خبر

مردم در جریان مذاکرات امریکا و طالبان نیستند

شماری از نمایندگان و آگاهان اظهارات زلمی خلیلزاد و سهیل شاهین سخنگوی دفتر گروه طالبان در قطر را مبهم و پیچیده خوانده می‌گویند: امریکا با گروه طالبان بازی‌های پنهانی را آغاز کرده که این برای آینده برنامه‌های صلح افغانستان خطرناک است. دو روز پیش سخنگوی گروه طالبان گفته بود که با آنان روی بیرون شدن نیروهای امریکایی از افغانستان توافق شده است.

اما زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه وزارت خارجه امریکا، صبح دیروز در جواب آن گفته است که درباره خروج نیروهای کشورش از افغانستان توافقی نشده است. یکی از پیش‌شرطهای گروه طالبان برای پیوستن به پروسه صلح خروج نیروهای امریکایی و ناتو از افغانستان است.

وحید مژده، آگاه مسائل سیاسی از دوطرف گفتگوکننده برای پروسه صلح افغانستان خواسته که مردم افغانستان را در روشنایی این روند قرار دهند و هیچ مسأله مهمی را از شهروندان افغانستان پنهان نکنند.

 آگاهان، امریکا و طالبان را متهم به پنهان کردن اطلاعات از جریان مذاکرات صلح‌شان کرده گفته‌اند: «برخی از اطلاعات بیرون داده‌شده از آدرس گروه طالبان و امریکا صادقانه نیست و آنان برای مردم افغانستان اطلاعات دقیق نمی‌دهند.»

آقای مژده می‌گوید: «امریکا تلاش دارد تا از دور بعدی گفتگوهای صلح که قرار است تا چند روز دیگر در قطر برگزار شود، به یک نتیجه ملموس دست پیدا کند تا بتواند در مبارزات انتخاباتی امریکا که از امروز آغاز شده، استفاده کمپاینی نماید.

او باور دارد که این توییت آقای خلیلزاد جوابی به سهیل شاهین، سخنگوی دفتر قطر، نمایندگی سیاسی طالبان است که در صفحه توییترش نوشته بود امریکا خروج کامل نیروهایش از را افغانستان پذیرفته و وعده داده که در آینده هیچ نوع دخالتی در امور افغانستان نخواهد کرد.

 آقای خلیلزاد گفته است که امریکا در پی ‌موافقت‌نامه جامع صلح است نه خروج نیروهایش از افغانستان و موافقت‌نامه جامع صلح شامل چهار بخش است:

تضمین مبارزه با تروریسم، خروج نیروهای خارجی از افغانستان، مذاکرات بین‌الافغانی که منجر به ثبات سیاسی شود و یک آتش‌بس دایمی و جامع از مواردی است که دو طرف قرار است روی آن به توافق برسند.

اما گروه طالبان تاکید می‌کند: تا امریکا نظامیان خود را از افغانستان بیرون نکند آنان حاضر به ایجاد صلح در کشور نستید.

احمدسعیدی نیز از دو طرف می‌خواهد که حکومت و شهروندان افغانستان را در جریان گفتگو‏ها و توافق‌شان برای ایجاد صلح در کشور قرار دهند.

 گروه طالبان و امریکا شش بار در قطر مذاکره کردند که اطلاعات دقیق و جامع تاهنوز بیرون داده نشده است. پیش از این آقای خلیلزاد گفته بود که گروه طالبان بر سر این ساختار توافق کرده و تا زمانی‏که بالای همه اینها توافق نشده باشد بر سر هیچ یک از موارد آن به طور جداگانه توافق نخواهد شد.

سعیدی گروه طالبان را برای انجام گفتگوهای صلح صادق ندانسته می‌گوید: «گروه طالبان بر تصمیم‌شان صادق نیستند و یا برنامه‌های‌شان را توسط باداران (حمایت‌کنند‌گان) انجام می‌دهند برای به نتیجه رسیدن گفتگوهای صلح بسیار دشوار است. گروهی که از هفده سال به این سو در برابر نظام جنگیده است چطور یک بار این درخواست‏های امریکا را قبول خواهد کرد، گذشت زمان جواب خواهد داد.»

آقای خلیلزاد در آخرین بحث تلویزیونی خود گفته بود که آتش‌بس و نشست بین‌الافغانی در کنار مسأله خروج نیروهای خارجی و قطع رابطه طالبان با گروه‌های تروریستی از موضوعات اصلی گفتگوهای امریکا با طالبان است و بدون توافق در باره تمام این مسایل، هیچ توافق نهایی در کار نخواهد بود.

گروه طالبان در طول هفده سال جنگ در برابر حکومت، تنها در جریان سه روز عید سال گذشته، با حکومت افغانستان آتش‌بس کرد. این گروه چندین بار خواست رییس جمهوری برای آتش‌بس چند روزه و یک ماهه را رد کرده، گفته بود که سنگر گرم جنگ نباید خالی شود.

آقای سعیدی گفت: «این گروه با حضور محمد کریم خلیلی، رییس شورای عالی صلح و حضور سفیر افغانستان در مسکو در نشست اخیری‏که چندی پیش در مسکو برگزار شد، مخالفت کرد.»

پیش از این آقای خلیلزاد (نماینده ویژه وزارت خارجه امریکا برای صلح افغانستان) در سفرش به کابل با رییس‌جمهور اشرف غنی در ارگ ریاست جمهوری دیدار و گفتگو کرد.»

او در این دیدار درباره سفرها و برنامه‌های آینده‌اش در زمینه صلح به مقام‌های افغان توضیحات ارایه کرد.

اما حکومت نگران در حاشیه ماندن از بازی‌های امریکا و گروه طالبان بر سر پروسه صلح است و تلاش می‌کند تا به دور نماند.

در عین حال گروه طالبان حاضر به دیدار و گفتگو با حکومت یا نماینده آن نیستند.

در همین حال محمد سرور دانش، معاون رییس‌جمهور حین سخنرانی در سمپوزیم امام ابوحنیفه در کابل گفت: گروه طالبان تا اکنون به گفتگوی مستقیم صلح حاضر نشده است و در چنین حالتی حکومت، مردم و نهادهای امنیتی و دفاعی کشور راهی جز دفاع از بقا، استقلال‌، حاکمیت ملی، جان و نوامیس مردم ندارند.

آقای دانش گفت که در حال حاضر در سطوح ملی، منطقه‌یی و بین‌المللی اجماع نظر برای برقراری صلح در افغانستان به وجود آمده و تلاش‌ها برای برقراری صلح ادامه دارد.

معاون دوم ریاست جمهوری افزود که حکومت تا اکنون در کمال حسن نیت از هیچ فرصت و اقدامی که به اعتمادسازی منجر شود، دریغ نکرده است، اما گروه طالبان به‌رغم همۀ‌ این‌ها حاضر به گفتگوی مستقیم نمی‌باشد و در چنین حالتی راهی جز دفاع نیست.

بسم‌الله نادری/ راه مدنیت

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا