خبر

حمدالله محب: کم‌رنگی روابط با امریکا سر دیپلماسی امنیتی کابل تاثیر دارد

راه مدنیت: حمدالله محب، مشاور امنیت ملی رییس‌جمهور غنی می‌گوید نگرانی دولت افغانستان در مورد مذاکرات صلح امریکا و گروه طالبان «تا اندازه‌یی رفع شده» و در حال حاضر امریکا معلومات مربوط به این مذاکرات را با دولت افغانستان در میان می‌گذارد.

آقای محب سه ماه پیش در سفرش به امریکا مذاکرات واشنگتن به رهبری زلمی خلیلزاد با گروه طالبان در دوحه قطر را غیر شفاف خواند.

آقای محب گفته بود که زلمی خلیلزاد در پی ایجاد حکومت موقت است تا خود در راس آن قرار گیرد و به همین دلیل در مورد مذاکرات با طالبان با حکومت افغانستان مشورت نمی‌کند.

این اظهارات او باعث شد که دیوید هیل، معاون وزیر خارجه امریکا در دیدار با آقای محب، اظهارات او را رد کرد و گفت حمله به زلمی خلیلزاد، حمله به وزارت خارجه امریکاست.

حالا آقای محب در نخستین مصاحبه‌ پس از اظهارات جنجالی‌اش در مورد نقش زلمی خلیلزاد و مذاکرات این کشور با گروه طالبان گفت: ما از یک معامله بد (میان امریکا و طالبان) می‌ترسیدیم. ما نگران بودیم. فعلا تا اندازه‌یی موضوع حل شده، ارتباط ما بهتر شده و معلومات مربوط به مذاکرات صلح با ما شریک ساخته می‌شود.

حمدالله محب به رسانه‌های امریکایی گفته بود زلمی خلیلزاد دست‌کم دوبار می‌خواسته خود را برای ریاست‌جمهوری افغانستان نامزد کند، فکر می‌کنیم یا آقای سفیر نمی‌داند چه می‌کند، یا اینکه چیز دیگری در سر دارد. آقای محب گفته که زلمی خلیلزاد در پی ایجاد حکومت موقت است که خود در راس آن قرار بگیرد. او با اشاره به مذاکرات صلح گفت، این روند شفافیت لازم را ندارد.

آقای محب در مصاحبه‌اش با تلویزیون طلوع گفت: اظهاراتش در امریکا بیانگر نگرانی‌های بود که دولت افغانستان داشت و این نگرانی‌ها قبلا در مذاکرات پشت درهای بسته به مقامات امریکایی گفته شده بود.

وی همچنین در مورد صلح افغانستان گفت: غیرممکن است بدون درنظر گرفتن منافع پاکستان صلح در افغانستان جاری شود. وی ادامه داد: امریکا به عنوان یک طرف جنگ در مورد موضوعات خود با طالبان در حال گفتگو است و این کشور نباید درباره موضوعاتی که به مردم افغانستان است با طالبان گفتگو کند.

این اظهارات محب در حالی بیان می‌شود که قرار است رییس‌جمهور غنی در هفته پایانی جون به پاکستان سفر کند و با عمران خان، نخست‌وزیر این کشور دیدار کند. دولت افغانستان سال‌هاست پاکستان را متهم به حمایت از گروه طالبان و شبکه حقانی می‌کند، اما اسلام‌آباد این اتهامات را پیوسته رد کرده است.

آقای محب بدون ارایۀ جزییات گفت که در سفر اخیرش به پاکستان و دیدار با جنرال قمر جاوید باجوا، فرمانده ستاد مشترک نیروهای زمینی ارتش پاکستان، متوجه شده که او به دلایل اقتصادی خواهان تامین صلح در افغانستان است. کابل از چهار سال به این‌سو مرزهای جدید برای واردات و صادرات کالا در افغانستان غیر از مرزهای پاکستان جستجو کرده که این استراتژی افغانستان میلیاردها دالر پاکستان ضربه زده است.

مشاور امنیت ملی افغانستان افزود: من مشاور امنیت ملی دولت افغانستان و در برابر مردم خود مسوول هستم و منافع ملی کشورم را مهم‌تر از همه چیز می‌دانم.

محب دربخش دیگری از اظهارات خود با اشاره به نقش پاکستان در روند صلح افغانستان خاطرنشان کرد: تا زمانی که نگرانی‌های پاکستان برطرف نشود، طرح صلح موفق نخواهد شد .وی پاکستان را مهمترین حامی گروه طالبان دانست و افزود: طالبان بدون پشتیبانی پاکستان یک روز هم توان ادامه جنگ را در افغانستان ندارد.

مشاور شورای امنیت ملی همچنین در مورد جنگ جاری در کشور گفت: ستون فقرات گروه طالبان در 4 ماه آینده در میدان نبرد شکسته شده و بن‌بست در این جنگ به پایان خواهد رسید.

وی افزود: 900 زندانی که قرار است از زندان‌ها آزاد شوند، همگی از اعضای گروه طالبان بودند و این اطمنیان حاصل شده که هیچ‌گاه دیگر به میدان نبرد علیه دولت باز نخواهند گشت.

گفتگوهای صلح میان نمایندگان امریکا و طالبان قرار است وارد هفتمین دور خود شود. پس از گفتگوهای امریکا و گروه طالبان در دور ششم زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه امریکا برای صلح افغانستان گفته بود دو طرف روی “پیش‌نویس” خروج نیروهای امریکایی از افغانستان و تضمین‌‌هایی برای مبارزه علیه تروریسم “توافق” کرده‌‍اند.

آقای خلیلزاد در رشته ‌توییت‌هایش پس از پایان مذاکرات نوشته که برای رسیدن به صلح باید روی دو مورد دیگر یعنی “گفتگوهای بین‌الافغانی” و “آتش‌بس همه‌جانبه” نیز توافق صورت گیرد، اگر چه به گفته آقای خلیلزاد “توافق اصولی” بر سر این دو نیز حاصل شده است. با این همه، گروه طالبان خبرنامه‌یی منتشر و یک بار دیگر تاکید کرده که هیچ توافقی برای مذاکره با دولت افغانستان و آتش‌بس صورت نگرفته است.

بسم‌الله نادری

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا