رولا غنی: خودکفایی اقتصادی زنان، نقش موثری در کاهش خشونت دارد
وزارت زراعت با همکاری وزارت امور زنان و یواسآیدی (USAID) برنامهیی را برای توانمندسازی زنان تحت عنوان «اولین نشست ملی توانمندسازی زنان» در کابل برگزار کرد.
رولا غنی، بانوی اول، روز شنبه در این نشست به نقش زنان در امور کشاورزی اشاره کرد و گفت که زنان در بخش زراعت نقش مهمی را ایفا میکنند.
خانم غنی علاوه کرد که توانمندسازی زنان در عرصههای اقتصادی میتواند در کاهش خشونت علیه زنان نقش موثری ایفا کند.
اسدالله ضمیر، وزیر زراعت و مالداری نیز در این نشست گفت که حمایت زنان باعث کاهش فقر و انکشاف زراعت در کشور میشود. او گفت طی سالهای گذشته فعالیتهای زیادی برای انکشاف زنان صورت گرفته است.
این توصیهها و گفتهها در حالی ایراد میشود که طی سالهای گذشته توجه چندانی به وضعیت زنان زراعتپیشه نشده است و زنان روستایی همانند سابق به صورت سنتی به کارهای خود رسیدگی میکنند.
سیما غوریانی، زن زراعتپیشه از ولایت هرات میگوید که برای زنان روستایی که در ولایتها هستند، برنامههای آموزشی میسر نمیشود.
این خانم زراعتپیشه که چندین سال است در قسمت کشت زعفران در ولایت هرات فعالیت میکند، تاکید دارد که باید پروژههای توسعهیی زنان به افراد مسلکی سپرده شود.
لازم به ذکر است که اکثر پروژههای انکشافی به کسانی سپرده میشود که با منابع دولتی و خارجی دسترسی دارند و با گرفتن پروژه، زنان روستایی مستحق نمیشوند. این روند به صورت نسبی کماکان وجود داشته است.
از سوی دیگر در بسیاری از موارد، زنان زراعتپیشه به دلیل نداشتن ارتباطات و سواد کافی برای عدهیی از پروژهگیران ابزار دست میشوند.
بنا بر گفتههای دلبر نظری، وزیر امور زنان، حدود 70 درصد زنان روستایی کشاورز هستند و در زمینههای تولید خشکبار، پوست، قالینبافی، صنایع دستی و حبوبات فعالیت میکنند.
اما این زنان به نهادهای حمایتی دسترسی ندارند و همواره به عنوان کمکهزینه و نوعی امرار معاش زندگی فعالیت میکنند به گونهیی که قبل از این فعالیت میکردهاند.
فوزیه کوفی، عضو مجلس نمایندگان نیز خاطرنشان کرد که زنان روستایی 70 درصد عواید خانوادهشان را برعهده دارند، اما این عواید به شکل سنتی شکل میگیرد.
خانم کوفی گفت که زنان در روستاها مالکیت زمین ندارند که این روند باعث میشود نقش زنان در تولید نادیده گرفته شود. او میگوید که زنان باید مالک زمین باشند.
لازم به ذکر است که در جامعه سنتی و مردسالار افغانستان، بسیار سخت و نادر است که به زنان حق تصاحب ملک داده شود تا زنان به صورت مستقل فعالیت کنند.
زنانی که در عرصههای کشاورزی و دامداری در کشور فعالیت میکنند، با توجه به امکانات و تحت نظارت مردان صورت میگیرد. این امر باعث شده که همواره تلاشهای زنان نادیده گرفته شود.
علیرضا احمدی/ راه مدنیت
فکر کنم خانم غنی گزارش وزارت صحت عامه را مظالعه نکرده ، زن هایکه در داخل ادارات که همه مردم بادانش دور هم جمع اند مصون نیستند در اطراف چگونه………