مقاله

بازار داغ گرده‌فروشی در هرات

به نوشته رسانه‌ها تنها یک شفاخانه در هرات در پنج سال گذشته بیش از یک هزار پیوند گرده را انجام داده‌ است
فروش کلیه توسط آوارگان داخلی به دلیل فقر و تنگ‌دستی در ولایت هرات در غرب افغانستان واکنش‌های گسترده‌یی در پی داشته است. اخیرا رسانه‌ها گزارش دادند که تجارت غیرقانونی گرده/کلیه در شهر هرات در حال رونق است. این مافیاگری و خرید گرده از مردمان فقیر توسط چه کسانی صورت می‌گیرد؟ چه کسانی از ضعف مردم نادار و محتاج سواستفاده نموده و در بدل پول به تجارت اعضای بدن دست می‌زند؟ اینها سوالاتی است که مسوولان در ولایت هرات باید به آن پاسخ گویند.
مردی که تن به فروش گرده‌اش داده بود، در مصاحبه‌اش می‌گفت: یک گاو داشتیم که تمام خرج خانه‌مان از همان جور می‌شد. گاو مریض شد و مرد. دو سال بی‌کار و بی‌پول بودم و هیچ‌کس حمایتم نکرد. به هر جا رفتم کارگری می کردم. کار که تمام می‌شد پولش فقط دو وعده نان ما را می‌شد. به خیلی از اداره‌ها رفتم. التماس کردم. قرضه خواستم. هیچ مدیر و رییسی حتی نگاهم نکرد و به مشکلاتم توجهی نکرد. مادرم مریض شد و پیش چشمم مرد، پول تداوی‌اش را نداشتم، تا اینکه خبر شدم چند نفر از هم محله‌هایم گرده خود را در بدل ۳۰۰۰دالر فروخته‌اند. تصمیم گرفتم این‌کار را انجام دهم چون دیگر چاره‌یی نداشتم. لااقل زن و بچه‌هایم را مثل مادرم از دست نمی‌دهم.
نیلوفر جلالی کوفی، نماینده قندوز در نشست مجلس نمایندگان گفت: در حالی که مردم به دلیل فقر عضو بدن‌شان را می‌فروشند، اما حکومت در تلاش آن است تا قرارداد تهیه ۱۸نوع گوشت را در ارگ ریاست جمهوری تصویب کند.
کاربران شبکه‌های اجتماعی نیز با اشاره به این گزارش‌ها از برنامه‌های فقرزدایی دولت انتقاد کرده و گفته‌اند که دولت باید به گونه‌یی موثر به وضعیت فقر و شرایط زندگی آوارگان رسیدگی کند تا کسی مجبور نشود عضو بدن خود را از روی ناچاری بفروشد.
در حال حاضر در هرات هر گرده از ۳۸۰۰ تا ۴۵۰۰ دالر خرید و فروش می‌شود. به نوشته رسانه‌ها تنها یک شفاخانه در هرات در پنج سال گذشته بیش از یک هزار پیوند گرده را انجام داده‌ است.
باید مشخص گردد که چرا هیچ نظارتی در شفاخانه‌ها از سوی دولت صورت نگرفته و مسوول این خرید و فروش‌های غیرقانونی کیست؟
اخبار فسادِ اخلاقی برخی داکتران در شفاخانه‌های هرات مدتی پیش در شهر پیچید؛ اما قبل از اینکه خبرها به گوش عموم برسد و ماجرا کلان گردد، روی آن سرپوش گذاشتند و به حقیقت ماجرا رسیدگی لازم صورت نگرفت. شاید اگر دفعات پیشین پرده از فساد برداشته می‌شد، این بار ما در این ولایت شاهد هزاران هزار مریض و دردمند که به‌خاطر نداری و فقر چنین فریب داده شوند و به‌خاطر سود و تجارت برخی از داکتران سودجو این‌چنین جان عزیز خود را معیوب کنند، نبودیم.
باید فلترهایی برای جذب و استخدام داکتران وجود داشته باشد. لازمه طبابت، حفظ جان بیماران و دلسوزی و خدمت گزاری(همان‌ها که به پایبندی‌شان داکتران قسم خورده‌اند) است که باید در خون داکتران جاری باشد. کما اینکه در این ولایت داکتران زیادی هستند که شرافت‌مندانه کار و زندگی می‌کنند و در بین مردم از محبوبیت و اعتبار برخوردارند. در زمینه روشن شدن ماجرا و بررسی عدلی و قضایی به این موضوع باید در هرات دوسیه‌سازی صورت گیرد و سواستفاده‌گرانی که قبلا از نان فقرا می‌دزدیدند و حال از جان‌شان باید محاکمه گردند.
احمد پیروز

نوشته‌های مشابه

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا