گزارش

«چرا سفارت‌های افغانستان را می‌بندند؟»

راه مدنیت: داکتر ملک ستیز در نوشته‌ایی با طرح این سوال که «چرا سفارت‌ها را می‌بندند؟» از سه دلیل برای پاسخ به آن یاد کرده است.
این کارشناس روابط بین‌الملل، در نخست با «سیاسی» دانستن این مساله به این باور است که « افغانستان از چشم سیاست جهانی افتاده است.» بر این اساس، «هر آن‌چیزی که به‌نام افغانستان در سیاست جهانی باقی مانده، وابسته به گذشته آن ا‌ست نه آینده. نگاه جهان غرب به افغانستان در باب بررسی سهم نظامی، اقتصادی و سیاسی آنان، به هر آن‌چه در افغانستان کردند، متمرکز است. بنابراین افغانستان به هزینه‌ای می‌ماند که مصرف آن از جیب جامعه جهانی برون شده است.»

داکتر ستیز دلیل دوم را «استخباراتی» قلمداد کرده است. توضیح آقای ستیز این است که «جای افغانستان را از محافل، مذاکرات و تعاملات بین‌المللی به دهلیزهای مخوف و معامله‌گر استخبارتی منتقل کرده‌اند. چیزی که در محور افغانستان اتفاق می‌افتاد وابسته به سازش‌ها و پردازش‌های خطرناکی‌ست که جایی را برای دیپلوماسی باقی نمی‌گذارد. پس این سفارت‌ها به درد هیچ چیزی نمی‌خورند.»

اما در مورد سوم به «نفاق داخلی» اشاره شده است. به باور این دکترای روابط بین‌الملل، «رهبران و مدیران جمهوریت در مدت سه‌سال، به جای هم‌گرایی تا توانستند به سر و روی هم‌دیگر تاختند. از کرزی، غنی و عبدالله گرفته تا رهبران فراری جهادی، تکنوکرات، «دموکرات»، تنظیمی، قومی، منطقه‌ای و مذهبی و… چنان به جان هم افتادند که هیچ راه و جایی برای هم‌گرایی و دادخواهی آینده افغانستان نگذاشتند. این‌ها نتوانستند از سفارت‌های خودشان که دیپلومات‌های سرگردان در آن مشغول بودند پاسداری کنند.»

وی با بیان سه دلیل بالا تصریح کرده که «حالا شما تصور کنید کدام دولت حاضر است تا فضای دیپلوماتیک‌اش را به چنین گروه متفرق، پریشان و بی‌هدف قرار دهد.»

داکتر ستیز در پایان این نوشته‌ در صفحه فیسبوک‌اش خاطرنشان کرده که «راستش من به عنوان کارشناس روابط بین‌الملل به دیپلومات‌های ما که تا هنوز توانسته‌اند آبروی این سفارت‌ها را حفظ کنند، تحسین می‌فرستم، اما واقعیت تلخ این ا‌ست که رهبران سیاسی و دیپلماتیک دوران جمهوریت به این ماموران و دیپلومات‌های ما خیانت کردند و آنان‌ را به‌سان هزاران سرباز ما که در جبهات نبرد قربانی شدند، در جبهه دیپلوماتیک قربانی کنند.»

واکنش‌ها و تحلیل‌ها در مورد بسته شدن برخی سفارت‌خانه‌های افغانستان در حالی ادامه دارد که به تازگی بریتانیا اعلام کرد که «چون حکومت طالبان کارمندان سفارت افغانستان در لندن را برکنار کرده است، این سفارت‌خانه و امور کنسولی آن تعطیل می‌شود.»

به گفته وزارت خارجه بریتانیا «به حمایت بشردوستانه از افغانستان ادامه می‌دهد، اما «بنا به کنوانسیون وین در روابط دیپلماتیک، افغانستان مسوول ختم وظیفه کارکنان در سفارت‌هایش است.»

پیش از این، وزارت خارجه آلمان نیز گفته بود که «با نمایندگان طالبان در دوحه گفتگو کرده است که از این پس، نمایندگی مونیخ تمامی مسوولیت‌های کنسولی افغان‌ها در آلمان را برعهده بگیرد.»

نوشته‌های مشابه

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا