خلیلزاد: افغانها دو انتخاب دارند؛ تفاهم سیاسی یا جنگ طولانی
راه مدنیت: زلمی خلیلزاد، نمایندۀ ویژۀ امریکا برای صلح افغانستان گفته که افغانها پس از خروج نیروهای خارجی دو گزینه برای انتخاب دارند، تفاهم سیاسی و یا یک جنگ طولانیمدت.
آقای خلیلزاد سهشنبه شب (۷ثور) که در نشست استماعیۀ کمیته روابط خارجی مجلس سنای امریکا صحبت میکرد، گفت: «به باور من، دولت کنونی افغانستان پس از خروج نیروهای خارجی، بهزودی سقوط نخواهد کرد.»
وی تاکید کرد: «این انتخابی است که رهبران افغان باید به خاطر نسل کنونی و نسل آیندۀ کشور به آن تن دهند. امیدوارم آنان از اشتباهات گذشتهشان، زمانیکه نیروهای اتحاد شوروی خارج شدند، آموخته باشند. یعنی تلاش یک جناح بهخاطر اعمال اراده خود با استفاده از زور بر سایر جناحها، نتیجه نداده و منجر به آوردن ثبات و پیشرفت نشده است.»
همچنین او خطاب به گروه طالبان گفت که آنان میتوانند با ترک خشونت به یک جریان سیاسی تبدیل شود و توافق صلح را بپذیرند.
آقای خلیلزاد ادامه تصریح کرد که اگر گروه طالبان مانع رسیدن به یک توافق سیاسی شوند و مسیر نظامی را برای رسیدن بهقدرت انتخاب کنند، با مخالفت ایالات متحده، متحدان این کشور و منطقه روبهرو خواهند شد.
نمایندۀ خاص امریکا برای صلح افغانستان با اشاره بر اینکه جهان مخالف بهقدرت رسیدن طالبان از طریق نظامی است، خطاب به قانونگذاران امریکایی گفت: «در مورد اینکه بهقدرت رسیدن دوبارۀ طالبان بهنفع هیچ کشور نیست، اجماع بهمیان آمده، زیرا بهقدرت رسیدن این گروه بهمعنی ادامه جنگ در افغانستان میباشد و میتواند تهدیدهای دیگر را برای منطقه ایجاد کند.»
در حالی این اظهارات مطرح میشود که ایالات متحدۀ امریکا و سازمان پیمان اتلانتیک شمالی (ناتو) تصمیم گرفتهاند که تمامی نیروهایشان را تا ۱۱سپتامبر از افغانستان خارج کنند.
از سویی هم، انتونی بلینکن، وزیر خارجۀ امریکا به تازگی به سیانان «هیچ کسی علاقهیی بهجنگ داخلی دوباره در افغانستان ندارد. مطمینا مردم افغانستان این علاقه را ندارند، نه دولت افغانستان و نه طالبان علاقمند این کار ند و حتی هیچ یک از همسایگان افغانستان این را نمیخواهند.»
به گفتۀ وی، خروج نظامیان کشورش از افغانستان به معنای سلب مسوولیت امریکا نیست. واشنگتن همچنان درگیر دیپلماسی در حمایت از افغانستان و مردم این کشور، توسعه، کمکهای اقتصادی بشردوستانه و حمایت از نیروهای امنیتی افغانستان خواهد بود.