خبر

مبارزه با فساد در اولویت افغانستان

سرور دانش، معاون دوم ریاست جمهوری کشور در سفرش به‌فرانسه در کنفرانس بین‌المللی شفافیت و مبارزه با فساد اداری، مبارزه با فساد اداری را در صدر اولویت‌های دولت افغانستان تعریف کرد.

معاون رییس‌جمهور گفت که افغانستان در مبارزه با فساد اداری اراده قاطع دارد و این امر در صدر اجندای ملی ما قرار دارد.

حکومت‌داری خوب

حکومت‌داری خوب بحث دیگری بود که آقای دانش در باره آن گفت: «حکومت وحدت ملی در دو سال اخیر، در زمینه حکومتداری خوب و مبارزه با فساد، به‌خصوص در بخش مدیریت منابع مالی و عایداتی و ایجاد شفافیت، اصلاحات عدلی و قضایی، اصلاحات اداری و خدمات ملکی و مبارزه با فساد اداری گام‌های استواری برداشته است.»

دانش با اشاره به‌کمیسیون تدارکات ملی گفت به‌منظور تامین شفافیت در تدارکات دولتی، کمیسیون تدارکات ملی تحت ریاست رییس جمهور ایجاد شده که در این خصوص تاکنون شفافیت لازم تامین شده است.

معاون رییس‌جمهور از روند دقیق ثبت دارایی مقام‌های عالی‌رتبه دولتی، تشکیل شورای عالی حاکمیت قانون و مبارزه با فساد اداری و تهیه استراتژی ملی مبارزه با فساد گفت: «مرکز عدلی و قضایی مبارزه علیه فساد اداری» تاسیس شده که به‌عنوان یک مرکز مستقل، متهمان را مورد پیگرد قضایی قرار می‌دهد و در مدت یک‌سال گذشته صدها قضیه اتهام به‌فساد مقامات دولتی در این مرکز رسیدگی شده است و یا هم اکنون تحت بررسی است.

جامعه مدنی و رسانه‌ها

معاون دوم رییس‌جمهور هم چنین به‌ایجاد میکانیزم‌هایی جهت رشد نهادهای مدنی، آزادی بیان و رسانه‌های مستقل و تسهیل در روند نظارت آن‌ها از عملکر دولت اشاره کرد و گفت که علاوه بر تدوین و تصویب قانون دسترسی به‌اطلاعات و تشکیل کمیسیون دسترسی به‌اطلاعات، حکومت زمینه اشتراک نهادهای رسانه‌یی در تصمیم‌گیری‌های دولتی را با ایجاد کمیته مشترک میان رسانه‌ها و حکومت، تحت ریاست معاونت دوم ریاست جمهوری نیز فراهم کرده است.

مبارزه با فساد

دانش در بیانیه‌یی که در کنفرانس بین المللی شفافیت و مبارزه با فساد اداری در پاریس، با تاکید بر قاطعیت حکومت وحدت ملی بر مبارزه علیه فساد گسترده در سطوح مختلف در کشور گفت که حکومت وحدت ملی در افغانستان در دو سال اخیر، در زمینه حکومتداری خوب و مبارزه با فساد، گام های استواری برداشته و به‌دستاوردهای مهمی چون مدیریت منابع مالی و عایداتی و ایجاد شفافیت، اصلاحات عدلی و قضایی، اصلاحات اداری و خدمات ملکی و مبارزه با فساد اداری دست یافته است.

دانش خواهان همکاری‌های جامعه جهانی در اولویت‌های حکومت ملی شده تاکید کرد که ما هر چند هنوز هم در مسیر شفافیت و مبارزه با فساد با چالش‌های زیادی مواجه هستیم و در برخی از موارد در تطبیق پلان‌ها با موانعی رو‌به‌رو هستیم، ولی با توجه به‌اجراآتی که صورت گرفته و فهرستی از آن را یادآوری کردیم، امیدواریم که در سال‌های نزدیک آینده، نتایج ملموس آن را شاهد باشیم، ولی از آنجاکه در وضعیت فعلی افغانستان، جامعه بین المللی نه تنها در مسائل سیاسی و امنیتی بل در همه عرصه‌های حکومتداری، کمک‌های مالی و سایر فعالیت‌های اقتصادی هم همکار ما هستند و هم حتا در برخی از تصمیم گیری‌ها و چالش‌های مهم، شریک ما و دخیل در قضایا هستند، انتظار داریم همه دولت‌ها و سازمان‌های بین المللی در عرصه شفافیت و مبارزه با فساد با ما همکاری همه جانبه کنند.

همکاری OECD

وی از سازمان همکاری‌های اقتصادی و توسعه (OECD) درخواست کرد که حد اقل در دو عرصه با ما به‌طور همه‌جانبه همکاری کند.

