نگرانی از شکنجهٔ یک متخصص برنامههای تلویزیونی در زندان طالبان
راه مدنیت: یک هفته از بازداشت سید رحیم سعیدی؛ تهیهکنندهٔ برنامههای تلویزیونی و سینماگر متخصص از سوی استخبارات گروه طالبان میگذرد، اما دوستان آقای سعیدی از وضعیت او در زندان طالبان نگراناند.
برخی از دوستان و همکاران آقای سعیدی از کابل که نخواستند نامشان به دلایل امنیتی گرفته شود، به روزنامه «راه مدنیت» میگویند آنها به معلوماتی دست یافتهاند که نشان میدهد این کارگردان برنامههای تلویزیونی شدیدا در زندان طالبان شکنجه شده است.
سعیدی، بهعنوان تولیدکننده در تلویزیونهای خصوصی و ملی افغانستان کار کرده و عضو اتحادیه سینماگران افغانستان بوده است.
به گفتهٔ این منابع، طالبان روز یکشنبه ۲۴سرطان، رحیم سعیدی و پسرش وارث سعیدی را از خوشحالخان مینهٔ شهر کابل بازداشت کرده، چشمان آنان را بسته و در یک موتر نظامی با خود بردهاند.
دوستان و همکاران آقای سعیدی میگویند سید رحیم سعیدی که حالا سن زیادی از او گذشته (۶۰ الی ۷۰سالگی) و فعالیت زیادی در بازتاب رنجهای مردم و مشکلات جامعه از طریق ساخت فیلم و برنامههای تلویزیونی داشته، هیچ گونه فعالیت سیاسی مشخصی نداشته است.
دوستان او میافزایند که هرچند پروندهٔ سید رحیم سعیدی قبلا برای انتقال به آلمان پذیرفته شده بوده است، اما چون طبق قانون پناهندگی آلمان دختر و پسر ۱۸ساله یک خانواده نمیتواند مشمول پروندهٔ پناهندگی یک شخص شود، به همین خاطر آقای سعیدی، بودن در کنار خانواده و فرزندانش را ترجیح داده است.
با این حال، تا کنون از سوی نهادهای حامی رسانهها و هنرمندان و سینماگران، اقدامی برای دانستن وضعیت سلامتی و یا رهایی این متخصص رسانه و برنامههای تلویزیونی و همینطور وضعیت خانواده وی انجام نشده است.
بستگان این فیلمساز هم به برخی رسانهها گفتهاند که «طالبان پسر رحیم سعیدی را دو روز پس از بازداشت، دوباره آزاد کردهاند، اما آقای سعیدی هنوز در بند طالبان به سر میبرد و خبری از وضعیت او در دست نیست.»
با آنگه گروه طالبان هنوز از دلایل بازداشت وی چیزی نگفتهاند، اما دستگیری و زندانیشدن سید رحیم سعیدی تنها مورد از توقیفهای استخبارات طالبان نیست؛ بلکه پیش از این هم شمار زیادی از فعالان مدنی، شخصیتهای فرهنگی، متخصصان رسانه، استادان دانشگاه و روزنامهنگاران آزاد به دلایل مختلف بازداشت و زندانی شدهاند.
گفتنی است که منع تعلیم، تحصیل و کار دختران و زنان، وضع محدودیت شدید بر آزادی بیان، رسانهها و … از جملهٔ اقدامات ضد بشری گروه طالبان بهشمار میروند که در آستانهٔ سهسالگی تسلط این گروه بر افغانستان، همچنان ادامه دارد.