ادامۀ اعتراض در برابر یک «مصلحت غیرقانونی»
صدها تن از والدین شاگردان مکاتب افغانترک بار دیگر در همایشی، پشتیبانی خود را از مکاتب افغانترک اعلام کردند و از دولت خواستند که اقدام غیر قانونی نکند.
عبدالشکور دادرس، منشی کمیته حمایت از مکاتب افغانترک، روز چهارشنبه در نشستی که به منظور حمایت از مکاتب افغانترک در کابل دایر شده بود، گفت که انتقال مکاتب افغانترک به سازمان وقف ترکیه، غیر قانونی است.
آقای دادرس گفت که مکاتب افغانترک بر اساس «قانون تاسیس موسسههای خصوصی» ایجاد شده و هیچ دولت و فردی قادر به انتقال این مکاتب نیست.
او گفت که من و شخص رییس جمهور هر دو شهروند هستیم اما بر اساس قانون او اکنون رییس جمهوری است و در ادامه خطاب به رییس جمهوری گفت که پا از قانون فراتر نگذارد و به قوانین کشور احترام بگذارد.
این عضو کمیته حمایت از مکاتب افغانترک، اضافه کرد که درخواست دولت ترکیه نیز مداخله در امور کشوری است و از سوی دیگر یک اقدام فراقانونی. او از دولت ترکیه خواست که همانند برخی دیگر از کشورهای همسایه در امور کشوری دخالت نکند.
دولت ترکیه حدود یک سال پیش، بعد از کودتای نافرجام کشورش، مکاتب افغانترک را مرتبط به سازمان تروریستی دانست و خواهان واگذاری آن به سازمان وقف ترکیه شد.
کبیر رنجبر، عضو انجمن حقوقدانان دموکرات افغانستان نیز به روزنامه راه مدنیت گفت که مکتبهای افغانترک توسط هفت تن (سه ترک تبار و چهار افغان) بر اساس قانون تاسیس موسسههای خصوصی ایجاد شده و واگذاری آن به فرد یا کشور دیگر غیر قانونی است.
آقای رنجبر اضافه کرد در صورتی دولت میتواند امتیاز این مکاتب را از موسسان آن بگیرد که علیه آن، اسناد کافی مبنی بر تروریستپروری مکتبهای مذکور وجود داشته باشد.
دولت اما پیش از این به مقامهای دولت ترکیه وعده داده بود که شرایط واگذاری مکاتب افغانترک به سازمان وقف ترکیه را مهیا میکند.
رییس انجمن حقوقدانان دموکرات اما میگوید که این کار دولت غیر قانونی است و خانوادههای شاگردان مکتبهای افغانترک اجازه این کار را نمیدهند.
به باور وی، دولت میخواهد بر اساس یک مصلحت، کار غیر قانونی کند.
صدیقالله توحیدی از والدین شاگردان افغانترک که در این نشست سخنرانی میکرد، گفت که تا زمانی دولت افغانستان و ترکیه سند معتبر مبنی بر تروریستپروری این مکاتب ارایه نکند، ما از خواستهای قانونی خود عقبنشینی نمیکنیم.
آقای توحیدی اضافه کرد که دولت و بهخصوص شورای امنیت نیز باید بر اساس قانون رفتار کند؛ چون ما هیچ گونه رفتار غیر قانونی را نمیپذیریم.
گفتنی است که در حال حاضر حدود 8 هزار شاگرد در مکاتب افغانترک مشغول به تحصیل هستند که با چالشهای فرارو دچار مشکلات روحی شدهاند.
فرهاد از شاگردان این مکتب میگوید: با مطرح شدن واگذاری مکتب افغانترک، نصف هوش و حواسمان به آیندهمان رفته است که چه خواهد شد.
او اضافه میکند: با این شرایط، اکثر شاگردان افغانترک که از نظر علمی در کشور یکهتاز هستند افت خواهند کرد و دیگر قادر به کسب افتخار نخواهند شد.
لازم به ذکر است که مکاتب افغانترک طی سالهای گذشته موفق شده است در المپیادهای بینالمللی بیش از 700 مدال در رشتههای گوناگون ساینسی بگیرد.
بر اساس آمارها، تا کنون از مکتبهای افغانترک ۶۰ هزار دانشآموز، آموزش دیدهاند و این مکتبها در شهرهای کابل، مزار شریف، هرات و کندهار فعالیت میکنند.
والدین شاگردان مکاتب افغانترک با تشکیل کمیتهیی در اعتراض به این اتهام دولت ترکیه تاکنون چندین همایش برگزار کردهاند و خواهان ادامه روند کاری این مکتبها شدهاند.
علیرضا احمدی / راه مدنیت