استراتیژی جدید صادرات /کاهش هزینۀ تولید
برخی از وزارتخانههای مرتبط با همکاری اتحادیه اروپا درصدد هستند که “استراتیژی ملی صادرات” را تهیه کنند تا وضعیت صادرات کشور بهتر شود. در حال حاضر بر اساس گفتههای مسوولان نسبت صادرات به واردات-5 به 95 درصد است.
همایون رسا، وزیر تجارت و صنایع، روز (دوشنبه) در نشست مشورهدهی استراتیژی ملی صادرات افغانستان گفت که دولت به توسعه صادرات کشور توجه جدی دارد و به منظور بهبود صادرات کشور اقدامهایی روی دست گرفته است.
آقای رسا افزود دولت توجه جدی به مساله صادرات کشور کرده و صادرات کشور نیز رشد چشمگیری طی دو سال اخیر داشته است.
وزیر تجارت خاطرنشان کرد که با توجه دولت و تشویق سرمایهداران، اکنون نسبت صادرات به واردات، 10 به 90 درصد رسیده است.
در این نشست همچنین سخنرانان اشاره کردند که در شش ماه نخست سال 2016 صادرات نسبت به سال 2015 میلادی 65 درصد افزایش داشته است.
سخنرانان این محفل اظهار خوشبینی میکنند که با تکمیل شدن این استراتیژی، هر ساله میزان صادارت 20 درصد افزایش یابد تا توزان نسبی بین واردات و صادرات به وجود آید.
وزیر تجارت و صنایع هدف از این استراتیژی را آوردن تسهیلات در صادرات کشور عنوان کرد و افزود که این استراتیژی میتواند در تجارت توازن ایجاد کند و مشکلات صادرات در کشور را نیز کاهش دهد.
گفتنی است که مسوده “استراتیژی ملی صادرات” را وزارت تجارت و اتاق تجارت بینالمللی طرح کرده و قرار است طی دو روز آینده با سرمایهداران در این خصوص مشورهگیری شود.
اسدالله ضمیر وزیر زراعت، مالداری و آبیاری نیز در این نشست، از زراعت به عنوان عامل مهم در رشد صادرات کشور یاد کرد و افزود که حکومت در رشد و توسعه زراعت کشور توجه جدی دارد.
آقای ضمیر همچنان افزود که یک سروی بانک جهانی در سال گذشته نشان میدهد که علاقمندی و توجه جوانان به زراعت بیشتر شده است.
این گفتهها در حالی ایراد میشود که مقدار تولید بادام در دایکندی، انار در قندهار و فراه، کچالو در بامیان، انگور و سیب کشور نسبت به سالهای گذشته افزایش چشمگیری داشته است. همچنین کشت زعفران در هرات نیز افزایش یافته است.
بیش از 60 درصد جمعیت کشور را روستاییان تشکیل میدهند که اکثر آنان به کارهای دامپروری و کشاورزی مشغولاند و پشتیبانی دولت میتواند در افزایش اقلام کشاورزی و دامی به صادرات کشور کمک کند.
عتیقالله نصرت؛ رییس هیات عامل اتاق تجارت و صنایع افغانستان، در این نشست اما گفت که دولت به رشد صادرات توجه جدی ندارد.
آقای نصرت به نبود استراتیژی انکشاف صادرات، مشکل دسترسی به قرضه، نبود زیربناها و مکان برای پروسس اموال صادراتی اشاره کرد.
نصرت از نبود و در نظر نگرفتن استندردها برای تصدیق اموال صادراتی به عنوان چالش دیگر فراروی صادرات کشور یاد کرد و افزود که این موضوع اکثر باعث مسترد شدن اموال صادراتی افغانستان از کشورهای اروپایی شدهاست.
او خاطر نشان کرد که صنایع و صادرات ستون فقرات اقتصاد یک جامعه را تشکیل میدهد؛ اما رشد صنایع و صادرات بدون حمایت دولت و بسترسازی مناسب امکانپذیر نیست.
بر اساس گفتههای نصرت؛ کشورهای پیشرفته با فراهمسازی سهولتهای لازم و حمایت همهجانبه از صنعت تولید و صادراتشان تادیات بیلانس خود را در یک وضعیت خوبی قرار داده و محصولاتشان در مارکیتهای بینالمللی از جایگاه خوبی برخوردار میباشند، اما افغانستان با وجود دارا بودن موقعیت خوب جغرافیایی و ترانزیتی در منطقه و با وجود واریز شدن میلیاردها دالر از کمکهای جهانی طی پانزده سال اخیر، هنوز هم در زمره کشورهایی قرار دارد که تادیات بیلانس در وضعیت بسیار بد قرار دارد.
او همچنان استراتیژی ملی انکشاف صادرات را یک اقدام نیک در راستای افزایش صادرات کشور توصیف کرد و افزود که باید 14 سال قبل این اقدام صورت میگرفت تا ما با چنین کسر بیلانس بزرگ مواجه نمیبودیم.
نصرت از دولت خواست که موافقتنامههای تجارتی و ترانزیتی را با کشورهای همسایه و کشورهایی که مارکیتهای بالقوهیی برای محصولات صادراتی ما محسوب میشوند به امضا برساند تا بر اساس این تفاهمنامهها امتیازاتی برای کالاهای صادراتی افغانستان در نظر گرفته شود.
محمد قربان حقجو، معین وزارت تجارت گفت که صادرات افغانستان مشکلات زیاد دارد و پرداختن به تمام مشکلات آن به شکل فعالانه یکی از خواسته و اهدافی است که در عمق استراتیژی ملی صادرات افغانستان قرار دارد.
آقای حقجو اضافه کرد که این استراتیژی تمام موانع بازدارنده رشد اقتصادی متکی به صادرات و تولید را مهار میکند و در کنار آن تسهیلات را برای صادرات به وجود می آورد.
او از دسترسی به برق ارزان، دسترسی به زمین، دسترسی به نیروی کار مسلکی و دسترسی به قرضههای بلندمدت به عنوان نمونهی از تسهیلاتی یاد کرد که در اختیار سرمایهگذاران گذاشته میشود.
حقجو تاکید روی پایین آوردن هزینه تولید در کشور کرد و افزود: این استراتیژی دقیقن در راستای پایین آوردن هزینه تولید کار میکند؛ چون زمانی قیمت ما رقابتی بوده میتواند که هزینه تولید پایین آورده شود.
علیرضا احمدی/ راه مدنیت