همایش بزرگ دموکراسی؛ کمیسیون شکایات انتخاباتی چی خواهد کرد؟
انتخابات 28 میزان با همۀ چالشهای پیشبینیشده، همراه با نواقصی برگزار شد، اما روی همرفته برگزار شد و نفس برگزاری انتخابات در شرایط دشوار امنیتی موجود، خود غنیمت بزرگی است.
بیش از سه سال از پایان دوره کاری مجلس شانزدهم گذشته بود، هرچند سه سال گذشته را مجلس با یک فرمان تقنینی رییسجمهور به سر کرد، اما مشروعیت و اقتدار لازم را دیگر نداشت. برگزاری انتخابات پارلمانی نه تنها بستر مشروعیت قوه مقننه که در واقع در شرایط موجود محک مشروعیت نظام سیاسی کشور است.
انتخابات 28 میزان با همه تهدیدهای امنیتی در 32 ولایت کشور با موفقیت برگزار شد، تنها برگزاری انتخابات در ولایتهای غزنی و قندهار به سبب مشکلات امنیتی به فرصت بعدی موکول شد.
هرچند مشکلات تخنیکی که در جریان روز انتخابات بروز کرد، سبب کندی روند و موجب آزار و اذیت مضاف رایدهندگان شد اما باهمه مشکلات؛ همه کسانی که خواهان استعمال حق شهروندیشان بودند فرصت پیدا کردند که به پای صندوقهای رای بروند.
حضور پر شور و مسوولانۀ شهروندان بهخصوص شهروندان پایتختنشین قابل تحسین بود، هزاران تن در روز اول انتخابات فرصت استعمال رای خود را بهدست نیاوردند و برای روز دوم ساعتها در صفهای طولانی انتظار کشیدند. با همه تهدیدهای بلند امنیتی این حضور پررنگ حماسهآفرین بود.
اما کمیسیون انتخابات عدم کارایی دستگاههای بایومتریک، دیر باز شدن برخی از محلات و سایتهای انتخاباتی، ضعیف عمل کردن کارمندان انتخاباتی و کندی جریان رایدهی را باید به مردم توضیح دهد. روی همرفته تمدید برخی از سایتهای انتخاباتی برای روز دوم تا حدودی کمکاری کارمندان کمیسیون انتخابات را جبران کرد.
برخی از گزارشهای ناظران انتخاباتی و خبرنگاران میرسانند که در بعضی از سایتهای انتخاباتی تقلب انتخاباتی به صورت گسترده انجام شده است. اکثر این تقلبهای انتخاباتی از آدرسهای زر و زور انجام گرفتهاند.
باقی ماندن مواد حساس انتخاباتی در سایتهای انتخاباتی بیش از 24 ساعت و نفوذ برخی از نامزدان پولدار و تفنگدار سایه سنگینی بر انتخابات افگنده است.
این درحالیست که حضور ناظران بیطرف نهادهای انتخاباتی و بینالمللی به شدت کمرنگ بود و از مراقبتهای جدی نهادهای رسمی انتخاباتی بر روند انتخابات خبری نبود، اما تا حدودی تقلبهای انجامشده از سوی افراد مشخص، توسط ناظران سایر نامزدان مستندسازی شده است.
حال که قرار نیست نتایج انتخابات به این زودی اعلام گردد، کمیسیون شکایات انتخاباتی دست کم یک ماه وقت در اختیار دارد تا به همه موارد تقلبهای انتخاباتی رسیدگی نماید.
انتخاباتی که بیش از 25 نفر قربانی داشت و میلیونها شهروند جانهای خود را به خطر انداخته به پای صندوقهای رای رفتند، کمیسیون شکایات انتخاباتی مسوولیت دارد که به تخلفات انتخاباتی رسیدگی لازم نماید.
مردم افغانستان مسوولیت خود را انجام دادند، همه تهدیدهای نا امنی را به جان خریدند و آرایشان را استعمال کردند. ساعتها انتظار کشیدن در صفهای طولانی و در موارد همکاری با کارمندان کمیسیون انتخاباتی، نهایت ادای مسوولیت شهروندی را میرساند که از سوی مردم صورت گرفت.
اکنون مردم انتظار دارند که نتایج انتخابات را عادلانه و شفاف ببینند و کمیسیون شکایات انتخاباتی باید بدون هر نوع ملاحظهیی سیاسی، تباری و سمتی به تخلفات انتخاباتی رسیدگی لازم نماید.
کفران نعمت است که کمیسیونهای انتخاباتی از کنار همه تلاشها و ریسکهای شهروندان شریف افغانستان با بیاعتنایی بگذرند و اجازه دهند متقلبان به خانه ملت راه یابند.
مردم افغانستان کمر همت بستند تا انتخابات 28 میزان با همه مشکلات که داشت برگزار گردد و دست کم نمایش انتخاباتی که انجام شد خود یک دستآورد بزرگ برای نظام سیاسی کشور است. بنابراین انتظار دارند که کمیسیونهای انتخاباتی و بهویژه کمیسیون شکایات انتخابات به تقلبهای انتخاباتی رسیدگی کافی نماید.
چراکه ما در آینده نه چندان دور انتخابات ریاست جمهوری را پیش رو داریم و اعتماد مردم را باید نگه داشت. در غیر این صورت، بیکفایتی نهادهای مسوول باعث خواهد شد که مردم در انتخابات ریاست جمهوری اعتماد خود را از دست دهند و بار دیگر با این نمایش بزرگ دموکراسی، به پای صندوقهای رای نروند.
روزنامه راه مدنیت/ سرمقاله