آغاز روند ثبتنام تقویتی برای انتخابات ریاستجمهوری
راه مدنیت: کمیسیون انتخابات امروز (شنبه هجدهم جوزا) روند ثبت نام تقویتی برای انتخابات ریاست جمهوری را در ۳۳ ولایت آغاز کرد.
مسوولان در این نهاد گفتهاند روند ثبت نام تقویتی رایدهندگان با استفاده از شیوه انتخابات پارلمانی سال گذشته انجام میشود. این برنامه قرار است تا اول ماه سرطان ادامه یابد. بر اساس تقویم کمیسیون، انتخابات ریاست جمهوری کشور در ۶میزان امسال برگزار در سراسر کشور برگزار شود.
حوا علم نورستانی، رییس کمیسیون انتخابات گفت: در ۳۳ ولایت 432 مرکز برای ثبت نام باز خواهد بود. او تعداد مراکز ولایت غزنی را نزدیک به 300 مرکز عنوان کرد که برای باشندگان ولایت غزنی خدمات ثبت نام را ارایه میکند.
کمیسیون انتخابات برچسبهای سابق برای رایدهندگان غزنی را باطل کرده و از شهروندان غزنی خواستند که برای اشتراک در انتخابات ریاست جمهوری باید به مراکز رایدهی رفته و تذکرههایشان را برچسب بزنند.
خانم نورستانی برگزاری انتخابات را بدون همکاری مردم غیر ممکن خواند و از شهروندان و نهادهای مربوط خواست که این نهاد را در برگزاری انتنخابات ریاست همکاری کنند.
بر اساس قانون برنامه تقویتی شامل حال کسانی میشود که تازه به کشور بازگشتهاند، سن هجده سال را در روز انتخابات تکمیل کنند، نامهایشان در فهرست رایدهندگان قبلی درست درج نشده باشد، از یک حوزه به حوزه دیگر نقل مکان کرده باشند یا هم به حکم قانون از حقوق مدنی محروم نشده باشند.
حبیبالرحمن ننگ، رییس دبیرخانه کمیسیون انتخابات گفت: در سراسر افغانستان حدود ۴۵۸مرکز ثبت نام در نظر گرفته شده است. به گفته او ۲۴۷ مرکز آن تنها در ولایت آشوبزده غزنی گشایش خواهد یافت که انتخابات پارلمانی در آن برگزار نشد.
آقای ننگ گفت: «فهرست رایدهندگان انتخابات مجلس نمایندگان افغانستان نزد ما محفوظ است و افرادیکه شرکت کرده بودند، واجد شرایط هستند، این روند به هدف شانس دادن به کسانی است که در مراحل گذشته ثبت نام نتوانستند، نامهایشان را ثبت کنند. این کار فرصت را برای آنان مهیا میسازد تا در انتخابات ریاست جمهوری ششم میزان شرکت کنند.»
در انتخابات گذشته پارلمانی ۹.۵میلیون نفر ثبت نام کرده بودند. برگزاری انتخابات ریاست جمهوری تاکنون دوبار به تاخیر افتاده است و دادگاه عالی فیصله کرده که تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ادامه کار اشرف غنی، رییس جمهوری افغانستان قانونی است.
نگرانی شورای نامزدان
شورای نامزدان انتخابات ریاست جمهوری ادامه کار آقای غنی را غیری قانونی خوانده مدعی هستند که او در زمان مبارزات انتخابات ریاست جمهوری از امکانات دولتی استفاده میکند. اما این ادعاها از سوی حکومت همواره رد شده است. شورای نامزدان انتخابات ریاست جمهوری خواهان تشکیل “دولت سرپرست” برای برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در کشور شدهاند. به باور آنان، اگر آقای غنی از ریاست جمهوری کنار برود، نمیتواند از امکانات دولتی در پیکارهای انتخاباتی سوء استفاده نماید.
شورای نامزدان ریاست جمهوری هشدار دادند اگر آقای غنی، مطابق به قانون اساسی در اول جوزا به کارش پایان ندهد، کشور وارد بحران خواهد شد.
محمد حنیف اتمر، یکی از این نامزدان گفته بود: “اول جوزا یک روز مهم برای عمل به قانون، دموکراسی و پایبندی رهبران سیاسی افغانستان به ارزشهای مردمسالاری است.” در ماده ۶۱ قانون اساسی آمده که وظیفه رییسجمهوری در اول جوزای سال پنجم بعد از انتخابات پایان مییابد و انتخابات به منظور تعیین رییس جمهوری جدید در خلال مدت سی الی شصت روز قبل از پایان کار رییس جمهور برگزار میشود.
امنیت انتخابات
نبود امنیت یکی از چالشهای اساسی سر راه انتخابات ریاست جمهوری است. درصورتی که نهادهای امنیتی نتواند امنیت شهروندان را در زمان برگزاری انتخابات و روند ثبت نام تامین نماید، بدون شک که تعداد زیادی از شهروندان کشور از حق رای شان مهر خواهند شد، اما بسم الله وزیری، رییس ستاد ارتش گفته است که برای تامین امنیت انتخابات در هماهنگی با نهادهای امنیتی دیگر مشغول کار هستند. او که در نشستی خبری در کابل سخن میگفت بر تامین امنیت انتخابات پیشرو تاکید کرد.
نیروهای امنیتی از شهروندان کشور نیز خواستهاند که برای تامین امنیت شهروندان کشور آنان را در بخشهای مختلف همکاری نمایند تا در جریان ثبت نام و برگزاری انتخابات ریاست جمهوری به مردم ملکی آسیب نرسد. گروه طالبان همواره تلاش کردند که با انجام برنامههای تروریستی در مناطق مختلف کشور این روند را با مشکل مواجه سازد.
بسمالله نادری