4.1 میلیارد افغانی عواید ادارۀ هوانوردی/ پروازهای افغانستان از لیست سیاه اروپا بیرون خواهد شد
ادارۀ هوانوردی ملکی میگوید که سالانه به طور متوسط حدود 83 هزار پرواز از حریم هوایی کشور میگذرد که به ازای هر پرواز 500 دالر گرفته میشود.
محمدقاسم وفاییزاده، معین پالیسی و پلان اداره هوانوردی ملکی روز دوشنبه در نشستی خبری گفت که از 7 خط پروازی کشور که شرکتهای خارجی از آن میگذرد، سالانه به طور میانگین 83 هزار پرواز صورت میگیرد.
آقای وفاییزاده افزود عوایدی که از طریق ترانزیت هوایی در سال گذشته مالی نصیب کشور شده بیش از 2.1 میلیارد افغانی است.
معین پلان و پالیسی اداره هوانوردی همچنین افزود که این اداره تصمیم دارد سال آینده هزینه عبوری/ترانزیت را تا 700 دالر به ازای هر پرواز بالا ببرد. وفاییزاده گفت که با شرکتهایی که هواپیماهایشان از فضای افغانستان میگذرد نیز صحبت شده است.
در این نشست معین پالیسی و پلان اداره هوانوردی گزارش کارکرد یکساله ادارهاش را نیز ارایه کرد و گفت که در سال مالی گذشته دهها پروژه به بهرهبرداری و یا در حال تکمیل شدن است.
وی گفت که میدان هوایی نیمروز و فراه به بهرهبرداری رسیده و 90 درصد کار میدان هوایی کندز و خوست نیز انجام شده است.
توسعه میدان هوایی کابل و هرات، نصب و 35 رادار در سه ولایت برای کنترول حریم فضایی و فعالسازی ماهواره برای کنترول حریم هوایی از دیگر کارهای این اداره است.
معین اداره هوانوردی ملکی همچنین گفت که در سال آینده تصمیم بر آن است که 7 میدان هوایی در 7 ولایت کشور اعمار گردد و ساختمان هواشناسی میدان هوایی خوست، نیمروز و فراه نیز ساخته شود. علاوه بر این بر اساس گفته وی، مطالعه فنی ساخت چند میدان هوایی دیگر نیز جریان دارد.
اداره هوانوردی ملکی همچنین میگوید که در سال مالی 1395 مبلغ 3.2 میلیارد دالر هدف جمعآوری مالیات تعیین شده بود که عواید بیشتر از هدف تعیینشده به 4.1 میلیارد افغانی رسید.
محمدقاسم وفاییزاده گفت که مقدار عوایدی که اداره هوانوردی در سال مالی 95 جمعآوری کرده است، 15 درصد بیشتر از مبلغ تعیینشده بود.
نارضایتی مردم
اداره هوانوردی کارکرد یکساله خود را خوب توصیف کرد که به بهرهبرداری چندین میدان هوایی و افزایش 15 درصد عواید از عمدهترین کارهای این اداره است، اما این اداره به باور برخی از مسافران نظارت خوبی از شرکتهای هوایی نداشته است.
احمد مسافری است که ماهانه چندین سفر هوایی دارد؛ او از خدماتی که توسط شرکتهایی هوایی خصوصی و دولتی ارایه میشود ناراضی است و اداره هوانوردی را متهم به بیکفایتی میکند.
این شهروند کشور میگوید: در هر سفری که به ولایتهای دیگر انجام میدهد باید 3 تا 4 ساعت زودتر به میدان هوایی برود و بعد از آن هواپیما نیز با تاخیری 1 یا 2 ساعته پرواز میکند. به گفته او، در هر سفر دست کم 5 ساعت باید انتظار بکشد.
احمد همچنین از وضعیت و نوع هواپیماها نیز شکایت کرد و گفت که در موقع پرواز و یا در آسمان از هواپیماها صداهای ناهنجاری برمیخیزد که باعث نگرانی مسافران میشود. او خدمات شرکتهای هوایی داخلی را با شرکتهای هوایی کشورهای همسایه اصلن قابل ملاحظه نمیداند.
معین پلان و پالیسی اداره هوانوردی ملکی نیز ضعیف بودن خدمات شرکتهایی هوایی را پذیرفت و گفت که تلاش میشود این ضعفها برطرف گردد.
وفاییزاده همچنین گفت که جواز کار شرکت هوایی افق شرق را نیز به دلیل معیاری نبودن هواپیماهایش باطل کرده است. بر اساس گفتههای سخنگوی این اداره، یک شرکت دیگر نیز فعالیتش لغو شده، ولی از شرکت نامی برده نشد.
به گفته مسوولان اداره هوانوردی ملکی، 5 شرکت خصوصی داخلی و 10 شرکت خارجی خدمات جابهجایی مسافر را در کشور انجام میدهند.
لازم به ذکر است که کشورهای اروپایی نیز به دلیل معیاری نبودن هواپیماهای کشور، افغانستان را در سال 2010 در لیست سیاه خود قرار داد. از آن سال تاکنون هیچ پروازی به اروپا صورت نگرفته است.
معین اداره هوانوردی اما میگوید این اداره شرایطی که اتحادیه اروپا برای هواپیماهای کشور وضع کرده بود را برآورده کرده و قرار است به زودی هیاتی از اروپا برای رفع لیست سیاه به کابل سفر کند.
علیرضا احمدی/ راه مدنیت