وی اضافه کرد که در دو مورد همکاری‌های سازمان همکاری‌های اقتصادی و توسعه برای دولت افغانستان حایز اهمیت است: «یکی در مورد تبادل تجربیات و کمک‌های تخنیکی و مشورتی در مورد مبارزه با فساد و ایجاد شفافیت در امور مالی و اداری و دوم همکاری در زمینه‌های اقتصادی و جلب سرمایه گذاری‌ها و فراهم‌شدن زمینه رقابت آزاد و عادلانه در فعالیت‌های تجارتی و اقتصادی.»

سرمایه گذاری در افغانستان

دانش بر اهمیت جیوپولیتیکی و جیواستراتیژیکی افغانستان تاکید کرده علاوه کرد که از نگاه اقتصادی در مورد منابع طبیعی و سرمایه‌گذاری برای اکتشاف و استخراج از یک ظرفیت کم‌نظیری برخوردار است و از جهت دیگر هم‌اکنون به‌تدریج به‌یک چهارراه ترانزیت و تجارت در منطقه تبدیل می‌شود و به‌خصوص در دادوستد تجارتی بین آسیای میانه و آسیای جنوبی نقش بی‌بدیلی دارد که آغاز کار پروژه منطقه‌یی مهم انرژی (تاپی) بین چهار کشور و پروژه انتقال انرژی برق کاسا یک‌هزار و همچنین ایجاد زیربناهای ترانسپورتی برای اتصال منطقه‌يی نشان دهنده این نقش است.

رضایت جامعه جهانی

سرور دانش در حاشیه این نشست با آنجل گوریا؛ سکرتر جنرال سازمان همکاری‌های اقتصادی و توسعه (OECD) دیدار و در مورد نحوه همکاری‌های این سازمان با افغانستان گفتگو کرد.

وی در این دیدارش افزود: «افغانستان نزدیک به‌چهل سال است که در حالت جنگی به‌سر می‌برد و اکنون نیز در خط مقدم جنگ با تروریزم است و در وضعیت جنگی بدون‌شک پدیده‌یی چون فساد هم وجود خواهد داشت، اما مهم مبارزه با فساد است که خوشبختانه دولت افغانستان امروز توانسته رضایت جامعه جهانی را جلب کند.»

در این دیدار آقای آنجل گوریا سکرتر جنرال OECD ضمن قدردانی از اشتراک افغانستان در سطح عالی در کنفرانس شفافیت و مبارزه با فساد گفت که در آینده نزدیک یک کنفرانس دیگر به‌منظور نهایی‌سازی استراتژی مبارزه با فساد در پاریس برگزار خواهد شد که از هم‌اکنون از افغانستان دعوت می کنیم که در آن نیز نقش گرفته و اشتراک کند.

سکرتر جنرال سازمان همکاری‌های اقتصادی و توسعه هم‌چنین اعلان آمادگی کرد که تلاش می‌کند تا افغانستان به‌عضویت نهادهای فرعی این سازمان در آید و از حمایت‌ها و همکاری‌های این سازمان مستفید شود.

او پیشنهاد کرد که در این راستا یک تیم کاری مشترک میان افغانستان و سازمان همکاری‌های اقتصادی و توسعه تشکیل شود تا اولویت‌های کاری و نحوه همکاری‌ها را تشخیص دهد.

آنجل گوریا افزود که میکانیزم مطالعه چند‌بعدی کشورها که هم‌اکنون در سازمان وجود دارد یک چارچوب مناسب برای آغاز این همکاری‌هاست و افغانستان می‌تواند با استفاده از این میکانیزم همکار نزدیک با OECD باشد.

خلاهایی در قانون اساسی

همچنین در حاشیه این کنفرانس استاد دانش با لوران فابیوس؛ رییس شورای قانون اساسی فرانسه نیز دیدار و گفتگویی داشت.

دانش در دیدارش با رییس شورای قانون اساسی فرانسه اذعان داشت که از تدوین، تصویب و تطبیق قانون اساسی جدید افغانستان 14‌سال می‌گذرد، اما در عمل و در عرصه تجربه آن ما به‌این نتیجه رسیده‌ایم که در بخش‌های مختلف آن از جمله مواد مربوط به‌انتخابات و تفسیر مواد قانون اساسی هنوز خلاها و ابهاماتی وجود دارد.

وی در عرصه‌های مهم حقوقی و قانونی به‌خصوص تعدیل قانون اساسی افغانستان خواهان همکاری شورای قانون اساسی و شورای دولت فرانسه شده و ابراز امیدواری کرد که این کشور به‌دلیل سابقه درخشان در عرصه قانون‌گذاری، افغانستان را یاری رساند.

این در حالی‌ست که اشتراک فعال نمایندگان حکومت وحدت ملی در کنفرانس‌های بین‌المللی، مبارزه با فساد اداری حکومت وحدت ملی  توانسته است اعتماد از میان رفته دونرهای مهم بین المللی نسبت به‌افغانستان را تا حدودی تقویت کرده و روابط افغانستان با جامعه جهانی وارد مرحله جدید و قابل  اعتماد کند.

روزنامه راه مدنیت/ سید امین بهراد

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا