مانعتراشی در برابر هویت ملی
خوشبختانه نشانههایی دیده میشود که حکایت از آغاز روند توزیع تذکره الکترونیکی دارد. پس از سالها انتظار و بحث و جدال سخت در باره موضوع درج هویت قومی و واژه افغان در این تذکره، گفته میشود که بهرغم دشواری بسیار، قرار است این سند مهم ملی به دسترس مردم قرار گرفته و اولین گام اساسی در راستای توسعه افغانستان برداشته شود.
در باب اهمیت تذکره الکترونیکی همینقدر باید گفت که اگر این فرایند با کمال موفقیت به انجام برسد، نخست میزان نفوس افغانستان معلوم میشود که چه تعداد جمعیت در این جغرافیا زندگی میکند و دوم، میزان نفوس اقوام نیز معلوم میشود که فلان قوم دارای چه مقدار نفوس است و مهمتر از همه نرخ زاد و ولد و مرگومیر نیز قابل سنجش میشود که همه این ارقام از نیازهای اساسی و حیاتی توسعه پنداشته میشود.
تا حالا هرگونه اقدامی که بهمنظور توسعه در عرصههای مختلف صورت گرفته است متاسفانه در خلای آمار و ارقام دقیق نفوذ کشور بوده که به همین دلیل، برایند تلاشهای معطوف به توسعه در بسیاری زمینهها ناکام و نافرجام تعبیر گردیده است.
در جهان معاصر و در اوج صنعت ارتباطات و ماشینیشدن فرایند محاسبات، افغانستان شاید تنها کشوری باشد که در محاسبات معطوف به فرایند توسعه از آمار و ارقام احتمالی نفوس استفاده میکند و نمیداند که نرخ مرگومیر و زاد و ولد در این کشور چند است! در فقدان آمار و ارقام نه تنها در این دو زمینه حیاتی؛ بل در سایر زمینهها، هرگونه تلاش و برنامهسازی و برنامهریزی در راستای توسعه شباهت به رهاکردن تیر در تاریکی خواهد داشت که امکان بههدف نشستن آن غیر ممکن به نظر میرسد.
فراتر از اینها توزیع تذکره الکترونیکی در زمینه تامین امنیت و شناسایی عاملان جرم نیز میتواند مفید و موثر باشد و امکان مبارزه با جرایم را تسهیلکرده و به کاهش جرایم کمک کند. در بحث انتخابات امکان کاهش تقلب در فرایند انتخابات و تسهیل این پروسه یکی دیگر از ممیزات اساسی تذکره الکترونیک میباشد.
هرچند در انتخابات پیشرو شاید تذکره الکترونیک به آن پیمانه توزیع نشود که همه واجدان شرایط رای دهی را پوشش دهد اما بدون شک پروسه انتخابات بعدی و بعدی با دشوارهای کمتر و با میزان اعمال تقلب کمتر به ثمر خواهد نشست که باز هم اقدام موثر در راستای توسعه هرچند کند در این کشور خواهد بود.
با توجه به همین نیازهای اساسی که به آن اشاره رفت، به دور از هرگونه علایق و احساسات تباری و قومی، حکم عقل سلیم همین است که تذکره الکترونیک باید توزیع شود و هرگونه مانعتراشی در برابر آغاز این پروسه، مانعسازی در برابر فرایند توسعه و تامین امنیت در این کشور خواهد بود.
ما چه بخواهیم و چه نخواهیم هویت ملی و کشوری ما افغان رقم خورده است اما در کنار این واقعیت به رسمیت شناختن تکثر قومی و فرهنگی در این کشور امکانات بهتر و بیشتری را برای تحقق اهداف معطوف به توسعه متوازن و اساسی در این کشور فراهم میکند.
افغانستان سرزمین اقوام و فرهنگهای مختلف است که این خصوصیت به عنوان شاخصه ارزشمند برای توسعه شمرده میشود. اما واقعیت این است که نیاز مبرم افغانستان و مردم افغانستان به تذکره تابعیت الکترونیک است و همانگونه که اشاره رفت توزیع این تذکره میتواند گرههای بسیاری از از مشکلات و معضلات معاصر ما را باز کند.
پس با توجه به این واقعیت هرگونه موانعتراشی و سنگاندازی در مسیر تحقق این پروسه در واقع مخالف با عقل سلیم و منافع ملی افغانستان تعبیر میشود. از اینرو هر تلاشی که در راستای توزیع این سند مهم ملی صورت میگیرد ارجمند دانسته میشود و باید حمایت شود.