خبر

حدود 650 تُن مواد مخدر در سال 95 کشف‌وضبط شده است

معینیت مبارزه با مواد مخدر وزارت امور داخله اعلام کرد که در سال 1395 خورشیدی، 649.461 تُن مواد مخدر، کیمیایی و مشروب الکولی را کشف‌وضبط کرده است.

بازمحمد احمدی، معین مبارزه با مواد مخدر وزارت امور داخله، روز سه‌شنبه در نشستی خبری در کابل ضمن ارایۀ این آمار گفت: مقدار کشف پولیس مبارزه با مواد مخدر 108 درصد نسبت به سال 1394 افزایش داشته است. در سال 94 بیش از 311 تن انواع مواد کشف‌وضبط شده بود.

وی افزود: دراین‌سال، 2683 تن قاچاق‌بر نیز دستگیر و به مقام‌های عدلی‌وقضایی سپرده شده‌اند و از نزد آنان 457 عراده وسیلۀ نقلیه، 246 میل سلاح و 436 پایه موبایل و مخابره را نیز ضبط شده است. در بین دستگیرشدگان، 20 موظف پولیس، 17 موظف ارتش نیز وجود داشتند. علاوه‌براین، پولیس 8 تبعۀ خارجی که دو تن آنان پاکستانی و 6 تن دیگرشان ایرانی هستند را دستگیر کرده است.

به گفتۀ وی، در سال گذشته میزان تخریب کارخانه‌های تولید هیرویین نیز 746 درصد افزایش را نسبت به سال 94 داشته است. در این سال 121 باب کارخانه تولید هیرویین در سراسر کشور تخریب شده است.

وی همچنین می‌گوید که در سال گذشته 15 قاچاق‌بر بین‌المللی نیز دستگیر شده است. به گفته وی، سالانه 10 قاچاق‌بر بین‌المللی در فهرست سیاه سازمان ملل قرار می‌گیرد.

آمار کشف‌وضبط انواع مواد مخدر، در حالی که از سوی معینیت مبارزه با مواد مخدر منتشر می‌شود که تعداد معتادان در کشور و مقدار کشت کوکنار افزایش چشم‌گیری داشته است.

ولایت هلمند، فراه و ارزگان از جمله ولایت‌هایی است که بیشترین کشت مواد مخدر را با وجود پولیس و نیروی مسلح داشته است.

معین مبارزه با مواد مخدر می‌گوید که محو کشت کوکنار وظیفۀ این اداره نیست، تنها این اداره با قاچاق مواد مخدر مبارزه می‌کند.

اما برخی از کارشناسان این پالیسی را نادرست و ناکارآمد می‌دانند و می‌گویند که اگر اراده‌یی برای مبارزه با مواد مخدر وجود دارد، باید مانع کشت مواد مخدر در کشور شوند.

بازمحمد احمدی اما می‌گوید: کوکنار بیشتر در مناطقی کشت می‌شود که به صورت غیرمستقیم تحت کنترول شورشیان طالب است. او در مورد اینکه مناطق تحت کنترول غیرمستقیم طالبان کجاست تشریح نکرد، اما به گفتۀ برخی از باشندگان در ولایت هلمند در نزدیکی پاسگاه‌های پولیس و ارتش مزارع وسیع کوکنار وجود دارد.

جناب معین می‌گوید که شورای امنیت ملی، طرحی را روی دست گرفته است که طی سال جاری چند ولایت کشت مواد مخدر در آن به صفر برسد.

او خاطر نشان کرد که ممکن نیست کشت کوکنار در ولایت‌های هلمند، ارزگان و فراه در سال جاری خورشیدی به دلیل وجود شورشیان محو شود.

قاچاق از طریق شکم

معینیت مبارزه با مواد مخدر همچنین می‌گوید: در سال گذشته خورشیدی 149 رشته عملیات در میدان‌هوایی کابل صورت گرفت و 185 قاچاق‌بر نیز دستگیر شدند.

آقای احمدی در نشست خبری امروز که دست‌آوردهای سال 95 این معینیت را ارایه می‌کرد، گفت: 90 درصد این قاچاق‌بران می‌خواستند از طریق شکم (بطن) مواد مخدر را به خارج از کشور انتقال دهند.

به گفته وی، قاچاق‌بران تصمیم داشتند این موادها را به کشورهای هند و امارات‌متحده‌عربی ببرند که توسط نیروی پولیس دستگیر شدند. او می‌گوید که دستگیری این افراد بسیار سخت است و باید از نظر روانی قاچاق‌بر را شناسایی کنیم.

هرچند پولیس کابل موفق شده است که در سال گذشته 185 قاچاق‌بر را دستگیر کند، اما تعدادی از این قاچاق‌بران از دید پولیس عبور و محموله خود را به خارج از کشور انتقال داده‌اند.

در آخرین مورد حدود دو ماه پیش، فردی که حدود 85 گرم هیرویین را به هند انتقال داده بود، یکی از بسته‌ها قبل از خارج‌شدن از شکمش پاره شده و فرد قاچاق‌بر را روانه شفاخانه کرده بود.

پولیس هند در شفاخانه به این موضوع پی برده و وی را دستگیر کرده بود.

گفتنی است که براساس گزارش‌های منتشرشده، بیش از 90 درصد مواد مخدر جهان در افغانستان تولید می‌شود.

معینیت مبارزه با مواد مخدر نیز می‌گوید که ارزش مواد مخدر تولیدشده در افغانستان حدود 342 میلیون دالر است که اگر به خارج انتقال داده شود این رقم به 3 میلیارد دالر می‌رسد.

وی قاچاق مواد مخدر را به‌عنوان مهم‌ترین منبع درآمد تروریسم عنوان کرد. پیش از این نیز سرور دانش معاون ریاست‌جمهوری، در نشستی که سران سازمان ملل در امور افغانستان و برخی از کشورهای همکار در امر مبارزه با مواد مخدر حضور داشتند گفته بود.

اما تاکنون به صورت درست و مشخص با کشت و قاچاق مواد مخدر مبارزه نشده است.

علی‌رضا احمدی/ راه مدنیت

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا