تحلیل

حلقۀ‎ مفقود همکاری رسانه‎ها و مردم با نیروهای امنیتی

هفتۀ گذشته رییس‌جمهور در دیدار با مدیران ارشد رسانه‎ها از عدم حمایت رسانه‎ها از دولت و نیروهای امنیتی گلایه کرده است. این دیدار در پی دلجویی و توجیه سخنان رییس‌جمهور غنی صورت گرفته بود که حرف رسانه‎ها را «باد» خوانده و از عدم تأثیرگزاری آنان یاد کرده بود.

حقیقت هرچه باشد و منظور رییس‌جمهور هرچه بوده، این واقعیت را نمی‎توان انکار نمود که هرگاه نیروهای امنیتی دستاوردی داشته‌اند،‌ رسانه‎های زیادی به تقدیر و تمجید آنان پرداخته‌اند. آنچه از این عرصه مورد انتقاد قرار گرفته نیز،‌ بیش‎تر سوء‌مدیریت در سطوح کلان امنیتی بوده است.

اما پرسش این است که نقش رسانه‎ها و مخاطبان آنان (مردم) در تأمین امنیت و ثبات چیست و چگونه محقق می‎شود؟

آنچه در پاسخ این پرسش می‎توان گفت این است شکی نیست که ایجاد بسترهای مشارکت عمومی در تحقق اهداف انضباط اجتماعی و امنیت پایدار ضروری است. مشارکت مردم با نیروهای امنیتی در استقرار امنیت موثر است و همکاری مردم با نیروهای امنیتی نقش بسیار مهمی در حفظ امنیت پایدار اجتماعی دارد؛ زیرا پیش‎گیری از برخی ناهنجاری‎ها در جامعه نیازمند همکاری و همراهی سازمان‌ها و دستگاه‌های مرتبط است.

بنابراین، هماهنگی‎ نهادهای امنیتی و همکاری مردم با این نهادها نقش موثری در تأمین امنیت و پیش‌گیری از جرایم دارد.

از سوی دیگر، رشد رفتارهای مشارکت‌جویانۀ مردم در حوزه امنیت اجتماعی، بسته به جلب اعتماد مردمی و آگاهی‌بخشی به مردم نسبت به عملکرد نیروهای امنیتی دارد. از این رو، با فرهنگ‌سازی، ارایۀ آموزش مناسب و صحیح به اقشار مختلف جامعه پیرامون مسایل مختلف می‌توان به جامعه‌یی امن دست یافت.

در این میان، سهم رسانه‎ها در انعکاس اخبار و اطلاعات نیز در راستای آگاهی‌دهی به مردم نقش به سزایی دارد؛ چرا که رسانه‎های ارتباط جمعی، پل ارتباطی میان مردم و مسوولان اجرایی هستند و در این زمینه وظایف سنگینی نیز برعهده داشته و از جایگاه مهمی برخوردارند.

رسانه‎ها می‎توانند با اطلاع‎رسانی دقیق، سریع و به موقع علاوه بر اعتمادسازی و تنویر افکار عمومی مردم نسبت به نیروهای امنیتی، موجب ایجاد امنیت پایدار و اجتماعی نیز شوند. رسانه‎ها در ایجاد امنیت در جامعه بسیار موثر هستند. بنابراین باید رسانه‎ها به عنوان بازوی توانمند جامعه با پولیس و سایر نیروهای امنیتی، نهایت همکاری را داشته باشند.

در واقع، رسانه‌ها در همه حوزه‌ها نقش تأثیرگذاری دارند؛ اما در حوزه امنیت به جهت این‌که با آبرو، جان مردم و بخش‌های اساسی زندگی مردم در ارتباط است نقش برجسته‎تری دارند و لازم است در این زمینه توجه بیش‎تری صورت گیرد.

اما آنچه این نقش را برجسته می‎سازد، اعتمادسازی و اعتمادزایی از جانب دولت و نهاد اجرایی است. به نظر می‎رسد چنین اعتمادی با روابط و ضیافت‎های مقطعی محقق نخواهد شد،‌ بل باید با ایجاد مدیریت مطلوب در سطوح امنیتی، فعالیت فکری و آموزشی در میان لایه‎های مختلف جامعه و ذهنیت‎سازی مثبت نسبت به نیروهای امنیتی در میان مردم می‎توان چنین پیوندی را ایجاد کرد و خلق نمود.

پس بهتر است حکومت‌ به وضع مدیریتی نیروهای امنیتی سر و سامان داده و از سویی هم با کار مداوم و اجتماعی،‌ شرایط ذهنی را برای حمایت مردم و رسانه‎ها از نیروهای امنیتی فراهم ساخته و فضای همکاری مستمر را به منظور تأمین ثبات پایدار مهیا سازد.

نوشته‌های مشابه

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا