جهانی در زمینۀ مبارزه با تروریزم و حمایت از روند صلح افغانستان تاکید کرد و افزود که گروه طالبان باید از خشونت دست بکشد و روند صلح را جدی بگیرد.
آقای غنی درمورد نقش هند در روند صلح افغانستان اشاره نمورده و گفت: «ما صلحی را میخواهیم که پایاندهنده خشونت در منطقه باشد، نهاینکه صفحه جدیدی خشونت را در افغانستان و منطقه باز کند، ما از راهبرد و همکاری هند در روند صلح افغانستان تشکری میکنیم. این حمایتها برای ما حیاتی است.»
هیچ نیروی خارجی مانع توسعه افغانستان و دوستی با هند شده نمیتوانند
در عین حال، نریندرا مودی، نخستوزیر هند هم در این مراسم گفت که افغانستان و هند میخواهند منطقه را عاری از تروریزم ببینند.
آقای مودی همچنان با اشاره به تمویل بند سلما و ساختمان شورای ملی کشور از سوی دولتش تاکید کرد که بزرگترین خواست هند در افغانستان استقرار یک نظام دموکراتیک است.
بهگفتۀ وی، دولت هند در راستای روابط تاریخی با افغانستان هزینه بند شاتوت را پرداخت میکند تا نسل جدید یک بار دیگر روابط تاریخی دوکشور را شاهد باشند.
او افزود که این نشان میدهد که مردم هند در کنار مردم افغانستان ایستادهاند و هیچ نیروی خارجی نمیتوانند توسعۀ افغانستان و دوستی این کشور با هندوستان را متوقف سازند.»
آقای مودی علاوه کرد: «هند نگران افزایش خشونت و کشتارهای هدفمند مردم بیگناه و کارمندان رسانهها در افغانستان است. همچنان خواستار توقف فوری خشونتهای جاری در این کشور میباشم.»
بند شاه توت که بر فراز رودخانه کابل در ساحۀ للندر ساخته میشود، در جریان آب دوامدار این رودخانه و نیز تامین آب آشامیدنی مورد نیاز باشندگان شهر کابل کمک خواهد کرد. همچنان این بند حدود چهارهزار هکتار زمین را آبیاری و برای دومیلیون نفر آب آشامیدنی تامین خواهد کرد.
بند آب شاهتوت که در ولسوالی چهارآسیاب کابل قرار دارد، ظرفیت ذخیرۀ ۱۵۰میلیون متر مکعب آب را دارد که از این مقدار آب میتوان دو تا پنج میگاوات برق نیز تولید کرد. در سال۱۳۹۷ وزارت انرژی و آب آن زمان اعلام کرده بود که کار بند شاهتوت به زودی آغاز میشود و ساخت آن سه سال زمان خواهد برد. ولی تاکنون کار ساخت این بند آغاز نشده است.
قابل ذکر است که بند شاهتوت دومین پروژۀ سدسازی در کشور است که از سوی هند تمویل میشود. بند سلما در هرات نیز به کمک هند ساخته و در سال سال ۱۳۹۵ افتتاح شد. بند سلما بهصورت رسمی حالا به بند دوستیِ افغان-هند مسما شده، این بند سه کیلومتر عرض، ۲۰کیلومتر طول و ۱۰۷متر ارتفاع دارد.
هند و افغانستان دارای روابط راهبردی بوده و در بسیاری از زمینههای سیاسی، نظامی، امنیتی، آموزشی، اقتصادی و انکشافی همکاریهای گستردهیی دارند.