400 بستر و قول اردوی شاهین؛ رویدادهای پیچیده
امروز یکشنبه ۳ ثور، بر اساس حکم رییسجمهوری عزای ملی اعلام گردید. این حکم رییسجمهور پس از آن صادر شد که وی برای بررسی حادثۀ قول اردوی ۲۰۹ شاهین به بلخ سفر کرد.
روز جمعه چند جنگجوی گروه طالبان بر قول اردوی ۲۰۹ شاهین در شمال افغانستان حمله کردند. اطلاعات جدید نشان میدهند در این حمله دست کم ۱۴۰ سرباز و افسر ارتش ملی جان باختهاند.
طالبان مسوولیت این حمله را بهدوش گرفته است. جنگجویان این گروه با استفاده دو رنجر نیروهای امنیتی خود را به نزدیکی قول اردوی ۲۰۹ شاهین رسانده و حین نماز جمعه بر مسجد این پایگاه نظامی یورش برده و به درگیری و قتل سربازان و افسران نظامی پرداختند. نظر به اطلاعات رسیده این حمله توسط ده عضو گروه طالبان انجام شده است.
حدود یکماه پیش، حملهیی مشابه به بزرگترین شفاخانۀ نظامی کشور یعنی ۴۰۰ بستر داوود خان صورت گرفت که در آن حمله نیز بیش از ۵۰ تن جان باخته و حدود ۱۰۰ تن دیگر جراحت برداشتند، اما کمیسیون موظف هنوز نمیداند به مردم چه پاسخی بدهد! این بار نیز کمیسیونی موظف خواهد شد تا قضیه را پیگیری کند.
این دو حادثۀ اخیر واقعن پیچیده به نظر میرسد. با توجه به اینکه در هر دو مورد از وسایط دولتی استفاده شده و پلان رسیدن به محل قبلن ارزیابی و بررسی شده، این بیانگر وجود شبکۀ نامریی وسیع در ادارههای امنیتی کشور با حمایتهای استخباراتی جدی و مالی بزرگ میباشد.
هرچند مسوولیت حادثۀ ۴۰۰ بستر را داعش به عهده گرفته بود و حادثۀ قول اردوی ۲۰۹ شاهین را طالبان، ولی احتمال نمیرود اجرایی کردن چنین حملهها، صرف از آدرس گروههایی چون طالبان و داعش باشد.
رابطۀ معناداری میان حوادث اخیر در کشور از فاجعه ۴۰۰ بستر تا تراژدی قول اردوی ۲۰۹ شاهین و بزرگترین حملۀ هوایی غیراتمی در اچین ننگرهار دیده میشود.
طی یکسال اخیر روسیه نیز وارد قضیه افغانستان شده است. از آن طرف هم که به همه هویداست گروههای تروریستی در افغانستان پروژهاییاند که بیش از اینکه هدف محلی داشته باشند، اهداف منطقهیی در آنها گره خورده است.
حالا نگرانی از این است که مبادا سه حادثۀ اخیر در کشور در تلاقی منافع غرب و شرق رقم نخورده باشد، زیرا در آن صورت دولت افغانستان به هیچ صورت، قدرتمندتر از دولتهای عراق و سوریه نیست که بتواند فاجعۀ احتمالی انسانیی را که در راه است، پیشگیری کند.
نویسنده: کنشکا رزمنده