گزارش

دیدبان حقوق بشر: برای خاموش کردن زنان، خشونت و بدرفتاری صورت گرفته است

راه مدنیت: دیدبان حقوق بشر در آخرین گزارش خود با اشاره به شکنجه و بدرفتاری‌های شدید طالبان با زنان افغان، از سازمان ملل خواسته که باید یک سیستم جدید پاسخگویی در مورد نقض و تخلفات حقوق بشری در افغانستان ایجاد شود.

دیدبان حقوق بشر با استناد به گزارش‌های بدرفتاری با زنان (در این گزارش به گفته‌های سه زن استناد شده است) گفته که این زنان «به ناحق با خانواده‌های خود از جمله کودکان کوچک بازداشت شده‌اند. آن‌ها تهدید، ضرب‌وشتم، شرایط خطرناک زندان، انکار روند قانونی، رفتار توهین‌آمیز و سایر سوء‌استفاده‌ها را تجربه کرده‌اند. مسوولان طالبان به بستگان مرد بازداشت‌شده‌ها شوک الکتریکی وارد کرده‌اند.»

هدر بار، از سازمان دیدبان حقوق بشر گفته که «سخت است شجاعت باورنکردنی این زنان و دیگر زنان افغان را که علیه سوء‌استفاده‌های طالبان اعتراض می‌کنند، نادیده بگیریم: «داستان‌های این زنان نشان می‌دهد که چه اندازه با فعالیت‌هایشان در معرض تهدید طالبان قرار گرفته‌اند و برای ساکت کردن آن‌ها چه رفتارهای خشونت‌آمیز انجام شده است.»

بار افزوده: «زنان و دختران افغان با برخی از سخت‌ترین عواقب حکومت طالبان مواجه شده‌اند و مبارزه دشوار را برای حمایت از حقوق اساسی خود در افغانستان رهبری کرده‌اند. متأسفانه درخواست‌های آن‌ها از جامعه بین‌المللی برای ایستادن در کنار آن‌ها پاسخی نیافته است.»

در گزارش آمده که «طالبان به‌طور خودسرانه زنان را طی یک یورش به یک خانۀ امن در کابل در فبروری2022 دستگیر کرده بودند. مقامات طالبان آن‌ها و اعضای خانواده‌شان را برای چندین هفته در وزارت داخله در انتقام ظاهری به‌دلیل مشارکت در برنامه‌ریزی و فعالیت‌های زنان بازداشت کرده بودند.»

دیدبان حقوق بشر در این گزارش از طالبان خواسته که «باید فوری همه کسانی را آزاد کنند که به‌دلیل استفاده از حق آزادی بیان و اعتراض مسالمت‌آمیز بازداشت شده‌اند. آن‌ها باید به حقوق همگان برای تجمع مسالمت‌آمیز و بیان آزاد، از جمله خبرنگارانی که تظاهرات را پوشش می‌دهند، احترام بگذارند. آن‌ها باید به‌تمام بازداشت‌های خودسرانه پایان دهند، از روند قانونی، از جمله متهم کردن سریع مظنونان در بازداشت نزد یک قاضی مستقل و دسترسی فوری به وکیل اطمینان حاصل کنند.»

در این گزارش از دولت‌ها خواسته شده که «باید آن‌ها (طالبان) را تحت فشار قرار دهند تا به تعهدات افغانستان تحت قوانین بین‌المللی از جمله احترام به آزادی بیان و تجمعات، تضمین روند مناسب و جلوگیری از شکنجه و سایر بدرفتاری‌ها عمل کنند.» هم‌چنین دولت‌ها باید مکان‌های اسکان مجدد پناهجویان را برای افغان‌ها افزایش دهند و به اسکان مدافعان حقوق زنان که به‌دلیل فعالیت‌های مداوم در معرض خطر هستند، اولویت بدهند.»

دیدبان حقوق بشر با اشاره به این مساله که دولت‌ها هم‌چنین باید مسیرهای مکمل سخاوت‌مندانه‌ای را برای مهاجرت ایمن، قانونی و منظم ایجاد و حفظ کنند، از سازمان ملل و دولت‌های مربوطه خواسته که «باید تلاش‌های خود را جهت پاسخ‌گویی در موارد نقض حقوق بشر در افغانستان، از جمله حمله به معترضان حقوق زنان، با اقدام‌هایی مانند ایجاد یک مکانیسم جدید پاسخ‌گویی به دستور سازمان ملل برای تحقیق و جمع‌آوری شواهد مربوط به تخلفات پیش ببرند.»

گزارشگر: سیمین کابلی

 

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا