داکتر عبدالله: مانع اصلی برای تحقق صلح طالبان است
راه مدنیت: داکتر عبدالله عبدالله رییس اجراییه که امروز در مراسم گرامیداشت از روز جهانی مادر سخنرانی میکرد درباره انتخابات ریاست جمهوری و پروسه صلح گفت: پیشبرد پروسه صلح به معنای این نیست که از انتخابات بگذریم. این پروسهیی است که مردم افغانستان به آن تعهد دارند و آمادگیها برای برگزاری انتخابات ریاست جمهوری گرفته شده است.
او گفت: کمیسیون مستقل انتخابات زمینه را برای ثبتنام تقویتی فراهم ساخته است و این پروسه شروع شد. من به حیث یک شهروند از مردم افغانستان تقاضا میکنم که با شرکت در این پروسه، آیندهشان را به دست خود رقم بزنند و اولین گام را در این ارتباط با ثبت نام تقویتی بردارند.
رییس اجراییه افزود: از مردم افغانستان توقع داریم که این پروسه را موفق بسازند و همچنان کمیسیون مستقل انتخابات با حفظ استقلالیت خویش کارها را پیش ببرد تا شاهد تغییر و تحول در نتایج انتخابات برای آینده بهتر کشورمان باشیم.
رییس اجراییه میگوید: کوشش برای انتخابات به معنای نادیده گرفتن پروسه صلح نیست، زیرا مانع اصلی برای تحقق صلح طالبان است. پس ما نمیتوانیم که به امید رفع موانع باشیم و انتخابات را معطل بسازیم.
اگر شبی قبل از انتخابات و فردای انتخابات واقعأ زمینهیی برای تأمین صلح مورد قبول مردم افغانستان مساعد شود، مردم از آن استقبال خواهند کرد. یک لحظه و یک روز غفلت در این مورد را مردم افغانستان نمیپذیرند.
عبدالله افزود: اگر ما قربانیهای نیروهای امنیتی، وضعیت بشری، بیجاشدههای داخلی، مهاجرین، تلفات ملکی، دستاوردها و فرصتهای مردم افغانستان را در نظر بگیریم که بدون تأمین صلح با خطر مواجه میشوند، برای همه و اکثریت مردم افغانستان صلح یک اولویت جدی است.
افغانستان تجربه چندین انتخابات را در هجده سال گذشته دارد، اما مسوولان در کمیسیون انتخابات از چالش های جدی سر راه انتخابات ریاست جمهوری در خبر دادهاند. کمیسیون انتخابات میگوید در انتخابات ریاست جمهوری که قرار است در ششم میزان سال جاری برگزار شود، بیش از دوهزار مرکز رایگیری به دلیل ناامنی بسته خواهد بود.
تعداد مراکز رایگیری با توجه به وضعیت جغرافیایی و جمعیت ولایتهای مختلف افغانستان، حدود یک و نیم دهه قبل تعیین شده بود. در انتخابات پارلمانی سال گذشته نیز بیش از دو هزار و ۵۰۰ مرکز رایگیری به دلایل امنیتی باز نشد و انتخابات تنها در بیش از پنجهزار مرکز که شامل ۲۱ هزار محل رایگیری میشد، برگزار شد.
این روند برای ثبت نام انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در ۳۳ ولایت این کشور صورت میگیرد و از تاریخ هجدهم جوزا آغاز و تا هشتم سرطان ادامه مییابد. بر اساس قانون این روند شامل حال کسانی میشود که تازه به افغانستان بازگشته باشند، سن هجده سال را در روز انتخابات تکمیل کنند، نامهایشان در فهرست رایدهندگان قبلی درست درج نشده باشد، از یک حوزه به حوزه دیگر نقل مکان کرده باشند یا هم به حکم قانون از حقوق مدنی محروم نشده باشند.
طاها فضل